Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hull i nota førte til at 54 000 laks rømte

Fiskeridirektoratet har funnet årsaken til at 54 000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag mandag.

RØMTE: 54 000 laks rømte fra oppdrettsanlegget til Marine Harvest i Nærøya i Trøndelag på mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RØMTE: 54 000 laks rømte fra oppdrettsanlegget til Marine Harvest i Nærøya i Trøndelag på mandag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeridirektoratet har funnet årsaken til at 54 000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag mandag.

Direktoratets kontroll avdekket at det hadde blitt hull i nota fordi et tau hadde gått gjennom ringen som skal beskytte mot gnag.

- Vi arbeider nå videre for å avdekke om dette er en risiko også på andre anlegg. Vi har tett dialog med notprodusenten og oppdretterne for å få klarhet i om det står nøter med samme innretning i sjøen, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding torsdag.

I hele 2017 er det registrert 10 000 rømte laks fra oppdrettsanlegg. Allerede nå er altså rømningstallet mer enn femdoblet hittil i år som følge av rømningen i Nærøy.

Det sto 180 000 laks på omtrent to kilo hver i merden da rømningen skjedde. Siste opptelling viser at 54 000 laks rømte, mot først oppgitt 56 000.

Som følge av rømningen har Fylkesmannen i Trøndelag åpnet for garnfiske etter oppdrettslaks i Nærøy og Vikna kommuner. Fiskere vil få betalt for å levere fanget laks til Rørvik Fisk.

Den rømte laksen inneholdt rester medisiner mot innvollsorm, skrev Namdalsavisa etter rømningen. Mattilsynet opplyser at fisken kan spises, men ikke omsettes videre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!