Hugo fant de mystiske fuglene

-Hunden vår, Hugo, kom stolt løpende hjem med ei halvdød and i kjeften, forteller May Karin Horpestad, mens Hugo svinser rundt i fjærekanten på Skeiestranda på jakt etter mer spenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN(Dagbladet.no): Samojeden Hugo fant flere døde fugler i løept av et par dager, og May Karin og søsteren Kristin småfleipet litt om at det kanskje var fugleinfluensa.

Funnene av de døde fuglene nådde lokalavisa Jærbladet, og så gikk den store alarmen.

Mattilsynet rykket ut og fant enda flere døde fugler, til sammen 15. Det er mystisk og svært påfallende, for det er ikke registrert fugledød andre steder på Jæren.

May Karin og moren Karen Horpestad er litt bekymret når vi rusler langs stranda, men håper og tror på en naturlig forklaring

-Kanskje mink eller hauk har tatt fuglene, lurer Karen på.

Andre mener den strenge kulda kombinert med sult har tatt knekken på endene. Men spørsmålene er mange og ubesvarte.

Millioner av fugl på vei

Hvorfor akkurat her? Det er like kaldt på nabostranda, og der jager også mink og rovfugl etter bytte. Hunden Hugo er i hvert fall ikke bekymret, den er bare fryktelig glad for å få springe fritt i marehalmen langs den flotte jærstranda.

FUGLEFANGER: Hunden Hugo og eier May Karin Horpestad. Foto: Per Lars Tonstad
FUGLEFANGER: Hunden Hugo og eier May Karin Horpestad. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer

Over oss flyr noen flokker gjess i plog nordover. De har nok kommet over Nordsjøen på trekke fra vinteropphold lenger sør. Flokkene minner oss om den umulige oppgaven det er å stoppe denne fugleinfluensaen. Mennesker og myndigheter er fryktelige sårbare når naturen viser sine krefter, for ingen kan kontrollere millioner av trekkfugler.

Nå skal horder av fugler komme til Norge fra Afrika og Sør-Europa. De kan bære med seg en smitte som foreløpig bare er en dyresykdom. Men frykten er at viruset skal mutere, at sykdommen skal smitte mellom mennesker.

-Uhyggelig sykdom

May Karin og moren Karen Horpestad vil ikke ta sorgene på forskudd. De bor på en gård ut mot storhavet og der er det godt å leve. Naturen er rik, dette er den feiteste jordbruksjorda i hele Norges land. Skal en ikke kunne leve av matproduksjon her, klarer en det ikke noen steder.

Men nå er våren forsinket, flokkene med gjess tar seg hvilepauser på frossen og snødekket eng. De vagger rundt og stikker nebbene sine i kalde gresstuster. Det virker idyllisk, men det kan være farlig.

-Vi venter på svar fra ekspertene. Vi er svært spente. Det er uhyggelig hvis det er fugleinfluensa, sier May Karin Horpestad.

I dag fikk hun fri fra jobben på grunn av alt oppstyret. Vinden er iskald, bølgene banker mot stranda, her og der ligger noen beinrester og fjær etter død fugl. Hugo hopper og danser og vil helst ikke hjem på lenge ennå.

Ved et laboratorium langt borte jobber fagfolkene med de døde fuglene, idyllen på Jæren kan fort bli erstattet med avsperringer, folk i vernedrakter og drastiske tiltak for å begrense en dyresykdom.