Hull i DNA-registeret

En fersk oversikt viser at Kripos nå mangler DNA-profilen til hele 4000 volds-, rans- og sexdømte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle oppfyller vilkårene for registrering i politiets identitetsregister.

Justisdepartementet karakteriserer situasjonen som «meget uheldig» og har forlangt handlingsplaner både fra riksadvokat Tor-Aksel Busch og politidirektør Ingelin Killengreen for behandling av kjemperestansene.

«Manglende registrering av 4000 personer svekker vesentlig effekten av DNA-registeret,» heter det i brevet fra departementet.

Psykiske lidelser

Dagbladet har gjennom bistandsadvokat forelagt sjokktallene for en kvinne i 40-åra. Hun ble på begynnelsen av 2000-tallet utsatt for en overfallsvoldtekt utendørs. Ifølge kvinnen har politiet DNA-profilen til voldtektsforbryteren, men han fins ikke i identitetsregisteret og er fortsatt på frifot.

-  Jeg kunne gråte blod når jeg hører dette. Dagbladets opplysninger får meg til å tenke på at mannen som på en brutal måte voldtok meg, kan være dømt for vold eller sexovergrep tidligere, men at vedkommende er blant de 4000 som ikke er kommet med i identitetsregisteret, sier hun.

Kvinnen har hatt store psykiske lidelser etter overgrepet og understreker at en pågripelse trolig vil være til hjelp i rehabiliteringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.