Hugget bevaringsverdig skog

Får trolig ingen konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En grunneier i Halden kommune felte trær i et bevaringsverdig skogområde. Kommuneadministrasjonen kaller det et lovbrudd, men kommunepolitikerne velger trolig å ikke reagere.

- Det er i så fall veldig leit og veldig merkelig, sier Anita Forsstrøm, nærmeste nabo til hogstfeltet på Brattskott, som har vært og er et populært turområde for haldenserne.

Det var i 2005 at grunneieren Brattskott AS, ved Ludvig og Anne Sofie Moksness, fikk gjennom en omstridt reguleringsplan i kommunen for boliger på Brattskott. En forutsetning var at deler av skogen ble bevart. I reguleringsplanen er den ytterste delen av skogen, som ligger på pynten mot Iddefjorden, regulert til spesialområde bevaring. Her skulle ingenting røres. Noen av trærne er opp til 300 år gamle og krokete, små og rare, der de står på granittgrunn.

- Grusomt

Det var derfor med sorg og undring at Forsstrøm oppdaget at det var blitt hugget i friluftsområdet en septemberdag.

- Jeg syntes det var helt grusomt. Jeg trodde jo denne delen av skogen skulle få stå i fred, sier hun.

I deler av friluftsområdet var nesten alle trærne fjernet. Forsstrøm varslet kommunen, som konstaterte at hogsten var i strid med reguleringsplanen og dermed ulovlig. Grunneier stanset hogsten. Bruddet på reguleringsplanen ble anmeldt av lokale naturvernere, og i møte i planutvalget 21. oktober, vedtok politikerne å vurdere reaksjoner mot hogsten.

I dag, tirsdag, skal politikerne ta stilling til om de vil politianmelde, gi en bot eller se mellom fingrene med saken.

Men i redegjørelsen fra plansjefen er det lite som tyder på at grunneieren vil få noen kraftig reaksjon. Redegjørelsen mangler en anbefaling til politikerne, ifølge kommuneadministrasjonen fordi saken er "svært politisk". I konklusjonen går det imidlertid fram at bruddet er uakseptabelt, men at overtredelsen ikke er særlig grov, at skadevirkningen ikke er store, at grunneier mener området er for strengt vernet og at eventuelle fordeler oppnådd ved hogsten er vanskelige å få øye på.

De lokale naturvernere spekulerer i om hogsten er gjort for å bedre utsikten fra de planlagte boligene, og for lettere å få gjennom en ny reguleringsplan der også friluftsområdet kan bebygges.

 FORFERDET: Nabo Anita Forsstrøm synes det er grusomt at turskogen hennes er hugget ned ulovlig. Her sammen med Bård Andersen fra organisasjonen Mer villmark nå. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FORFERDET: Nabo Anita Forsstrøm synes det er grusomt at turskogen hennes er hugget ned ulovlig. Her sammen med Bård Andersen fra organisasjonen Mer villmark nå. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Tror ikke på bot

Grunneiers advokat bekrefter at hans klient ønsker videre utbygging av Brattskott.

Ifølge grunneier ble det hugget i friluftsområdet fordi de, som følge av en kommunikasjonssvikt med arkitektfirmaet, formidlet feil kart til hogstentreprenøren. Grunneier hevder å ha trodd at et tidligere planforslag, der området var mindre strengt regulert, var det gjeldende. På den andre siden hevder de at bestemmelsen om at bevaring av friluftsområdet er for vidtgående og dermed ugyldig.

Grunneiers advokat, Ivar Jan Flø, tar saken med knusende ro.

- Grunneier ville ha imøtesett en bot, for da kunne vi tatt saken til retten og fått den behandlet der. Men vi tror ikke kommunen vil gi bot, så vi vil heller foreslå å endre reguleringsplanen slik at det kan bygges i friluftsområdet også, sier Flø.

Hugget bevaringsverdig skog
FRILUFTSOMRÅDE: Foreløpig fortsatt intakt, men grunneier foreslår boliger.
- REGULERINGSPLANEN ER FEIL: Grunneiers advokat, Ivar Jan Flø, sier til Dagbladet.no at de vil forsøke å få hele Brattskott omregulert til boliger.