Hull i nota førte til at 54 000 laks rømte

Fiskeridirektoratet har funnet årsaken til at 54 000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag mandag.

RØMTE: 54 000 laks rømte fra oppdrettsanlegget til Marine Harvest i Nærøya i Trøndelag på mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RØMTE: 54 000 laks rømte fra oppdrettsanlegget til Marine Harvest i Nærøya i Trøndelag på mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fiskeridirektoratet har funnet årsaken til at 54 000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag mandag.

Direktoratets kontroll avdekket at det hadde blitt hull i nota fordi et tau hadde gått gjennom ringen som skal beskytte mot gnag.

- Vi arbeider nå videre for å avdekke om dette er en risiko også på andre anlegg. Vi har tett dialog med notprodusenten og oppdretterne for å få klarhet i om det står nøter med samme innretning i sjøen, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding torsdag.

I hele 2017 er det registrert 10 000 rømte laks fra oppdrettsanlegg. Allerede nå er altså rømningstallet mer enn femdoblet hittil i år som følge av rømningen i Nærøy.

Det sto 180 000 laks på omtrent to kilo hver i merden da rømningen skjedde. Siste opptelling viser at 54 000 laks rømte, mot først oppgitt 56 000.

Som følge av rømningen har Fylkesmannen i Trøndelag åpnet for garnfiske etter oppdrettslaks i Nærøy og Vikna kommuner. Fiskere vil få betalt for å levere fanget laks til Rørvik Fisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.