Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hudflettet Rice

Senatorer beskyldte USAs nye utenriksminister for løgn i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Senatets utenrikskomite kjørte USAs kommende utenriksminster Condoleeza Rice hardt i høringen om hennes utnevnelse. Hun måtte tåle kritikk for sin kompromissløse lojalitet til Bush, for sin plan i Irak og for holdningen til tortur.

Kongressen har hatt pause siden valgkampen. Dermed ble høringen senator John Kerrys offisielle debut siden han tapte til George W. Bush i november.

- Jeg har forbehold og de er ikke personlige på noen som helst måte. Men de går på historien og sporet de siste fire årene, sa han.

Kerry er spesielt bekymret over at Rice mener det er nok amerikanske styrker i Irak. Han mener de fleste andre som har satt seg inn i saken er enig i at det er for få soldater. Han var også opptatt av at de amerikanske soldatene i Irak ble satt til oppgaver de ikke var i stand til å løse.

- Vi gikk inn for å frigjøre Irak fra Saddam. Nå mener jeg vi må frigjøre vår politikk fra oss selv. Jeg tror alle mine kolleger vil rapportere til deg og du vil høre fra generaler og andre at dagens politikk øker opprøret, ikke minsker det, sa han.

Senator Barbara Boxer fra California var også opptatt av Irak:

- Du nevnte Irak i din åpningstale. Men du unnlot å nevne de 1366 amerikanske soldatene som har dødd der, eller de 10.372 som er blitt skadet, mange mentalt. Våre folk dør fortsatt og du har ikke lagt opp til noen strategi for tilbaketrekking. Du har ikke satt opp noen tidsplan, og synes ikke å være villig til å gjøre det, sa hun.

Deretter beskyldte hun Rice for ren løgn.

- Du sendte dem [soldatene] inn på grunn av masseødeleggelsesvåpen. Senere ble oppdraget endret når det ikke fantes noen. Jeg har dine sitater på det. Jeg har presidentens sitater på det. Og alle innrømmer det, bortsett fra du, at dette var årsaken til krigen. La oss ikke omskrive historien. Det er for tidlig å gjøre det.

Rice innrømmet at de bommet på masseødeleggelsesvåpen

- Ja vi trodde han hadde hamstret, men det hadde han ikke. Vi hadde problemer med etteretningen. Men det var ikke bare masseødeleggelsesvåpen. Han var også et sted der terrorister var velkomne, der han betalte selvmordsbombere for å bombe Israel, hvor han tidligere hadde hatt Scud-raketter mot Israel og vi visste hva hans intensjoner i regionen var. Det var det totale bildet. Ikke bare masseødeleggelsesvåpene som gjorde at vi bestemte oss for å håndtere Saddam Hussein, sa Rice.

Boxer fortsatte:

- Vel, da skulle du lese hva vi stemte over når vi stemte over å støtte krigen. Det var masseødeleggelsesvåpen, punktum. Jeg føler du siterer president Bush når det passer deg, men du motsier ham når han sier at, ja, Saddam kan ha atomvåpen innen mindre enn ett år. Ni måneder senere går du på fjernsyn og sier at ingen sa det kom til å skje, sa hun.

Flere demokratiske senatorer var også skuffet over at Rice ikke klart og tydelig ville fordømme bruk av tøffe avhørsteknikker, som enkelte kritikere mener åpner for tortur av fanger.

- I øyeblikk som dette er det viktig å uttrykke hvordan du som menneske reagerer på slike aktiviteter, sa Senator Christopher Dodd.

Han fikk støtte fra partifelle Russ Feingold, som mener Rices svar var bekymringsfullt og at det «ganske enkelt ikke er greit å ty til tvetydigheter når det gjelder tortur», melder NTB.

<B>KERRY:</B> Tilbake etter valgkampen, John Kerry. Han var kritisk til Rices holdning til Irak.
Demokraten Barbara Boxer fra California gikk hardt ut.
<B>RICE:</B> Condoleeza Rice forsvarte seg selv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media