Kristian Valen:

- Hull i hodet

Komiker Kristian Valen (48) forklarer seg i retten, men nekter å svare på det ene tiltalepunktet.

TILTALT: Komiker Kristian Valen (48) møter i Oslo tingrett, tiltalt for grov overtredelse av våpenloven og ulovlig oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TILTALT: Komiker Kristian Valen (48) møter i Oslo tingrett, tiltalt for grov overtredelse av våpenloven og ulovlig oppbevaring av narkotika. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Det er hull i hodet. Politiet fortsetter det jeg mener er trakassering for rett og slett å misbruke makten sin.

Det sier komiker Kristian Valen (48) fra vitneboksen i sal 127 i Oslo tingrett.

Mandag begynte rettssaken mot komikeren som står tiltalt for grov overtredelse av våpenloven og ulovlig oppbevaring av narkotika. Dersom retten finner ham skyldig, risikerer han opptil seks års fengsel.

- Når aktor leser opp dette så høres det veldig alvorlig ut. Jeg er bare en komiker og kjenner meg ikke igjen i dette. Det er helt absurd, sier han i sin frie forklaring, halvannen time etter at han ankom retten iført blå jeans, en mørk genser og et Dior-skjerf.

Valen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter. Han har ikke tidligere ønsket å forklare seg for politiet, men stiller godt forberedt til sin forklaring i retten, og har med flere siders notater.

- Livredd

Starten for saken går nesten tre år tilbake i tid. I februar 2020 fikk politiet en bekymringsfull melding fra Valens samboer. Politiet fryktet at Valen ville ta sitt eget liv, og rykket derfor ut til boligen hans på Aker Brygge. Under aksjonen mot Valens bolig ble det gjort funn av flere våpen og våpendeler - inkludert halvautomatiske geværer, rifler og pistoler - som manglet våpenkort.

Det ble også funnet over 800 reseptbelagte midler med virkestoffene diazepam og klonazepam. Det skal, ifølge forsvaret, dreie seg om medisiner skrevet ut av leger mot sykdom.

Komikeren minnes husransakelsen 19. februar 2020 på følgende vis:

- Jeg og kjæresten hadde hatt en krangel. Hun ringer politiet, og politiet kommer stormende inn med maskingevær, hjelmer og skjold. Jeg ble livredd, sier Valen, som avviser at det var fare for at han ville ta livet sitt, slik som politiet på stedet fryktet.

Tiltalen omfatter grov overtredelse av våpenlovens forbud mot å eie eller ha våpen uten tillatelse fra politimesteren. Typen våpen og antallet trekker i skjerpende retning. Valen er også tiltalt for å ha hatt to batonger, som ifølge politiet «framstår som voldsprodukter».

AKTOR: Andreas Meeg-Bentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AKTOR: Andreas Meeg-Bentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Aktor Andreas Meeg-Bentzen påpeker at Valen ikke har våpentillatelse, og at dersom han skal eie slike våpen, må de være gjort «varig ubrukbare». Påtalemyndigheten mener våpnene i tiltalen ikke er det - og at tiltalte dermed har brutt våpenloven. Politiet har også varslet inndragning av oppunder 50 våpen og våpendeler, i tillegg til de skytevåpnene tiltalen omfatter.

Heiberg sier våpnene i tiltalen er skytevåpen Valen hadde tidligere, men som ble plombert i 2007-2008. Disse skal han ha brukt som rekvisitter i sceneshow rundt om i Norge, i TV-serier og i musikkvideoer.

- Det er ikke våpen som kan brukes til å avfyre skudd. Det er enighet om at de ikke kan brukes som våpen. Et av våpnene mangler sluttstykke, de andre er forsøkt gjort ubrukbare, sier Heiberg, og understreker at det ikke er Valen som har plombert våpnene - men politiet.

Nekter å svare

I tiltalen kommer det også fram at Valen har hatt en skuddsikker vest merket med «POLITI» og riksvåpenet. Også dette hevder han at er rekvisitter til sketsjene hans.

Patricia Skalebø-Rød i aktoratet sier at det er Utenriksdepartementet (UD) som gir tillatelse til å bruke riksvåpenet. På spørsmål om Valen har vært i kontakt med UD før han brukte riksvåpenet, svarer han nei.

- Er det allment kjent at man må ha tillatelse til det? spør han aktoratet.

