Hudflettes etter dette

Ungarns autoritære statsminister, Viktor Orbán, får krass kritikk fra Ukraina og Romania, for å ha latt seg avbilde i et fotballskjerf med et eldgammelt kart.

STOR-UNGARN: Viktor Orbáns skjerf på dette bildet har skapt reaksjoner i flere av Ungarns naboland. Foto: Skjermdump fra Viktor Orbáns Instagram-konto
STOR-UNGARN: Viktor Orbáns skjerf på dette bildet har skapt reaksjoner i flere av Ungarns naboland. Foto: Skjermdump fra Viktor Orbáns Instagram-konto Vis mer
Publisert

Ukraina vil kalle den ungarske ambassadøren inn på teppet, etter at Viktor Orbán lot seg avbilde i et skjerf med et kart over Stor-Ungarn.

Han har selv publisert en video på Facebook og Instagram, der han treffer den ungarske fotballspilleren Balázs Dzudzsák, iført skjerfet.

- Promotering av slikt tankegods bidrar ikke til å ivareta ukrainsk-ungarske relasjoner, skriver talsperson for det ukrainske utenriksdepartementet, Oleg Nikolenko, på Facebook.

Forholdet mellom Ukraina og Ungarn er allerede anstrengt, da sistnevnte har opprettholdt bånd til Russland gjennom krigen i Ukraina.

- Vi venter på en offisiell unnskyldning fra ungarsk side, og en bekreftelse på Ukrainas territorielle integritet, skriver Nikolenko.

Mistet to tredeler av territoriet

Kartet over Stor-Ungarn på Viktor Orbáns skjerf, inkluderer territorie som i dag er deler av nabolandene Østerrike, Slovakia, Romania, Kroatia, Serbia og Ukraina.

Ungarn mistet to tredjedeler av landets territorium i Trianon-traktaten i 1920. Flere ungarere ser fortsatt på dette som en nasjonal tragedie.

Millioner av etniske ungarere bor nå i Romania, Slovakia, Ukraina og Serbia, og nabolandene har i flere år fryktet at landets myndigheter vil jobbe for å gjenopprette Stor-Ungarn.

Det rumenske utenriksdepartementet har også uttrykt sin misnøye med statsministerens «gest» overfor den ungarske ambassadøren i București.

Viktor Orbán har ikke besvart kritikken direkte.

I et Facebook-innlegg publisert tirsdag, skriver han følgende:

- Fotball er ikke politikk. La oss ikke se noe som ikke er der. Det ungarske landslaget tilhører alle ungarere, uansett hvor de bor.

- ULEVELIG: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener russiske angrep på sivile gjør det ulevelig for sivilbefolkningen i Ukraina. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Holder traumet i live

Viktor Orbán har i flere år utnyttet det nasjonale «Trianon-traumet» for å fremme sin sterkt nasjonalistiske politikk.

Kartet over Stor-Ungarn har han publisert flere ganger på Facebook - seinest i mai 2020, i forbindelse med en lykkeønskning til studenter som skulle avlegge eksamen.

I forbindelse med 100-årsmarkeringen for traktaten 4. juni 2020, erklærte han datoen som en sørgedag, og EU-flagget på det ungarske parlamentet ble byttet ut med flagget til szeklerne, den ungarske minoriteten i Transilvania, som ligger i Romania.

Den autoritære statslederen fikk i den anledning også bygget et stort monument ved parlamentet i Budapest.

Monumentet består blant annet av en lang rampe, som leder til en flamme, med navnene til 12 000 områder som utgjorde det tidligere Stor-Ungarn skrevet på veggene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer