Hukommelsestreet

Her i Botanisk hage i Oslo står treet som gir Alzheimer-pasienter verden over nytt håp. En ny studie viser at ekstrakter som utvinnes fra bladene til Ginkgo-treet bremser hukommelsestapet. - En utrolig viktig oppdagelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kommentaren fra professor Per Eneroth, Nordens fremste ekspert på naturlegemidler. Til nå har legevitenskapen ikke hatt effektive våpen i kampen mot den den dødelige sykdommen som 30000 nordmenn er rammet av. Nå har forskere fra New York og Boston funnet en mulig behandling.

- Dette er en liten revolusjon, et langt skritt framover i behandlingen av Alzheimers sykdom, sier Eneroth som legger til at den nylig publiserte forskningsrapporten er svært omfattende og veldokumentert.

Undersøkelsen som ble offentliggjort i tidsskriftet for den amerikanske legeforeningen, JAMA, viser at ekstrakt av Ginkgo biloba-blader kan stabilisere og forbedre mentaltilstanden hos Alzheimer-pasienter. Flere internasjonale studier har tidligere vist Ginkgo bilobas gunstige effekt på menneskekroppen.

Navn og dato

- Dette dokumenterer naturmedisinens virkning. At undersøkelsen er publisert i et av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrift, har trolig en viktig psykologisk effekt på skolemedisinerne, mener Eneroth.

Den vitenskaplige studien ble utført med Ginkgo-ekstraktet EGb 761 som nå er godkjent av Statens legemiddelkontroll for salg i Norge under navnet Memoplant.

Undersøkelsen omfattet 309 pasienter, som led av enten middels til stor Alzheimers sykdom eller kretsløpsbetinget hukommelsessvikt. Personene ble delt inn i to grupper. Den ene fikk Ginkgo biloba-tabletter tre ganger daglig, og den andre gruppen fikk narremedisin (placebo). Resultatene var oppsiktsvekkende.

En tredjedel av pasientene som fikk naturlegemiddelet Ginkgo biloba, viste tydelige tegn på framskritt. De klarte lettere å huske datoer og navn på familiemedlemmer.

Halvparten viste imidlertid ikke tegn på bedret hukommelse. Men tross dette var tilstanden deres ikke forverret.

Snikende sykdom

- Dette viser tydelig at Ginkgo biloba har en bremsende effekt på hukommelsestapet, hevder Eneroth.

Alzheimer er en snikende sykdom som starter med glemsomhet og forvirring. Etter hvert utvikler den seg til en stadig mer invalidiserende hjernesvikt, og pasienten blir hjelpeløs og pleie- trengende.

Hyppigheten av Alzheimer øker i alle nordiske land. Eldre over 65 år er spesielt utsatt, men også yngre men-nesker i 30- 40-års-alderen rammes.

<B>VERDEN ELDSTE:</B> For millioner av år siden spiste dinosaurusene av bladene fra Ginkgo-treet. Nå gir treet håp til Alzheimer-pasienter verden over. -Ekstrakter fra bladene bremser hukommelsestapet, sier professor Per Eneroth.