Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livssyn på 17. mai

Humanetiker Emilie mobbet i 17. mai-tog. - De ropte «Jesus elsker alle barna» inn i øret mitt

- Det er en følelse jeg ikke har hatt siden barneskolen, omtrent som å bli valgt sist i gymmen.

FØLTE SEG MOBBET: Emilie Hesselberg fikk en ubehagelig opplevelse i Kristiansands 17. mai-tog. Foto: Privat
FØLTE SEG MOBBET: Emilie Hesselberg fikk en ubehagelig opplevelse i Kristiansands 17. mai-tog. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Human-Etisk forbund skulle delta i borgertoget i Kristiansand på 17. mai, ble de møtt med bibelvers, megafoner og sprutet vann på.

- Jeg har jobbet som konfirmantleder i Human-Etisk forbund i fire år, men dette er første gang jeg har vært med i Kristiansand. Jeg flytta hit i august, og hørte om det gikk an å bli med, forteller Emilie Hesselberg til Dagbladet.

Lite oppmøte

Det var ikke mange humanetikere som hadde troppet opp til borgertoget, men de få som stilte opp gikk togets vante rute.

- Jeg hadde trodd vi skulle være litt flere, men det var bare et tilfeldig utvalg av de aktive. Vi var elleve stykker som gikk til slutt, sier Hesselberg.

Da hun etter noen helger med borgerlige konfirmasjoner skulle feire 17. mai med andre frivillige, ble det altså noe annet enn hva Hesselberg hadde sett for seg.

- Vi merket fort at vi var upopulære, men det var først bare en følelse jeg hadde. Jeg fikk det derimot raskt bekreftet hver gang noen tok fram en megafon og ropte «Jesus elsker alle barna» inn i øret mitt, forteller Hesselberg.

Flere gjenger

Hun forteller at nettopp det skjedde gjentatte ganger gjennom paraden, av flere gjenger som hadde møtt opp for å se på.

- De kom omtrent rundt hver sving. Jeg snudde meg til en jeg gikk ved siden av, og hun fortalte at dette skjedde hvert år. Hun mente at det er derfor det er viktig at vi fortsetter å gå i tog, men jeg vet ikke om jeg har lyst til det hvis det skal være sånn, sier Hesselberg.

I etterkant av toget skrev Hesselberg en kronikk, som først ble publisert i Fædrelandsvennen.

Hun forteller at hun følte seg mobbet omtrent hele paraden gjennom.

- Det ble veldig spesielt ettersom vi var en så liten gruppe. Folk kastet seg på de som ropte, og det var jo folk på alle kanter. De sluttet å klappe da vi gikk forbi. Det er en følelse jeg ikke har hatt siden barneskolen, omtrent som å bli valgt sist i gymmen, sier hun.

Ikke første gang

Tone Randi Møller har sittet som lokallagsleder for Human-Etisk Forbund i Kristiansand i to år, og forteller til Dagbladet at situasjonen som Hesselberg beskriver ikke er uvanlig.

- Jeg gikk rett bak fanen til Human-Etisk Forbund både i fjor og i år, og i fjor så vi akkurat den samme oppførselen. I fjor var det vel to ungdomsgrupper som sto og ropte «Jesus elsker alle barna», mens jeg i år kunne telle opp til fire ganger, sier hun før hun legger til:

- Jeg er derimot ikke sikker på om det var ulike gjenger, eller om det er én gjeng som forflytter seg rundt i ulike gater etterhvert som vi passerer forbi. Det er i alle fall kun ungdommer, og ikke noen godt voksne eller barn som holder på med denne hetsen.

Møller påpeker også at hun ikke opplever noen negative tilbakemeldinger til vanlig, og at dette er en situasjon som kun oppstår under borgertoget på nasjonaldagen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

LONDON: Flere tusen var samlet i Southwark Park i London for å feire 17. mai. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Emilie Rydning Vis mer

- Veldig sørgelig

Daglig leder i Kristiansand Domkirke, Liv Godtfredsen, synes situasjonen som har oppstått er trist.

- Dette er veldig sørgelig, og overhodet ikke en oppførsel vi stiller oss bak. Vi jobber mye med en god dialog på tvers av ulike trossamfunn. Vi er opptatt av at alle må godta hverandre, med forskjellige livssyn og verdier, sier hun til Dagbladet.

Det er også Sigrid Hansen Tangen enig i. Hun gikk nemlig i gruppa rett foran Human-Etisk Forbund i toget, og fikk se hetsen på nært hold.

- Dette gjorde meg rett og slett trist, og er noe som har plaget meg i lang tid nå i etterkant. Dette var rett og slett store organiserte gjenger av unge dresskledde menn. Enkelte steder var det så mange som 20 til 30 stykker samlet, og det opplevdes veldig overveldende der og da, sier hun til Dagbladet.

Hun er derimot sikker på at det var snakk om flere ulike gjenger, og ikke én gjeng som forflyttet seg rundt.

- Nei, det er ingen tvil om at dette var ulike gjenger, og det var helt tydelig organisert på forhånd. Jeg vil si takk til Emilie for at hun skrev dette innlegget og tok opp denne viktige saken, sier Tangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!