Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huleboer utløste smittealarm

Helsevesenet slo full smittealarm da den velkjente huleboeren (47) på Blindern fikk et illebefinnende og måtte på sykehus i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den meget eksentriske huleboeren lever i en søppelhaug ved Blindern T-banestasjon. Han har bodd på stasjonsområdet siden 1978, og har etter det Dagbladet erfarer ikke vasket seg på denne tida.

Derfor iverksatte redningsmannskapene et smittevernsregime under operasjonen, på grunn av frykt for smitte mannen kunne videreføre. Iført heldekkende drakter, gummihansker og ansiktsmasker, ble mannen ført til sykehus i en isolert sekk. Mannskapene regner med å måtte desinfisere sykebilen etter transporten.

Huleboeren har selv valgt sin livsførsel og sitt oppholdssted. Det er ikke uten problemer. Hans eiendeler regnes av naboene som søppel, og mange, spesielt naboene, har ønsket å få ham fjernet, spesielt på grunn av den overveldende lukta mannen bærer med seg. Ved hans «bopel» på Blindern ligger flere digre hauger med plastsekker med søppel.

Huleboeren har likevel fått lov til å leve sitt liv som han ønsker, en rett som blant annet universitetsdirektøren har forsvart.

For huleboeren, som hos studentene på Blindern også er kjent som Sidelengsmannen på grunn av sin utelukkende sidelengse gange, er ingen hvem som helst. Han skulle i 1987 avlegge eksamen i sitt hovedfag i atomfysikk og astrofysikk, men ble nektet adgang til eksamenslokalene på grunn av den påtrengende kroppslukten. Han gikk til rettssak mot Universitetet og forlangte tre millioner for tapt arbeidsinntekt siden han ikke fikk tatt eksamen. Saken har han tapt i alle instanser opp til Høyesterett.

- Huleboertilværelsen er et uttrykk for asketisk selvdisiplin, og bør ifølge professor Jan Brøgger kunne omfattes med respekt, skrev advokat John Christian Elden i anken til Høyesterett i 1996.

SMITTEALARM: Det ble slått full alarm da den velkjente huleboeren ved Blinderen i Oslo skulle fraktes til sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!