Snart klart for hummerfiske:

Hummerfest: - Helt vilt

Hummerbestanden har gått ned 92 prosent på 90 år, men utenfor Kragerø er det full fest.

JUBLER: Her holder Per-Erik Schulze (t.h) i Naturvernforbundet opp én av de 39 hummerne som de hentet opp utenfor Jomfruland ved Kragerø i forrige uke. - Helt vilt, sier han. Foto: Chris Appleby, Naturvernforbundet
JUBLER: Her holder Per-Erik Schulze (t.h) i Naturvernforbundet opp én av de 39 hummerne som de hentet opp utenfor Jomfruland ved Kragerø i forrige uke. - Helt vilt, sier han. Foto: Chris Appleby, Naturvernforbundet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om mindre enn to uker er det klart for årets hummersesong, som starter 1. oktober. Men er det hummer å hente, når hummebestanden har gått ned med 92 prosent på 90 år?

- Vi ser en voldsom nedgang i hummerbestanden, forteller Alf Ring Kleiven, bestandsansvarlig for overvåkning på hummer ved Havforskningsinstituttet.

Jubel i Kragerø

De dårlige nyhetene i Oslofjorden og for havet generelt er mange. Torsken er borte, hummeren er på et historisk lavnivå.

- Heldigvis er det også positive ting som skjer, ifølge Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

I forrige uke var han med på befaring av hummerbestanden i et vernet område utenfor Jomfruland, ved Kragerø. Det var kommunen sjøl som ønsket å se hva som skjedde med hummerbestanden om de fredet et område. Vernet startet i 2016, som betyr at ingen har lov til å sette ut garn, teiner eller ruser i et område som er rundt fem kilometer langt.

- Det betyr i praksis at hummeren er totalfredet. Og det vi nå ser er helt vilt, sier Schulze og fortsetter:

- Mange titusen mennesker fisker hummer i Norge. Om de har ti teiner ute over natta, får de i snitt én hummer. Vi har fisket med 15 teiner på fire dager. Med 60 teinetrekk, burde vi fått seks hummer, men fikk 39. Altså en seks-sjudobling av fangsten, sier han.

HUMMER-JUBEL: Mens det er vanlig å få én hummer per tiende teine over natta, fikk prøvefangsterne i Kragerø 6,5 ganger så mange. Foto: Privat
HUMMER-JUBEL: Mens det er vanlig å få én hummer per tiende teine over natta, fikk prøvefangsterne i Kragerø 6,5 ganger så mange. Foto: Privat Vis mer

Nær kollaps

Hummerfredningsområdet utenfor Kragerø er et av de første og største i Norge.

- Nå begynner vi virkelig å se resultatene, både i vårt fredningsområde og andre. Dette viser to ting: Det er ikke overraskende at det blir mer og større fisk og skalldyr når du ikke fisker, men det viser også hvor høyt fisketrykk det er, sier Schulze og fortsetter:

- Vi tror ikke selv at vi fisker for hardt, men vi gir ikke artene sjansene til å overleve. Dette gjelder ikke bare hummer, men også torsken. To-tredjedeler av den gyteklare kysttorsken i Skagerak, utenfor fredningsområdene, fiskes opp hvert år. Dette er ikke bærekraftig.

Norge har forpliktet seg til at minst 10 prosent av verdens havområder skal bevares gjennom verneområder eller andre effektive arealbaserte bevaringstiltak

I 2021 forpliktet Norge seg til å beskytte minst 30 prosent av havene innen 2030, men har foreløpig kun nådd én liten prosent.

- Det er ikke tradisjon for vern i Norge, men forsøkene viser at vern gir voldsomt gode effekter. Det blir flere hummer og torsk - og de blir større. Etterhvert blir det også så mange inne i fredningsområdene at de vil spre seg ut til områder som ikke er fredet. Så en positiv effekt på hele økosystemet, sier Schulze.

FORNØYD: Per-Erik Schulze er optimist på hummerens vegne på tross av at bestanden har gått ned 92 prosent på 90 år. Foto: Privat
FORNØYD: Per-Erik Schulze er optimist på hummerens vegne på tross av at bestanden har gått ned 92 prosent på 90 år. Foto: Privat Vis mer

Tjuvfiske

Så lenge du fisker hummer når det er lov, mellom 1. oktober og 30 november, kan du ta opp så mange hummer du klarer.

- Andre land har regler for maks antall hummer og fisk du får ta med hjem hver dag, mens det i Norge rett og slett er litt vill vest, sier Schulze.

Han viser også til forskning som viser et enormt tjuvfiske etter hummer.

- Om sommeren får du ikke fiske hummer, men du kan sette ut krabbeteiner. Mange tar da den og, og koker den på hytta. Mesteparten av hummeren som tas opp, tas opp ulovlig. Enten fordi den fiskes i fredningstid - eller fordi den fiskes av yrkesfiskere i lovlig tid, men som selges svart, sier Schulze.

Han er optimist når det gjelder hummerens framtid, og mener alle kommuner bør søke om egne hummerfredningsområder.

- Flere av teinene vi hentet opp i forrige uke hadde tre-fire hummere i seg. Det er helt hinsides i forhold til det en vanligvis får. Dette er en virkelig gladhistorie og en utrolig opplevelse. Det er fint å se at en kan gjøre noe for havmiljøet når vi får så mange triste nyheter, sier Schulze og legger til:

- Det tar lang tid å endre ting og vi må være tålmodige. Men over seks år med vern viser at det fungerer.

HUMMER I GRYTA: De fleste koker hummeren for lenge. Kokken Bård Greni viser deg hvordan du får perfekt hummer. Vis mer

Mangler store hummer

Hvor mange hummer vil så de titusener av norske hummer-fiskere kunne forvente å hente opp i år, når bestanden har gått ned med 92 prosent på 90 år?

- Det er jo hummer der ute, men mye mindre enn tidligere, forteller Kleiven i Havforskningsinstituttet.

Han har skrevet en rapport om hvor stort hummerfisket i Norge er. I 2017 og 2018 var det på et sted mellom 350 000 og 450 000 i fangstsesongen.

- Nedgangen på hummer er voldsom, men siden en tar opp noenlunde det samme de siste åra, kan vi anta at det blir det samme i år, altså mellom 350 000 og 450 000 hummer, sier Kleiven.

Også han håper Norge vil få langt flere verneområder for hummer rundt om i landet.

- Hvis vi verner vil vi få både flere og større hummer. Vi mangler store hummer i bestandene fordi vi er så flinke til å fiske dem opp. Verneområdene produserer store hummer. De kan sikre hele bestanden på en bedre måte, sier Kleiven.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer