Humanitær våpenhvile startet på Gaza. Israel advarer likevel om «kontraterror»

- Ikke kom tilbake til hjemmene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«12 timers våpenhvile skal starte på Gaza om noen minutter. Jeg hører fortsatt smell fra luftagngrep og artilleri» skriver Sky News' Midtøsten-korrespondetnt, Sherine Tadri på Twitter like før klokka sju i dag tidlig.

Like over sju i dag tidlig ble den 12 timer lange humanitære våpenhvilen iverksatt. Israel sier den korte våpenhvilen starter klokka 7, mens Hamas vil starte klokka 8.

Blodig natt I natt ble minst åtte palestinere drept og rundt 20 såret etter et angrep på Khan Younis på Gazastripa, bare få timer før våpenhvilen.

Kort tid før den kortvarige våpenhvilen trådte i kraft, opplyste det palestinske helsedepartementet at 18 personer fra samme familie var blitt funnet drept i sitt hjem i landsbyen Khuzaa sør på Gazastripen, ifølge Reuters.

Israelske stridsvogner skjøt mot huset torsdag. Det meldes også om flere sårede personer som ble fanget i ruinene etter hendelsen.

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har dermed kommet opp i 881.

I går ble to israelske soldater drept i kampen på Gazastripa. Dermed er antall israelske soldater som er drept siden Israels offensiv mot Gazastripa startet 8. juli, kommet opp i 37. I tillegg er to israelske sivile og en gjestearbeider fra Thailand drept av raketter som er avfyrt fra Gazastripa.

Intenste forhandlinger Det er ennå ingen enighet om en lengre våpenhvile.

USAs utenriksminister John Kerrys har drevet intenst diplomati for å få til et forslag som begge parter vil akseptere.

Den israelske TV-kanalen Channel 1 meldte sent fredag kveld at statsminister Benjamin Netanyahus indre sikkerhetskabinett enstemmig avviste forslaget til våpenhvile som Kerry har lagt fram.

I Kairo sa en etter hvert ganske utålmodig Kerry at det fortsatt er uenighet om ordlyden i forslaget han i dagevis har forsøkt å få de to stridende partene til å akseptere.

Den høytstående Hamas-tjenestemannen Ezzat el-Rishiq, som er medlem av organisasjonens politiske gren i Kairo, meldte på Twitter at de fortsatt vurderte sju-dagersforslaget.

Men en annen Hamas-leder, Mohamed Nazzal, fortalte Al Jazeera at «forslaget i sin nåværende form ikke er akseptabelt i det hele tatt». Hamas krever garantier for at en våpenhvile også må resultere i at blokaden av Gazastripen oppheves.

- Vi arbeider mot en kort periode på sju dagers fred. En humanitær våpenhvile på sju dager til ære for id for å bringe folk sammen for å arbeide for en mer varig våpenhvile, sa Kerry.

FNs genralsekretær Ban Ki-moon støttet Kerrys forslag om en sju dager lang våpenhvile.

Leter etter tunneler En israelsk tjenestemann har sagt at Israel fortsatt trenger en uke eller to til å fullføre sitt oppdrag med å fjerne Hamas' raketter og ødelegge det omfattende nettverket av tunneler Hamas har gravd ut under Gazastripens grenser.

En talskvinne for Israels militære gjorde det imidlertid klart at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under våpenhvilen, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

Hun sa også at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen

(Dagbladet/NTB)

I DAG TIDLIG: Røyk etter et angrep mot Gaza i dag tidlig. I dag har de to en tolv timers lang tillitt. Foto: AFP PHOTO / MOHAMMED ABED
I DAG TIDLIG: Røyk etter et angrep mot Gaza i dag tidlig. I dag har de to en tolv timers lang tillitt. Foto: AFP PHOTO / MOHAMMED ABED Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer