Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

#metoo

Huitfeldt: - #metoo må handle om mer enn Trond Giske

Anniken Huitfeldt avviser at Ap er et splittet parti, og minner om at metoo skal handle om mer enn å tafse nedover.

THE SKY IS THE LIMIT: Anniken Huitfeldt (Ap) sier kampen mot seksuell trakassering og for likestilling må tas ut i distriktene. Hun vil hjelpe flere kvinnelige politikere komme opp og fram.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
THE SKY IS THE LIMIT: Anniken Huitfeldt (Ap) sier kampen mot seksuell trakassering og for likestilling må tas ut i distriktene. Hun vil hjelpe flere kvinnelige politikere komme opp og fram. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - #metoo-kampanjen må handle om mer enn bare Trond Giske-saken.

Anniken Huitfeldt har nettopp sendt Geir Lippestad og Pål Lønseth på dør. Sammen med AUF og NTL lager de nå nye retningslinjer for behandling av varslersaker i Arbeiderpartiet. Møtet på kontoret hennes er nettopp avsluttet.

Ap-toppen sier partiet har lært mye av varslersakene som nå behandles.

- At vi må sørge for forutsigbarhet for både varsler og den det varsles mot. Vi behøver retningslinjer som gjør at folk vet hva som venter. Vi har hatt en ukultur i Arbeiderpartiet og i samfunnet generelt hvor kvinner opplever seksuell trakassering. Vi må løfte blikket nå og si at metoo-kampanjen ikke skal stoppe med Giske-saken, sier hun.

Huitfeldt avviser også påstander om at hun har tilhørt en Giske-fløy i partiet:

- UENIGHETER: Anniken Huitfeldt forteller at det er uenigheter innad i Ap etter valgnederlaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- UENIGHETER: Anniken Huitfeldt forteller at det er uenigheter innad i Ap etter valgnederlaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- At Arbeiderpartiet er delt i to fløyer, det er en illusjon media har skapt. Jeg opplever at vi har uenigheter i partiet, men det er ingen fastlåste fløyer i partiet. Ap er ikke et todelt parti, sier hun kategorisk.

- Men dere et splittet parti?

- Jeg vil være forsiktig med å bruke de ordene, men vi har hatt uenigheter etter vi tapte valget, ja. Det har vært interne diskusjoner på innvandring, skattenivå og distriktspolitikk.

Likestillingspartiet

Likestilling i Arbeiderpartiet er ingen ny kamparena for Anniken Huitfeldt. Jessheim-politikeren husker godt hvordan eldre menn i partiet ga henne «gode råd» da hun slo gjennom på slutten av 80-tallet.

- Mannfolk kom bort til meg og sa: «Anniken, du er jo flink, men du snakker for mye om likestilling». Det var ikke så populært den gangen, sier hun og ler.

I takt med eskaleringen av metoo-saken, har både Ap og partileder Jonas Gahr Støre stupt på meningsmålinger. Høyre er landets største parti på mange målinger og før jul hevdet Dagens Næringsliv at Anniken Huitfeldt advarte kvinner i Ap mot å varsle som del av en maktkamp i partiet.

Den tidligere kultur- og arbeidsministeren rister på hodet.

- Jeg har aldri sagt noe sånt. Jeg oppfordrer alle til å varsle dersom de har opplevd noe kritikkverdig. Man kan ikke gå rundt å tenke på målinger. Man skal alltid si ifra om man har opplevd noe, sier hun bestemt.

Misforstått lojalitet

Huitfeldt sier de som måtte bekymre seg over å svekke eget parti ved å varsle, må tenke om igjen.

- Det er misforstått partilojalitet. Ap blir et sterkere parti av varslinger. Det skal alltid være legitimt å si ifra. Vi har ligget lavt på meningsmålinger før, vi har alltid kommet tilbake.

Forrige gang Ap var like dårlig stilt på målingene som nå, var Anniken Huitfeldt en som sa ifra. I 2002 var Ap under 20 prosent oppslutning på mange målinger, og Huitfeldt skapte furore da hun tok avstand fra partikulturen som visstnok oppfordret yngre kvinner til å danse med eldre menn.

Thorbjørn Berntsen svarte at man måtte være «jævla full» for å true seg til en dans med Anniken Huitfeldt.

- Det verste var ikke det han sa. Det verste var latteren fra journalistene da han sa det. En sånn rå mannelatter. Det husker jeg fortsatt at stakk rett her, sier hun og setter pekefinger i ribbeina.

- Men jeg sa ifra den gang. Jeg tok ikke partihensyn, jeg holdt ikke kjeft fordi vi lå dårlig an på meningsmålinger. Sånn må det fortsatt være i Ap. Hvis vi skal endre en kultur i samfunnet vårt, så må vi tørre å si ifra, sier hun.

Kvinner opp og fram

For Anniken Huitfeldt er det nå viktig at metoo ikke ender med engasjerte kjendiser på prisutdelinger: Dette er riktig tidspunkt for å ta kampen for å få flere kvinner inn i de viktige vervene i politikken.

- Metoo skal handle om mer enn å tafse nedover. Det må handle om å få flere kvinner fram. Kvinnelige politikere utsettes for et helt annet press enn menn og mye mer netthets. Fortsatt stilles det spørsmål ved kvinners emosjonelle verdier. Menn skal være sinna, men hvis kvinner blir det, så framstilles de som ustabile.

Huitfeldt lover nå at Ap skal følge opp kvinnelige lokalpolitikere bedre og tilby bedre støtte til dem som havner i en mediestorm. Hun forteller samtidig at profilerte rikspolitikere som henne utsettes for hersketeknikker.

- En Høyre-politiker sa til meg to ganger i går at argumentene mine ikke kledde meg. Hadde en mann fått høre det samme? Jeg vet ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!