BEKYMRA: Forbrukerrådet er bekymra etter at 1244 hudpleieprodukter av i alt 3000 undersøkte produkter inneholder hormonforstyrrende stoffer. Foto: NINA HANSEN, Dagbladet
BEKYMRA: Forbrukerrådet er bekymra etter at 1244 hudpleieprodukter av i alt 3000 undersøkte produkter inneholder hormonforstyrrende stoffer. Foto: NINA HANSEN, DagbladetVis mer

Hudpleieprodukter kan gi hormonforstyrrelser

Forbrukerrådet vil ha forbud mot flere kroppspleie- og kosmetikkprodukter etter funn av hormonforstyrrende stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Forbrukerrådet er svært bekymret etter at 1.244 av 3.000 kroppspleie- og kosmetikkprodukter de har undersøkt inneholdt substanser som er på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer.

- Produktene så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Vi mener de burde forbys, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

Flere forskere mistenker en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og tidlig pubertet hos jenter og dårligere sædkvalitet hos gutter.

Forskning på dyr viser at stoffene kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft og dårlig sædkvalitet. Forsøksrotter har fått avkom med deformerte kjønnsorganer. Forsøkene viser at barn er spesielt sårbare, og det kan ta lang tid før virkningene melder seg.

- Det er kanskje ikke en skadelig mengde i et enkelt produkt, men når en ser på summen av alt man får i kroppen, kan det fort bli en skadelig mengde, sier Skeidsvoll, som frykter den såkalte «cocktail-effekten».

Danske og franske myndigheter har allerede forbudt flere av stoffene. Forbrukerrådet oppfordrer nå norske myndigheter til å gripe inn og ber også produsentene til å ta ansvar.

- Det går fint an å lage kosmetikk og kroppspleieprodukter uten disse hormonforstyrrende kjemikaliene.

Forbrukerrådet har en egen side der man kan se om produktene man bruker inneholder hormonforstyrrende kjemikalier.

NTB