Humor og verdighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HANNA KVANMO kom som et friskt stormkast fra det nordnorske havet da hun ble innvalgt på Stortinget ved SVs brakvalg i 1973. Hun var rett på sak, som representantene fra Nord-Norge er kjent for. Hun sa tingene ved deres sanne navn, og gikk ikke omveier med slarv og baksnakking. Et vennlig klapp på skuldra fra en KrF-representant kunne hun føyse vekk som «den klamme præsthainna di», og hun engasjerte seg lite i de tesetunge stridighetene i partiet under samlingsprosessen av SF og NKP rundt midten av 1970-tallet.

HANNA KVANMO var en pragmatisk sosialist, mer opptatt av veier i distriktene enn veien til det sosialistiske paradis. Hun hadde sin første trening i politikken som representant i Rana kommunestyre, og hennes sosiale bakgrunn som datter av en fisker ga henne god innsikt i vanlige menneskers livsvilkår og problemer. Men hun hadde nok lest det som det var nødvendig å lese av og om Marx for å befinne seg vel innenfor det venstresosialistiske partiet. En klar antikapitalistisk holdning og godt blikk for marxistisk klasseforståelse lå til grunn for hennes praktiske grep.

JEG TROR LIKEVEL det var den andre landssvikdommen hun ble idømt av politiske motstandere og mediene like etter at hun ble innvalgt på Stortinget, som ga henne den bemerkelsesverdige populariteten hun etter hvert fikk.

Hun ble engasjert i arbeid for den tyske okkupasjonsmakten, og som lærenem og lesevillig ung jente ble hun tatt opp som sykepleierelev. Det førte henne til Berlin under krigens avslutning, og ga henne en kort fengselsdom etter at hun kom hjem. Høyesterett fritok henne for soning fordi det forelå formildende omstendigheter.

Men i 1973 ruget ennå den kalde krigen over vårt politiske landskap og våre medier, og jaktlysten på småsvikere blant dem som seinere stilte seg kritisk til NATO-politikken var større enn lysten til å ta de store svikerne på solid borgerlig side. Folk flest så imidlertid urimeligheten i hekseprosessen.

Til sist ble hennes lille krigstragedie gjort opp med medlemskap i Stortingets Nobelkomité. Det ble hennes verdige sorti med offentligheten.

HANNA KVANMO var større enn sitt parti. Hennes popularitet var knyttet til hennes person mer enn hennes politikk. Hun kombinerte det folkelige med det opphøyde, god replikkunst med faglig innsikt. Derfor ble hun elsket av folk flest og respektert av kollegene og i lang tid en av landets mest folkekjære kjendiser.

DØDE I GÅR: Hanna Kvanmo ble en av landets mest populære politikere i siste fjerdedel av forrige århundre. 14. juni ble hun 79 år. I går døde hun. - Det viktigste jeg har lært fra henne er å være nøye med forberedelser og det å kunne leksa si, sier nåværende partileder i SV, Kristin Halvorsen (bak).