KRITISK:  - Det som nå skjer i politiet begynner å minne om NAV-skandalen og milliardsluket vi der var vitne til, sier Per Olaf Lundteigen (SP) Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISK: - Det som nå skjer i politiet begynner å minne om NAV-skandalen og milliardsluket vi der var vitne til, sier Per Olaf Lundteigen (SP) Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Humlegård mangler dømmekraft

Per Olaf Lundteigen er oppgitt over pengebruken i norsk politi, og mener Odd Reidar Humlegård mangler dømmekraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er oppgitt over de økonomiske prioriteringene i politiet.

- Gjørv-kommisjonen pekte på organisering, kultur og ledelse. Da vi behandlet saken på Stortinget fulgte vi dette opp. I dag opplever vi at politidirektør Odd Reidar Humlegård er opptatt av struktur og ikke kultur. På Stortinget har vi bevilget penger til politiet, ikke for at Politidirektoratet skal trekke inn midlene og bruke midlene på dyre konsulenter og forskjellige programmer, sier Lundteigen.

- Mangler dømmekraft Tidligere denne uka avslørte ABC-nyheter hvordan politidirektør Humlegård hadde forsøkt å få politimester Torbjørn Aas til ikke å vitne for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Ikke nok med at politimesteren ble bedt om ikke å vitne, han ble bedt om å svare at han ikke hadde noen kommentarer til spørsmålene som ble stilt, tordner Lundteigen.

- I går avdekket Dagbladet at politidistriktene blør økonomisk og polititjenesten blir dårligere i politidistriktene, mens Politidirektoratet forsyner seg av millionene som er bevilget. Det er helt uhørt, sier Lundteigen, og fortsetter:

- Jeg har tidligere stilt spørsmål ved dømmekraften til politidirektør Odd Reidar Humlegård. Nå kan jeg fastslå at han mangler dømmekraft, fastslår Per Olaf Lundteigen.

- Minner om NAV-kultur Den profilerte Senterparti-politikeren og medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité reagerer også på at hver gang det er kritikk mot politiet eller Humlegård personlig, er det umulig å få kontakt med politidirektøren.

DØMMEKRAFT: Lundteigen mener politidirektør Odd Reidar Humlegård mangler dømmekraft.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DØMMEKRAFT: Lundteigen mener politidirektør Odd Reidar Humlegård mangler dømmekraft. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det som nå skjer i politiet begynner å minne om NAV-skandalen og milliardsluket vi der var vitne til. Såkalte programmer utredes og dyre konsulenter leies inn, sier Lundteigen.

- I dag er det en kultur i politiet hvor Politidirektoratet spiser seg mett, og det som er til overs blir sendt til politidistriktene. Det er ikke det vi på Stortinget har bevilget midler til. Vi vil ha en best mulig polititjeneste, og ikke en byråkratisk gigant som Politidirektoratet, bruker opp pengene Stortinget bevilger til norsk politi.

Lundteigen er også kritisk til politireformen og mener den ikke tar hensyn til kritikken fra Gjørv-kommisjonen.

- Vi må stole på folka i førstelinja i politiet. Bruke de økonomiske midlene slik at det er politi ute og jobber i gata, sier Lundteigen.

- Bekymrer meg Også Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og nestleder i Stortingets justiskomité er undrende til prioriteringene i politiet.

- Det har væt en prisverdig opptrapping av justisbudsjettet både av denne og forrige regjering. Men når store beløp holdes igjen i POD i stedet for å ansette flere politimenn, bekymrer det meg, sier Ropstad til Dagbladet.

BEKYMRET:  KrFs Kjell Ingolf Ropstad er bekymret over politiets prioriteringer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKYMRET: KrFs Kjell Ingolf Ropstad er bekymret over politiets prioriteringer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg trodde særlig ikke Fremskrittspartiet ønsket at et direktorat skal vokse seg for stort. Dette er bekymringer vi blir møtt med rundt i Politi-Norge, nestlederen i justiskomiteen.

Forventer mer politi - Hvis Dagbladets beskrivelse er korrekt, er ikke politiets skarpe ende styrket. Det er ikke i tråd med de politiske føringer. Hensikten er å styrke politiets operative evne og etterforsknings kapasitet, sier Høyres Hårek Elvenes.

Høyre-politikeren understreker at det er politiets kjernevirksomhet som skal styrkes.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier han forventer at mer penger til politiet skal gi mer politi i gata.

Humlegård overrasket Humlegård stiller seg uforstående til Lundteigens kritikk.

Han mener SP-politikeren ikke tar utgangspunkt i faktum, og framholder at den måten Politidirektoratet nå disponerer penger på, gjøres i overensstemmelse med statsrådens og Justis- og beredskapsdepartementets retningslinjer.

- Jeg er overrasket over at han kommer med så krass kritikk når vi nå gjør det vi har fått kritikk for å ikke gjøre tidligere. Forventningene blir da vanskelige å forstå for direktoratet og våre medarbeidere, sier Humlegård, som retter en invitasjon til politikere og journalister om å ta turen til Politidirektoratet for en åpen diskusjon om pengebruken.

POLITIET SKAL STYRKES:  Hårek Elvenes (H) er klar på at det er politiets kjernevirksomhet som skal styrkes.
På Grønland i oslo
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITIET SKAL STYRKES: Hårek Elvenes (H) er klar på at det er politiets kjernevirksomhet som skal styrkes. På Grønland i oslo Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan ikke være hjemme alene-fest der ute. Før vi får folk ut på gata og inn i etterforskningsgrupper, gjør vi nå noe for å styre dette bedre, sier Humlegård, som mener direktoratet burde få ros for arbeidet de nå gjør.

MER POLITI I GATA: Justisminister Anders Anundsen forventer mer politi i gata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MER POLITI I GATA: Justisminister Anders Anundsen forventer mer politi i gata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer