Hull i Tsjernobyl-rør

Vedlikeholdsarbeidere har oppdaget hårfine sprekker i rør ved det ukrainske atomkraftverket Tsjernobyls reaktor nr. 3.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprekkene ble oppdaget i reaktorens såkalte primærkretsløp, sa eksperter ved det franske instituttet for kjernefysisk sikkerhet IPSN.

Primærkretsløpet består av ledninger som fører varme utviklet i reaktoren til en såkalt varmeveksler. Her omdanner denne varmeenergien vann til damp, som gjennom det såkalte sekundærkretsløpet driver turbiner som i sin tur produserer elektrisk strøm.

Rørene som det nå er oppdaget sprekkdannelser i, har 30 centimeter tykke vegger av edelstål. Tilsvarende sprekker er oppdaget i reaktorer av samme type som Tsjernobyls nr. 3, den såkalte RBMK-typen, ved atomkraftverk i Russland og Litauen, sier fagfolk.

Tsjernobyl-reaktoren ble midlertidig stengt i slutten av mars, og siden da er de fleste sprekkene blitt repartert, sier fagfolkene ved IPSN-hovedkvareret i Fontenay-aux-Roses ved Paris. Reaktoren skal etter planen startes opp igjen i begynnelsen av mai.

Tsjernobyls reaktor nr. 4 eksploderte og kom i brann i 1986, da den skulle kjøres i gang igjen etter vedlikehold. Eksplosjonen sendte 5 tonn radioaktivt materiale ut i atmosfæren, og etter ulykken som kostet mange menneskeliv ble det målt økt kjernefysisk stråling over store deler av Europa.

(NTB-DPA)