Hull i DNA-registeret

En fersk oversikt viser at Kripos nå mangler DNA-profilen til hele 4000 volds-, rans- og sexdømte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle oppfyller vilkårene for registrering i politiets identitetsregister.

Justisdepartementet karakteriserer situasjonen som «meget uheldig» og har forlangt handlingsplaner både fra riksadvokat Tor-Aksel Busch og politidirektør Ingelin Killengreen for behandling av kjemperestansene.

«Manglende registrering av 4000 personer svekker vesentlig effekten av DNA-registeret,» heter det i brevet fra departementet.

Psykiske lidelser

Dagbladet har gjennom bistandsadvokat forelagt sjokktallene for en kvinne i 40-åra. Hun ble på begynnelsen av 2000-tallet utsatt for en overfallsvoldtekt utendørs. Ifølge kvinnen har politiet DNA-profilen til voldtektsforbryteren, men han fins ikke i identitetsregisteret og er fortsatt på frifot.

-  Jeg kunne gråte blod når jeg hører dette. Dagbladets opplysninger får meg til å tenke på at mannen som på en brutal måte voldtok meg, kan være dømt for vold eller sexovergrep tidligere, men at vedkommende er blant de 4000 som ikke er kommet med i identitetsregisteret, sier hun.

Kvinnen har hatt store psykiske lidelser etter overgrepet og understreker at en pågripelse trolig vil være til hjelp i rehabiliteringen.

Endrer regler

Justisdepartementet har nå besluttet at Politidirektoratet kan få opprette en såkalt sentral pott til dekning av kostnader i forbindelse med DNA-registrering. Det betyr at det enkelte politidistrikt fra 1. januar 2005 ikke lenger skal belastes kostnader for nye registreringer i Identitetsregisteret. Regningene skal i stedet sendes fra Rettsmedisinsk institutt til direktoratet.

Kripos har et sentralt DNA-register som består av et identitetsregister og et spor-register. Identitetsregisteret inneholder personalia, DNA-profiler fra personer med kjent identitet og henvisninger til grunnlaget for registreringen. Spor-registeret har profiler fra personer med ukjent identitet, opplysninger om funnsted og tid for funn og eventuelt fornærmedes identitet.