Huldra er ulovlig

Sogn tingrett sender huldrene ut av Kjosfossen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusener av turister har fått et glimt av huldra i Kjosfossen i Sogn og Fjordane. Kvinneskikkelsen viser seg i to minutter når toget fra Flåmsbanen nærmer seg fossen i sommersesongen.

Nå har Sogn tingrett slått fast at forestillingen er ulovlig.

Åndsverk

Hulderstriden i Sogn handler om tolkningen av åndsverkloven. Flåm Utvikling AS, som står bak både Flåmsbanen og huldrene, bestilte oppvisningen fra firmaet Hybris Film Vertigo til første forestilling i juni 1998.

Flåm Utvikling fortsatte å vise fram huldra, som i år står i fossen for åttende sommer på rad.

Hybris Film mente imidlertid at fosseshowet var et åndsverk som de eide rettighetene til, og trakk motparten for retten. De krevde full stopp i forestillingen og nærmere fem millioner kroner i oppreisning og erstatning.

Av dommen går det fram at Sogn tingrett  var i tvil om Flåm Utvikling kunne sies å være medeier til åndsverket. Etter tre dagers forhandlinger kom den imidlertid fram til at Hybris eier verket alene og at de siste tre års framføring av showet har vært ulovlig.

Flåm Utvikling dømmes til å legge ned huldershowet og betale 450 000 kroner i vederlag til Hybris.

Vurderer anke

Flåm Utvikling er skuffet over utfallet.

- Slik vi ser det har vi bestilt en vare og betalt for den. Deretter har vi overtatt varen og forbedret og tilpasset den slik vi syntes var best. Men det har tydeligvis ikke Sogn tingrett lagt til grunn, sier administrerende direktør Olav Lühr til Dagbladet.no.


Selskapet har frist på seg til 12. august på å anke dommen til lagmannsretten. Dermed får turister se huldra i minst en måned til uansett utfall.

- Det er ingen vinnere i en rettssak. Nå skal vi og vår advokat vurdere om vi skal anke dette. Men inntil det foreligger en rettskraftig dom vil vi kjøre huldra slik hun alltid har vært, sier Lühr.

Ikke viktig

Lühr mener det ikke får stor økonomisk betydning for Flåmsbanen dersom huldra forsvinner.

- Nitti prosent av våre reisende bestiller fra utlandet. De har ikke bestilt på grunn av huldra.

Men Lühr medgir at det blir vemodig dersom den langhårede skikkelsen i Kjosfossen må pakke sammen og dra et annet sted.

- Vel, huldra er jo en veldig spesiell skikkelse. Du tuller ikke med henne ustraffet, det viser denne dommen.

HULDRA I FOSSEN: Siden juni 1998 har sommerturister på Flåmsbanen sett huldra i Kjosfossen. Nå er det trolig stopp.
HULDER I 2003: Det er ofte studenter Fra Ballethøgskolen som tar sommerjobb som hulder i Sogn. I 2003 møtte Dagbladet Kristine Ramberg Aasen og Elin Hendriksen, som tok tur som hulder i Kjosfossen.