Humorbok om fremmedfrykt

Are Kalvø misliker diskusjonen om innvandrere så til de grader at han har skrevet en humoristisk bok om nordmenns fremmedfrykt. Kåsøren og satireforfatteren setter gamle barnesanger og fordommer i fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Kunsten å være neger» setter han problemstillingene på hodet og presenterer hvite nordmenns særtrekk.

- Alle negere er like, men det gjelder ikke nordmenn fra forskjellige steder i Norge. Det er for eksempel en dødssynd å ikke vite forskjell på en nordlending og en trønder. Derfor har jeg laget en oversikt over kunsten å være neger i de forskjellige strøkene av Norge, sier Are Kalvø.

Med CD

Med boka følger en CD, «Total Neger» hvor gamle sanger er samlet. Her kan leserne få et gjenhør med Thorbjørn Egners klassiker «Visen om vesle Hoa» og liknende musikkmateriale.

- Jeg har også funnet noen vanvittige eksempler på litteratur hvor en neger er synonymt med en hottentott og menneskeeter. Noen av eksemplene er fra bare noen få år tilbake. Braathens Safes reklame er faktisk fra i fjor.

Nynorske negre

Are Kalvø mener at boka umulig kan misforstås.

- «Kunsten å være neger» er kanskje litt vågal, men det er tross alt et tema som ikke akkurat har vært overlesset med humor, sier han.

- Jeg har vist deler av boka til ekte fremmedkulturelle og de har faktisk ledd på de riktige stedene, understreker han.

Som nynorskspråklig er han også svært fornøyd med å få utgivelse på et nynorsk forlag.

- Nynorskfolket er på en måte Norges negere, så forlaget slo til med en gang jeg ga dem tilbudet, sier han.