Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huitfeldt avgjør om 22. juli-forklaringer skal bli offentlig

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal avgjøre om 22. juli-forklaringene skal offentliggjøres.

BESTEMMER: Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BESTEMMER: Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollkomiteen på Stortinget skal tirsdag ta stilling til hvordan 22. juli-kommisjonens rapport skal følges opp. 22. juli-forklaringene står sentralt.

Per-Kristian Foss (H) advarer mot å holde forklaringene til toppembetsmenn som Ingelin Killengreen, tidligere politidirektør Øystein Mæland og tidligere Politiets Sikkerhetstjeneste-sjef Janne Kristiansen hemmelig.

- Det vil gjøre tonen i Stortinget skarpere. En politiker kan ikke ha hemmelige samtaler i en sak der det skal være mest mulig åpenhet. Det ville vært rart om man skulle slutte å praktisere åpenhet nå, sier Foss til Aftenposten.

Ikke bare Høyre, men også Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det må være åpenhet om forklaringene som ligger til grunn for 22. juli-kommisjonens rapport.

Deler av høringene i Stortinget kan bli ført bak lukkede dører på grunn av debatten om grensene for åpenhet, mener Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Dette kan bli aktuelt for første gang på lang tid, sier han.

Riksarkivaren har besluttet at redegjørelsene som 22. juli-kommisjonen innhentet fra flere statsråder og toppembetsmenn, skal være unntatt offentlighet. Klager på denne beslutningen skal behandles av kulturminister Anniken Huitfeldt.

Kolberg sier at Ap «står i fremste linje når det gjelder offentlighet i denne saken», og han mener det ikke er urimelig at forklaringer kan bli frigitt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media