Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Humanist i kirkestrid

I dag snakker vi om...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han lengter tilbake til Brasil, hvor han tilbrakte fem år som misjonær på 80-tallet. Han kom hjem for å bli leder for Institutt for Kristen Oppseding og ankom Norge midt i julestrias milelange kassakøer. Da ble Erling Pettersen dypt deprimert. Hans tanker gikk til gatebarna som ikke hadde råd til en blyant og en kladdebok, og til familier som daglig manglet penger til bønner og ris.
  • Det var i dette perspektivet han sa nei til å bli biskop i Stavanger for halvannet år siden, også. Ved denne anledning var han vel plassert i stolen som direktør i Kirkerådet, organet som ut over å jobbe for kirkens plass i samfunnet også skal overvåke at kirkens oppfatning i aktuelle spørsmål blir riktig oppfattet av kirkens egne kvinner og menn.
  • Nå må Pettersen forvalte flertallssynet i homofilispørsmålet. Og dermed være med på å nekte saken plass på høstens kirkemøte. Mindretallsbiskopene Stålsett, Køhn, Steinholt og Osberg er nå engang i mindretall. Og det er Pettersens plikt som kirkerådsdirektør å si at Oslo-bispen er i utakt med kirkemøtet når han tillater en egen utformet liturgi og forbønnshandling etter partnerskapsinngåelse. Hvor bekvem Pettersen er med slike oppdrag, kan vi saktens lure på, men vite får vi aldri, for den fromme bergenser er til det siste korrekt.
  • For noen uker siden uttrykte Pettersen frustrasjon over biskopenes krangling om de homofiles plass i Kirken, den norske. - Det foregår en krig på Balkan hvor Norge deltar, sa han til NRKDagsrevyen. Han måtte gå på bakrommet og meditere en time eller to mens biskopene diskuterte den for dem så betente homofili-saken. Kritikken fra kirkerådsdirektøren var ikke til å misforstå.
  • Pettersen er arkitekten bak det nye kompromissfaget i skolen, det som heter både kristendom og livssynsundervisning. Med størst vekt på det første, slik kritikerne ser det. For dette havnet han i TV-debatt med ingen ringere enn Egil Olsen. Drillo ønsket ikke å la sin yngste datter lære faget og påpekte at Kirken scorer dårlig på nestekjærlighet, toleranse og frihet. Pettersen kunne ikke motsi ham, men de skiltes som venner.
  • En dag får Erling Pettersen nok av smålige stridigheter i den norske statskirken, og forlater rekkehuset på Bøler i Oslo og reiser tilbake til gatene i Brasil. La det være et aldri så lite postulat.