Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hugh har ikke bein, men går til angrep på denne klippa likevel

Halvveis opp falt imidlertid den ene protesen av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hugh Herr insisterer på at det å ha bein ikke nødvendigvis er en fordel. Han leder en lab som lager beinproteser ved prestisjefylte MIT og klarer seg godt uten bein.

Det står videoen i denne saken som et bevis for. Herr er nemlig en ivrig klippeklatrer, til tross for at han altså mangler bein. Videoen viser hvordan han fryktløst gir seg i kast på en klippe på 60 meter.

Klippen ser ikke lettklatret ut - selv for en med to bein. Herr klatrer imidlertid oppover steg for steg, og selv ikke når den ene protesen hans faller av gir Herr opp.

Klatringen er den store lidenskapen hans, til tross for at det også var klatringen som frarøvet ham beina. Herr var ifølge Caters News Agency 17 år gammel da han klatret opp Mount Washington i New Hampshire med en venn i 1982.

I snøstormen ble de strandet oppe på fjellet, og skadene unge Herr pådro seg var så alvorlige at han måtte amputere beina.

- Ble verre og verre - Forholdene ble bare verre og verre jo høyere vi kom. Det var sterk vind og nesten umulig å stå, kraftige lyn og mye snø. Vi overlevde ved å bygge snøhuler og klemme hverandre for å holde varmen, sier han.

Han legger til at føttene deres raskt ble numne og at de gikk inn i hypotermia og ikke klarte å tenke klart.

- Da vi ikke lenger klarte å gå begynte vi å gi opp alt håp. Vi stanset å klemme hverandre og kom fram til at jo før vi døde jo bedre var det, sier Herr.

De to ble imidlertid funnet i live og fraktet til et sykehus med helikopter.

- Vi lå på sykehuset i flere måneder før beina mine måtte amputeres, sier Herr.

- Trist å ha biologiske lemmer Videoen over viser imidlertid hvordan amerikaneren har kjempet seg tilbake i livet igjen. Han mener han faktisk har en fordel siden han ikke har ekte bein.

- I løpet av dette århundret vil vi se mer og mer avansert teknologi. Vi kommer til å utrydde lammelse. På ett tidspunkt vil proteser være som et transportverktøy, som en bil. Folk som har amputert kan bruke mindre energi enn de med «ekte» bein når de går rundt, hevder han.

- Det er egentlig ganske trist å ha biologiske lemmer. Du blir hindret av naturen og kan ikke oppgradere. De kunstige kroppsdelene er udødelige, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media