Huitfeldt vil ha nye regler for barnløse

Forslagene legges fram for Arbeiderpartiets landsmøte i april.

FORSLAG: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil legge frem forslag for assistert befruktning og adopsjon under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSLAG: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil legge frem forslag for assistert befruktning og adopsjon under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nye regler for assistert befruktning og adopsjon er blant forslagene som skal legges fram for Arbeiderpartiets landsmøte i april.

En av pådriverne for forslaget er kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Det er respektløst overfor ufrivillig barnløse å argumentere med at det ikke er noen menneskerett å få barn, sier Huitfeldt til Aftenposten. Hun er også leder av det nasjonale kvinnenettverket i Arbeiderpartiet.

Blant forslagene er å øke antallet prøverørsforsøk innenfor offentlig helsevesen fra tre til fem, å heve aldersgrensen på 38 år for søkere til assistert befruktning og å tillate at man står i kø for både assistert befruktning og adopsjon samtidig. Forslaget innebærer også en sentralisert adopsjonsprosess, økt støtte til adopsjon og redusert saksbehandlingstid for adoptivsøkere.

Slik reglene er i dag, betaler ufrivillig barnløse par 1.500 kroner i egenandel per forsøk for inntil tre forsøk med assistert befruktning. Som oftest vil kun kvinner som er under 38 år på søknadstidspunktet, få tilbud om offentlig behandling.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer