- Humanitær katastrofe

Slaget om Sievjerodonetsk har pågått i flere uker og mandag kveld ble det kjent at den siste av tre bruer ut av byen er ødelagt.

ØDELAGT: Mandag ble det opplyst at den siste av tre bruer fra Sievjerodonetsk til Lysytsjansk er ødelagt. Satelittbildet er fra 11. juni. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
ØDELAGT: Mandag ble det opplyst at den siste av tre bruer fra Sievjerodonetsk til Lysytsjansk er ødelagt. Satelittbildet er fra 11. juni. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Slaget om Sievjerodonetsk, vest i fylket Luhansk, har pågått i flere uker. Russiske styrker har sørget for harde kamper og ukrainske myndigheter har for lengst bedt sivilbefolkningen rømme byen.

- Spørsmål om tid

Russerne kontrollerer nå 70 prosent av Sievjerodonetsk, ifølge NTB, og den siste av tre bruer ut av byen er ødelagt. Det opplyste Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj mandag kveld.

Ifølge BBC uttalte han også at det gjør det umulig å få evakuert sivile ut av den krigsherjede byen.

- Det er bare et spørsmål om tid før Russland har kontroll på hele byen, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, men avviser samtidig Hajdajs påstand om at det er umulig å evakuere ut sivile.

- Forskjellen fra Mariupol er at det fortsatt er mulig å komme seg ut av Sievjerodonetsk. Byen er ikke omringet, legger han til.

Kampene i Sievjerodonetsk har allerede pågått i seks-sju uker, og ca. 90 prosent av sivilbefolkningen har flyktet, ifølge oberstløytnanten.

ØDELAGT: Bildet er tatt 22. mai og viser en av de tre bruene som forbinder Sievjerodonetsk og Lysytsjansk. Foto: AFP / NTB
ØDELAGT: Bildet er tatt 22. mai og viser en av de tre bruene som forbinder Sievjerodonetsk og Lysytsjansk. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Men de som er igjen står i en svært vanskelig situasjon. Det er gjerne de svakeste i samfunnet, og byen er uten strøm, vann, Internett og gass. Det er en humanitær katastrofe for dem som er igjen, sier Karlsen.

Også hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, trekker fram at det er mange eldre, samt mange som ikke ønsker å flykte, igjen i Sievjerodonetsk.

Farlig og risikofullt

- Det er nok mange som blir der det er trygt, i kjellere og bomberom. Det er en vanskelig situasjon å skulle velge når man bør flykte. I flere uker har det vært farlig og risikofullt å flykte på grunn av den konstante bombingen fra russiske styrker, sier Røseth.

Han forteller at trykket fra russisk side er stort og at både Ukraina og Russland har lidd store tap som følge av de harde kampene i byen.

Ukrainske myndigheter hevder at de fortsatt er i stand til å sende forsyninger inn til byen, til tross for at bruene er ødelagte.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å diskutere den siste utviklingen i Ukraina Vis mer

- Det er satt opp ei midlertidig bru, antar jeg. Fordi ukrainerne fortsatt holder i en del av byen, vil jeg tro det fortsatt er brukbar tilgang på forsyninger. Det kan også være alternative måter å få tilgang på vann og strøm på. Sammenliknet med situasjonen i Mariupol, er det lettere å holde varmen nå som det er sommer, kontra seinvinteren hvor det til tider var minus 20 grader. Det er fortsatt kaldt i kjellere, men ikke farlig kaldt, sier Røseth og legger til:

- Vi ser foreløpig ikke på en situasjon lik den som var i Mariupol.

Karlsen trekker også fram båter og langtidslagring som mulige måter for tilgang på forsyninger.

- Blir vanskelig

- Det er flere indikasjoner på at ukrainerne kanskje vil trekke ut sine styrker. Det er ikke sikkert de vil bite seg fast og tape altfor mye folk på å holde dette området, forteller Karlsen.

Han forklarer at Sievjerodonetsk ikke er strategisk viktig i seg selv.

For å nå Vladimir Putins mål om å «frigjøre» Donbas-regionen, er russerne avhengig av å ta tvillingbyen Lysytsjansk, og dermed hele Luhansk fylke.

- Russland har slåss lenge for å ta Sievjerodonetsk, og må slåss enda lenger for å ta Lysytsjansk, påpeker Karlsen.

Byen ligger på en høyde, med kupert terreng. For at russerne skal ta Lysytsjansk, kreves det også at styrkene krysser ei elv. Russiske styrker har tidligere forsøkt seg på elvekryssing, uten særlig hell.

- Det blir vanskelig. Og framgangen går sakte. Det kommer til å bli tidkrevende, harde og blodige kamper, sier Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer