Hudflettet oljesjef blir sittende

Ripene i lakken er dype men ikke fatale. Olav Fjell fortsetter i Statoil, til tross for korrupsjonsskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Leif Terje Løddesøl startet redegjørelsen.

- - Vi har hatt et meget langt møte og gitt saken en seriøs og omfattende behandling. Konsernsjefen og andre fra administrasjonen har svart på spørsmål ovenfor styret. Sent i går kveld konkluderte et samlet styre, sa Løddesøl på pressekonferansen.

Han var krystallklar på at den omstridte kontrakten aldri skulle vært inngått. I flere punkter redegjorde Løddesøl for styrets langvarige behandling.

1. Konsulentavtalen burde ikke vært inngått. Vi kritiserer konsernsjefen for de vurderingene som ble gjort i den forbindelse.

2. Et samlet styre mener Olav Fjell er den beste til å virdereutvikle Statoil. Veldig mange henvendelser av ulik karakter går for en slik onkulusjon.

3. Ambisjonene for Statoils internasjonalisering skal opprettholdes med en høy etisk standard. Selskapet kommer også øke opplæringen i etikk for ansatte.

- Olav Fjell har gjort en god jobb i sine fire år, og han nyter stor respekt, sa styreformannen som også tok selvkritikk.

- Jeg sa på fredag at jeg tok kritikk for håndteringen av avtalen. Det var et større skritt å gå ut av en avtale vi hadde gått inn på. Jeg kansellerte avtalen i forrige uke, sa konsernsjef Olav Fjell.

- Vi vet fortsatt ikke hvor pengene har havnet. Det er opp til Økokrim å finne ut av, sa Løddesøl.
- Avtalen var håpløs. Den innvolverte mange penger. Og åpnet for muligheter for bestikkelser, sa Løddesøl.

Grovt brudd

- Avtalen var et grovt brudd på våre interne etiske retningslinjer, sier styreformannen.

Løddesøl avviser at det ikke er bevist at det virkelig dreier seg om korrupsjon.

- Det er helt på det rene at vi i dag ikke vet om dette var korrupsjon, sier styreformannen.

- Jeg har fått sterk kritikk av styret. Kritikken var berettiget. Jeg har fått spørsmål om hvordan kunne det skje i Satoil. Mitt svar var at jeg ikke sjekket at all kompetansen i bedriften virkelig var brukt. Saken er en sterk belastning for vårt omdømme, sier Fjell.

- Reagerte

- Jeg har beklaget at jeg ikke umiddelbart orienterte et samlet styre da jeg orienterte styret første gangen, sa Løddesøl på pressekonferansen.

På spørsmål om hvorfor han ikke reagerte overfor Fjell svarte Løddesøl.

- Det er ikke riktig at jeg ikke reagerte. Internrevisjonen gjorde som de skulle. Det ble bedt om et møte med styret. Jeg likte ikke noe av det jeg hørte og likte ikke avtalen. Jeg sa vi måtte høre den annen part i saken og bad Fjell sette av tid til en ordentlig gjennomgang. Jeg sa også at vi må vurdere å kansellere avtalen. Fjell sa da han mente avtalen var i orden, men at han likevel ville kansellere avtalen, sa styreformannen i morges.

- Vi mener avtalen ikke skulle vært inngått.

Korrupsjon

Konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, har sittet utrygt i lederstolen den siste tiden. Årsaken er en skandale som først og fremst Dagens Næringsliv har rullet opp, med god hjelp av interne kilder i selskapet.

Statoil ASA er siktet av Økokrim for «ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann». Statoil har inngått kontrakter i et av verdens mest korrupte land, Iran, som politiet mener kan være ulovlige.

Oljeselskapet signerte i fjor en avtale med iraneren Abbas Yazdi om å betale ham 115 millioner kroner for rådgivning. Iraneren, som bor i London, driver konsulentselskapet Horton Investments.

En av rådgiverne i konsulentselskapet er Mehdi Hashemi Rafsanjani - sønn av Irans tidligere president, og mistenkt for korrupsjon. Dessuten er han direktør i et av underselskapene til et iransk oljeselskap.

- Hans rolle i forhold til oss har vært å gi råd. Jeg er klar over ryktet til Rafsanjani-familien, og at det i seg selv å ha forretninger med den familien, kan være i et grenseland, innrømte Fjell sist fredag. Rafsanjani-familien blir bare kalt «haiene».

Også styreformann i Statoil, Leif Terje Løddesøl, har visst om avtalen lenge uten å gjøre noe, ifølge Dagens Næringsliv. Både konsernrevisor Svein Andersen og sikringssjefen David Platts var så rystet over funnene i kontrakten at de kontaktet både styreformannen og konsernsjefen.