Huleboerhistorien i Sverige bare tull

Media gikk på limpinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke meldte flere skandinaviske medier om en irakisk innvandrer-familie i Sverige som hadde bodd flere dager i en jordhule. Også her i Dagbladet.no ble historien fra svenske aviser gjengitt.

Historien var at en tilfeldig forbipasserende mann fant seksbarnsfamilien i en jordhule i Gävle. Familien hadde gjort opp ild i hulen for å holde varmen, og hadde dermed fått røykskader og ble sendt til sykehus. Moren, som er gravid, ble lagt i trykkammer. Angivelig bodde familien i hulen etter at svenske myndigheter nektet dem en leilighet.

Det var den perfekte historien, med små barn, en lykkelig slutt og en helt, og media slukte den rått. Men journalist Mats Hedström i Gefle Dagblad undersøkte saken nærmere, og fant ut at det hele var oppspinn.

- Historien virket for bra til å være sann. Men i løpet av dagen fant vi ikke noe som tydet på at den var feil, sier Hedström til den svenske utgaven av Journalisten.

Han sjekket etterhvert med folkeregisteret og oppdaget at mannen som fant familien, var broren til den gravide moren. Hedström forsøkte da å snakke med mannen igjen.

- Da syntes han ikke det var så moro å prate med media lenger.

I tillegg hadde familien en leilighet i Malmö, men hadde reist til Gävle fordi de har slektninger der. Sosialtjenesten i Gävle gav familien togbilletter tilbake til Malmö, med beskjed om at det var i Malmö de måtte søke om ny leilighet i Gävle. Familien på åtte ble likevel værende.

Svenske Journalisten gjengir nå saken slik den først kom ut, og slik Gävle Dagblad etter hvert skrev saken. Journalistforbundets etikkombudsmann Justus Bennet sier det er viktig at journalister tenker etter når de skildrer sosiale og psykiske problemer.

JORDHULE: Flere medier skrev historien om familien på åtte som angivelig bodde i denne hulen fordi svenske myndigheter ikke ville gi dem en leilighet, og som ble reddet av en tilfeldig forbipasserende. Foto: SCANPIX
JORDHULE: Flere medier skrev historien om familien på åtte som angivelig bodde i denne hulen fordi svenske myndigheter ikke ville gi dem en leilighet, og som ble reddet av en tilfeldig forbipasserende. Foto: SCANPIX Vis mer

- Man må forholde seg kritisk til alle parter. I dette tilfellet reagerer jeg på at det var ekstremt tydelig at man kjøpte den vernløses versjon. Men at mennesker befinner seg i en utsatt situasjon behøver ikke bety at alt de sier er sant.