Hudflettes etter dette

Ungarns autoritære statsminister, Viktor Orbán, får krass kritikk fra Ukraina og Romania, for å ha latt seg avbilde i et fotballskjerf med et eldgammelt kart.

STOR-UNGARN: Viktor Orbáns skjerf på dette bildet har skapt reaksjoner i flere av Ungarns naboland. Foto: Skjermdump fra Viktor Orbáns Instagram-konto
STOR-UNGARN: Viktor Orbáns skjerf på dette bildet har skapt reaksjoner i flere av Ungarns naboland. Foto: Skjermdump fra Viktor Orbáns Instagram-konto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ukraina vil kalle den ungarske ambassadøren inn på teppet, etter at Viktor Orbán lot seg avbilde i et skjerf med et kart over Stor-Ungarn.

Han har selv publisert en video på Facebook og Instagram, der han treffer den ungarske fotballspilleren Balázs Dzudzsák, iført skjerfet.

- Promotering av slikt tankegods bidrar ikke til å ivareta ukrainsk-ungarske relasjoner, skriver talsperson for det ukrainske utenriksdepartementet, Oleg Nikolenko, på Facebook.

Forholdet mellom Ukraina og Ungarn er allerede anstrengt, da sistnevnte har opprettholdt bånd til Russland gjennom krigen i Ukraina.

- Vi venter på en offisiell unnskyldning fra ungarsk side, og en bekreftelse på Ukrainas territorielle integritet, skriver Nikolenko.

Mistet to tredeler av territoriet

Kartet over Stor-Ungarn på Viktor Orbáns skjerf, inkluderer territorie som i dag er deler av nabolandene Østerrike, Slovakia, Romania, Kroatia, Serbia og Ukraina.

Ungarn mistet to tredjedeler av landets territorium i Trianon-traktaten i 1920. Flere ungarere ser fortsatt på dette som en nasjonal tragedie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.