Humor og sjølironi

TROMSØ (Dagbladet): - Burlesk humor og sjølironi er mektige våpen i kampen mot dumhet og fordommer, sier den samiske filmregissøren Paul-Anders Simma. Hans «Stol på ministeren» vises nå under Filmfestivalen i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Året er 1945. Med en tysk stridsvogn i hælene ankommer fengselsfuglen Seppo en liten landsby på den norsk-finske grensen. Han utgir seg for å være utsendt minister fra hovedstaden. Store, tyske styrker har etterlatt seg brennende ruiner på sin vei gjennom Nordkalotten. Usikkerhet og anarki rår, samene tar det for god fisk når den driftige «ministeren» lover landsbybeboerne en revolusjonerende jordreform. Skal samene endelig få tilbake landet de mistet?

- Samene tør ikke ta sjansen på at han bløffer, sjøl om tvilen gnager i mange av dem. Denne filmen kunne vært laget overalt i verden hvor urbefolkningen har mistet eiendomsretten til jorda, sier Simma.

"MINISTEREN" selv spilles av Erik Kiviniemi, kjent fra den svenske TV-serien "Rederiet". Bjørn Sundqvist bekler rollen som Antti Nela.

Trauma

Ved en tilfeldighet faller lanseringen sammen med presentasjonen av Samerettsutvalgets innstilling.

- Det er sprengstoff i debatten som vil komme. «Ministeren» er ingen politisk film, men den sier noe om hvilket trauma «land og vann-tanken» er hos samene. Det er fortsatt vanskelig å akseptere at staten, og ikke folket sjøl, skal eie grunnen.

Som «Veiviseren» er Simmas spillefilm bygd på en samisk vandrehistorie. Nordkalotten er et av de siste områdene i Europa hvor den muntlige fortellertradisjonen har overlevd.

- Dette er en sann legende, som gjenfortelles i stadig nye versjoner. Jeg hørte den første gang som som ungdom, da jeg var sjåfør i Nord-Sverige, sier Simma til Dagbladet.

Skader samene?

Det går ikke upåaktet hen at regissøren nokså uhemmet raljerer med samenes blinde tro på «ministerens» autoritet. Avisa Nordlys har allerede gitt uttrykk for bekymring, og mener filmen «skader» samene, fordi folket framstilles som «undermålsmennesker».

- Den samiske kulturen er full av humor og sjølironi. Samene vil kjenne seg igjen, og le av måten de skildres på i filmen. De vil forstå at dette ikke er en fullstendig skildring av deres karakter. Politisk korrekte nordmenn kan få større problemer, er Simmas kommentar.

Hovedrollen i filmen, som er innspilt i Skibotn i Nord-Troms, bekles av Bjørn Sundquist, Sara Oskal og svenske Erik Kiviniemi. Også Mikkel Gaup står på rollelista. Den svensk-finsk-norske samproduksjonen har en prislapp på 20 mill. kroner.

"MINISTEREN" selv spilles av Erik Kiviniemi, kjent fra den svenske TV-serien "Rederiet". Bjørn Sundqvist bekler rollen som Antti Nela.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer