- Hugo Chávez er død

Forteller Venezuelas visepresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Venezuelas president Hugo Chávez (58) tapte kampen mot kreften, forteller landets visepresident Nicols Maduro i en TV-sendt tale, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge visepresidenten døde han klokka 16.25 lokal tid.

I rundt to år har den populære politikeren kjempet mot kreften. Sommeren 2011 fortalte han at legene på Cuba opererte ut en svulst på størrelsen med en baseball fra mage-regionen. På tross av mange operasjoner, strålebehandling og og cellegift har kreften kommet tilbake.

Chávez har ikke vært å se offentlig siden han reiste til Cuba 10. desember etter at han igjen fikk en kreftdiagnose. 18. februar kom han tilbake til Venezuela midt på natten og ble innlagt på et militærsykehus i Caracas.

Under presidentens sykdom har meldingene fra myndighetene og lekkasjer fra legene vært motstrindende fram til den helt siste tiden.

Det eneste konkrete livstegnet har vært et bilde av en smilende Chávez i sykesenga i Havana sammen med sine to døtre, som regjeringen sendte ut 15. februar.

Tidligere i dag ble det kjent at Chávez hadde fått en alvorlig infeksjon i luftveiene, og at han derfor hadde problemer med å puste.

Chávez ble i fjor høst gjenvalgt til en ny femårsperiode som president, men fordi han ble syk og reiste til Cuba, har han ennå ikke kunnet innsettes ved den seremonien som grunnloven krever.

Før han reiste til Cuba i desember, utpekte han Maduro til sin etterfølger og ba venezuelanerne om å stemme på ham om han selv ikke lenger kunne gjenoppta sine plikter.

President siden 1998 Hugo Chavez satt sammenhengende som president fra 1999, og er med det den lengstsittende presidenten demokratisk valgte presidenten i Sør Amerika, skriver Washington Post.

Han ble først valgt i 1998, så igjen i 2000, 2006 og sist i oktober 2012.

Første gang han utmerket seg var likevel ikke som president, men som leder for et kuppforsøk mot det sittende regimet i 1992.

Kuppet var mislykket.

Reformerte Venezuela Chavez har vært en mildt sagt omdiskutert politisk leder, både hjemme og ute. Han er blant annet kjent for sin kraftige kritikk av USA og deres allierte. Han kalte blant annet tidligere president i USA George W. Bush for «djevelen».

Han modererte seg litt i forhold til Obama, som han kalte en bløff.

<strong>PRESIDENTEN:</strong> Her er Hugo Chavez uner en militærparade i april 2002. Foto: AFP PHOTO/Pedro Rey/NTBScanpix
PRESIDENTEN: Her er Hugo Chavez uner en militærparade i april 2002. Foto: AFP PHOTO/Pedro Rey/NTBScanpix Vis mer

Han hadde uttalte mål om å utrydde fattigdom og analfabetisme, og har tilsynelatende på lang vei lykkes i å gå i riktig retning på den fronten.

Ifølge CNN, som henter tallene sine fra Verdensbanken, så falt antallet fattige fra 62 prosent i 2003 til 29 prosent i 2009. Mellom 2001 og 2007 gikk antallet analfabeter ned med 2 prosent, fra 7 til 5.

Som president har Chávez brukt landets oljeinntekter på helse, utdanning og sosiale tiltak, noe som har gjort ham populær blant landets fattige.

Tette bånd til Cuba Venezuela under Chavez knyttet sterke bånd til Cuba, og Chavez og Castro figurerte ofte sammen på bilder.

Etter at han vant valget i 1998 begynte han å eksportere 100 000 fat olje per dag til Cuba til subsidiert pris, skriver Washinton Post.

Til gjengjeld fikk han arbeidere tilbake fra Cuba. Tusenvis av dem, med all slags kompetanse.

Og han brukte gjerne billig olje for å skape allianser, og for å motvirke påvirkningen fra USA. Venezuela er ifølge US. Energy information administration, Eia, den åttende største netto-eksportøren av olje i verden. De er også en av de som eksporterer mest olje til USA.

Kondolanser fra hele verden Aljazeera skriver at kondolanser nå strømmer inn fra hele verden. FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sender kondolanser til familien og folket. Det samme gjøre den russiske ambassadøren til FN, Vitaly Churkin, som kaller presidentens død en tragedie.

- Han var en stor politiker for sitt land, og for verden som helhet, sa Churkin.

Dagbladet kommer med mer

Hugo Chávez

• Født Hugo Rafael Chávez Frias 28. juli 1954.

• Tidligere fallskjermjeger.

•Ledet et feilslått kupp i 1992.

• Vant presidentvalget seks år senere, i 1998, som følge av generell misnøye med den etablerte politiske eliten.

• Har sittet med makten siden. Vant valgene i 2000, 2006 og senest i oktober i fjor.

•Ble utsatt for et mislykket kuppforsøk i 2002.

• Fikk endret grunnloven slik at presidenten kan sitte et ubegrenset antall perioder.

• Sto for en sosialistisk ideologi som han har døpt «bolivarisme» etter Sør-Amerikas frigjøringshelt Simón Bolivar.

• Chávez har det siste året fått behandling for kreft på Cuba, men hevdet i valgkampen i høst at han var frisk.

• Etter valgseieren viste det seg likevel at sykdommen hadde forverret seg. 10. desember dro Chávez tilbake til Cuba hvor han gjennomgikk en ny kreftoperasjon.

• Død 05. mars 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer