Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hullet i ozonlaget over Antarktis har krympet med fire millioner kvadratkilometer siden 2000

Det går sakte men sikkert i riktig retning.

FORSKERE: Her er forskere avbildet i Antarktisk i november 2015, da man målte det største hullet i ozonlaget som noen gang er målt. Foto: EPA / Felipe Trueba / NTB scanpix
FORSKERE: Her er forskere avbildet i Antarktisk i november 2015, da man målte det største hullet i ozonlaget som noen gang er målt. Foto: EPA / Felipe Trueba / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle som vokste opp på 80- og 90-tallet hadde først og fremst én miljøbekymring: Ozonlaget. Mer spesifikt, hullet i ozonlaget.

Men nå er det gode nyheter på ozon-fronten. Ifølge en ny studie, publisert i Science, har forskere fra Storbritannia og USA funnet ut at hullet i ozonlaget over Antarktis krymper, skriver The Guardian.

Krympet med størrelsen av India

Hvert år, i september, måler forskerne størrelsen på hullet. Det er på denne tiden av året hullet begynner å åpne seg opp.

Og i september 2015 var hullet 4 millioner kvadratkilometer mindre enn det var i 2000. For å sette det i perspektiv, så er India 3,2 millioner kvadratkilometer stort.

Utfasingen av klorfluorkarbon, som ble brukt i blant annet spraybokser og kjøleskap, gjør at ozonlaget «ventes å komme seg, riktignok veldig sakte», ifølge studien.

- Selv om vi faset ut produksjonen av fluorkarbon i alle land, inkludert India og Kina, rundt år 2000, så er det fremdeles mye klorin igjen i atmosfæren, sier den amerikanske forskeren, Susan Solomon til BBC.

Klorfluorkarbon kan «overleve» i atmosfæren i mer enn 50 år, noe som gjør at ozonlaget ikke ventes å være tilbake til 1980-standard igjen før tidligst 2050 eller 2060.

- En giftig blanding

Årsaken til at hullet i ozonlaget åpenbarte seg over nettopp Antarktis er på grunn av den ekstreme kulden og stor mengder lys. Dette bidro til å skape det som kalles polarstratosfæriske skyer, mer kjent som perlemorskyer, som er «laboratoriet» der de kjemiske reaksjonene som ødelegger ozon skjer.

Også vulkanutbrudd kan gi større hull i ozonlaget. I fjor oppdaget forskere det støreste hullet i ozonlaget de noen gang har registrert. Det målte 20 millioner kvadratkilometer i oktober.

Men forskerne tror at dette er høyst midlertidig og at det kommer av vulkansk aktivitet i Chile. De årlige målingene i september hvert år viser nemlig at hullet blir mindre.

- Når vulkaner slår seg sammen med menneskeskapt klorin, så blir det en giftig blanding, og Antarktis er spesielt utsatt. Men når vi ser på september så ser vi at hullet blir mindre. Det er ganske kult å se at det lukker seg, sier Solomon.

Ikke gjort skade på dyr

Ozonlaget absorberer som kjent ultrafiolett stråling, som er til skade for de fleste organismer på jorda. Men det ekstra ultrafiolette lyset over Antarktis skal ikke ha gjort noen skade på pingviner eller andre dyr som lever helt sør på jordkloden.

- Hvis man skulle hatt et hull i ozonlaget noe sted i verden, så hadde man valgt Antarktis, fordi det ikke er så mye liv der. Det var kanarifuglen i kullgruven som viste oss at vi ikke ligger unna disse kjemikaliene, så vil vi stå foran en krise, sier Solomon.

HULL: Dette bildet viser hullet i ozonlaget over Antarktis. Og hullet blir altså mindre og mindre. Foto: NOAA via AP / NTB scanpix
HULL: Dette bildet viser hullet i ozonlaget over Antarktis. Og hullet blir altså mindre og mindre. Foto: NOAA via AP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!