- Det er de som gir tillatelse til det. Det er også en egen forskrift på det, svarer Skalebø-Rød.

- Er det allment kjent? spør tiltalte på nytt - uten å få svar.

Skalebø-Rød går videre og stiller Valen nye spørsmål om den delen av tiltalen som omfatter ulovlig oppbevaring av narkotika.

- Jeg blir satt ut av at du ikke svarer meg på spørsmålet mitt, svarer komikeren på de nye spørsmålene som blir stilt.

- Det er aktoratet som stiller spørsmål, svarer Meeg-Bentzen.

Aktoratet gjentar spørsmålet om pillene, men Valen nekter å snakke om denne delen av tiltalen med pressen til stede.

- Det sitter en gjeng bak her som kommer til å skrive noe helt annet enn det som blir sagt, sier han.

Retten vil derfor utsette utspørringen om denne delen av tiltalen til onsdag, muligens med eventuelt lukkede dører. Det er viktig for retten å få hørt Valens forklaring på dette tiltalepunktet, ettersom han verken har forklart seg for politiet eller opphevet taushetsplikten.

FORSVARER: Bernt Heiberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER: Bernt Heiberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arvet pistol

Komikeren sier i sin forklaring at han har vært interessert i våpen siden han var ung.

- Våpeninteressen har jeg fra min farfar. Han fortalte meg om krigen, og jeg arvet min første pistol av ham. Den var plombert, sier Valen i sin forklaring retten.

Som 16-åring meldte han seg inn i en klubb og begynte med skyting.

- Jeg har hatt to fascinasjoner siden jeg var liten: å samle på klokker og våpen. Jeg har alltid hatt en del våpen liggende hjemme. Jeg kjøpte våpenkopier i Spania da jeg var 14 år for å samle på det, forklarer han.

Valen forteller at han som ung følte seg rotløs, men at han i tenåra fant gleden i å lage ulike sketsjer og parodier.

Siden har han gjort karriere av denne interessen, blant annet i revyer og forestillinger, samt gjennom musikk og humoristiske TV-serier. I flere av disse sketsjene, forestillingene og musikkvideoene har Valen brukt rekvisitter av alle slag - inkludert blålys, uniformer, riksvåpen og våpen for at det skal se så ekte ut som mulig, forklarer han.

Heiberg spiller av flere av musikkvideoene til Valen, samt viser et bilde av ham iført en politiuniform med en batong på høyre side, for å vise hvordan våpnene er brukt som rekvisitter. Aktoratet legger også fram våpnene i tiltalen for retten.

RETTEN: Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg i retten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTEN: Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg i retten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Langer ut mot pressen

Valen åpner også opp om den mye omtalte hendelsen i 2007, da han skjøt i veggen for å skremme en skikkelse han mente han så inne i leiligheten sin.

- Jeg var livredd, sier Valen om den 16 år gamle hendelsen.

I sin frie forklaring kritiserer han videre pressens håndtering av saken.

- Det har blitt skrevet så mye i pressen som ikke stemmer. Istedenfor å rette på historien skrev media om flere og flere skudd. Jeg skjønner ikke hvor pressen fikk det fra at jeg skjøt vilt rundt meg i hele leiligheten. Det går ikke an å kjempet mot media. Jeg ble «Våpen-Valen». Det var en ekstremt tung tid, sier han.

I ettertid har han spilt videre på «Våpen-Valen»-karakteren.

- En god dag

Meeg-Bentzen ønsker ikke å kommentere hvilket inntrykk aktoratet fikk av tiltalte i vitneboksen.

- Det er ikke naturlig at vi kommenterer på det nå. Vi mener tiltalen har vært sterk hele tida, og den står seg etter forklaringen. Jeg har ingen kommenterer utover det, sier han til Dagbladet etter første dag i retten.

Også Heiberg sitter igjen med en god følelse etter første rettsdag.

- Hvordan synes du tiltaltes sak står seg etter hans egen forklaring i dag?

- Jeg synes den står seg godt. Han gjennomgikk konteksten bak disse filmrekvisittene, forklarte hva dette er, forklarte hvordan det har vært brukt og fortalte om betydningen det har over en tiårsperiode. Vi har fått vist mye dokumentasjon som viser at dette er filmrekvisitter og ingenting annet. Så det er en god dag for Valen, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer