Hudkreft tok tommelen. Så fikk han prostatakreft

Nå har John Engedal fått ny tung beskjed: - Du har beinmargskreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KVINESDAL (Dagbladet.no): Nå er han en av mange tidligere oljearbeidere som frykter at de er påført kreftsykdom og andre alvorlige lidelser etter farlige arbeidsforhold.

De sitter med kaffekoppen og prater om tidligere tider. Om bedre tider,
da kroppene deres, som i dag er merket av kreftsykdom og giftskader, virket som de skulle.

Store, sterke arbeidskarer som nesten ikke kunne vente på neste tur ut i Nordsjøen. Til Ekofisk - pionérfeltet - startskuddet for det norske oljeeventyret.

Kreft tre ganger
John Engedal (71) klarte seg lengre i jobben enn mange av de andre syke kollegene. Kroppen hang med til han var rundt 60 år gammel.

Et sår som ikke ville gro på tommelen førte til amputasjon. Det var hudkreft. Deretter måtte han opereres for prostatakreft, og han hadde et hjerteinfarkt. Nå har legene nylig gitt ham en ny tung beskjed: Du er i ferd med å utvikle beinmargskreft.

- Det er klart det er en tung beskjed å få. Jeg håper bare ikke det går så fort, sier John Engedal fra Kvinesdal til Dagbladet.no. Han tror bestemt at det er alle kjemikaliene han var utsatt for på jobb i Nordsjøen som er årsaken til alle kreftsykdommene han har fått.

Forrige torsdag skrev Dagbladet.no at de syke oljearbeiderne jobber med å skaffe oversikt over tidligere kolleger som har fått kreft. Foreløpig har de ei liste som teller 94 navn. 62 av dem er døde, 32 lever fremdeles.

Les også:
Giftskadde, kreftsyke og enker saksøker ConocoPhillips i USA
- Selskapet har vært kjent med farlige arbeidsforhold siden 1996
- Kreft i oljebransjen må granskes
Åpner for storgransking av helseskadde oljearbeidere

- Blødde fra baken

Bjarne Kapstad (54) fra Stavanger var bare 44 år gammel da kroppen streiket og jobben på Ekofisk ble umulig å utføre. Han har fått påvist hudkreft to ganger.

17 ganger har legene skåret bort områder av huden, på mistanke om nye kreftutbrudd. Kapstad har kramper og skjelvinger i beina, er alltid sliten og legene sier han har fått en løsemiddelskade.

- Vi som jobbet på krangruppa, jobbet ofte midt i den varme eksosen fra turbinene. Det var varmt og tett, og du orket ikke mer enn noen minutter av gangen før du måtte ut og ha luft, sier Kapstad. Han jobbet sammen med flere som ble syke og døde i ung alder.

- Jeg husker en nær kollega av meg lå på rommet. Han hadde fått damebind fra medicen (sykepleier på plattform journ. anm.) fordi han blødde ut fra baken og fra nesa. Han gjennomgikk store personlighetsforandringer før han senere døde av indre blødninger, forteller Kapstad. Han kjente også en annen fra krangruppa på Ekofisk som døde av indre blødninger.

Frykter kreft
Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn (52) fra Kvinesdal kjente 67 tidligere kolleger fra Ekofisk som fikk kreft..

- Mange ble rammet i pluss, minus femti års alder. De aller fleste på lista fikk kreft før fylte 60 år, sier Biktjørn. Selv blir han nøye kreftovervåket. Han har ikke kreft, men legene liker ikke blodprøveverdiene hans, og frykter han kan utvikle prostatakreft.

Oljearbeiderne har blant annet utviklet blodkreft, tarmkreft, nyrekreft og prostatakreft.

- Vi så at folk ble syke og forsvant, men det tok lang tid før vi satte det i sammenheng med kjemisk eksponering, sier giftskadde Jan Terje Biktjørn.

Frykten for kreft er stor blant de skadde fra Ekofisk.

- De som fikk kreft og døde, hadde de samme symptomene mange av oss sliter med før kreften brøt ut. Det er klart vi lurer på hvem av oss som blir den neste.

OLJESKADDE: John Engedal (71), Jan Terje Biktjørn (52) og Bjarne Kapstad (54) har alle jobbet på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. De har i dag store helseskader. Foto: Bjørn Langsem
OLJESKADDE: John Engedal (71), Jan Terje Biktjørn (52) og Bjarne Kapstad (54) har alle jobbet på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. De har i dag store helseskader. Foto: Bjørn Langsem Vis mer