FENGLINGSMØTE: Retten bergjærte lukkede dører under og pressen ble kastet på dør like etter at dette bildet ble tatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FENGLINGSMØTE: Retten bergjærte lukkede dører under og pressen ble kastet på dør like etter at dette bildet ble tatt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Hun ante ikke at hun var i politiets søkelys

Kvinne (42) nekter for å ha drept far og samboer. Vil ikke avgi forklaring for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Politiet opplyser i ettermiddag til VG at det ikke blir aktuelt å grave opp liket av den siktede kvinnens far. Det er Rettsmedisinsk institutt, som obduserer avdøde i straffesaker, som fraråder dette, med henvisning til at sjansene for å finne brukbare bevis i levningene er små etter 15 år

KRISTIANSAND (Dagbladet): Den 42 år gamle drapssiktede kvinnen ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene skal være i full isolasjon.

- Tingretten har avsagt kjennelse og den er i tråd med påtalemyndighetens begjæring. Kvinnen varetektsfengsles i fire uker med brev og besøksforbud, og to uker med isolasjon, sier fungerende påtaleleder i Agder politidistrikt, Cecilie Pedersen Hille, i en pressemelding.

Påtalemyndigheten begrunnet fengslingsbegjæringen med fare for bevisforspillelse.

Kvinnens forsvarer Ole Andreas Thrana fortalte Dagbladet tidligere i dag at kvinnen ikke ønsker å avgi noen forklaring for politiet.

- Hun stiller seg helt uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Hun har benyttet seg av retten til å ikke forklare seg, sier Thrana til Dagbladet.

Forklart seg som vitne

Forsvareren forteller at kvinnen ble avhørt som vitne av politiet, etter at hennes tidligere samboer i 2014 ble funnet død på et hotellrom i Kristiansand.

- Hun mener selv det er vanskelig gi politiet flere opplysninger nå, enn det hun allerede har gjort, sier Thrana.

Han understreker at da klienten i 2014 forklarte seg for politiet, var det rutinemessig.

- Hun har vært avhørt som vitne på lik linje med mange andre, sier han.

- Hun ante ikke at hun var i politiets søkelys, fortsetter forsvareren.

Han sier klienten er preget av situasjonen hun befinner seg i.

- Hun er mor, og akkurat nå er hun mer opptatt av barna sine, enn av seg selv.

Forklarte seg ikke

Fengslingsmøtet i Kristiansand tinghus gikk for lukkede dører. Pressen fikk dermed ikke være til stede.

Den 42 år gamle kvinnen er siktet for å ha drept den tidligere samboeren sin i 2014 - og også sin far tilbake i 2002.

- Siktede forklarte seg ikke i retten og hun stiller seg uforstående til siktelsen, sier forsvarer Ole Andreas Thrana etter fengslingsmøtet.

Han sier de nå avventer hva som skjer videre.

Advokaten hadde et halvtimes langt møte med kvinnen på politihuset i Kristiansand tirsdag kveld.

UTFORSTÅENDE: Siktede stiller seg uforstående til siktelse, sier hennes forsvarer Ole Andreas Tharna i det han forlater fengslingsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTFORSTÅENDE: Siktede stiller seg uforstående til siktelse, sier hennes forsvarer Ole Andreas Tharna i det han forlater fengslingsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter møtet sa han til Dagbladet at kvinnen ikke kommer til å samtykke til varetektsfengsling.

- Hun stiller seg helt uforstående til siktelsen. Hun syns dette er tungt, og er svært nedbrutt. For henne kommer dette helt ut av det blå, sa Thrana til Dagbladet i går kveld.

Forgiftning

Kvinnens samboer var ifølge NTB 67 år gammel da han ble funnet død på et hotellrom på det som den gang var First Hotel i Dronningens gate i Kristiansand 6. april 2014.

Politiet har etterforsket dødsfallet i nesten tre og et halvt år. I fjor ble også Kripos koblet inn.

- Vi har bistått med etterforskningsleder, etterforskere, samt teknisk og taktisk bistand siden januar 2016, bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Due overfor Dagbladet.

Kvinnen har to barn sammen med den tidligere samboeren. Barna blir nå ivaretatt, opplyser deres bistandsadvokat, Eirik Balchen overfor Dagbladet.

- Barna jeg bistår var felles barn av avdøde og siktede. Jeg tror ikke det går an å beskrive hvordan de har det. De er i en ekstrem situasjon, sier bistandsadvokaten.

Obduksjonen av 67-åringen viste at han døde av forgiftning.

Hva slags gift det er snakk om, ønsker politiet foreløpig ikke å opplyse om.

Det var imidlertid ikke åpenbart for politiet at mannen var blitt drept, og det er noe av årsaken til at det har tatt nesten tre og et halvt år med etterforskning før kvinnen tirsdag ble pågrepet.

Ikke obdusert

Underveis i etterforskningen begynte politiet også å se nærmere på dødsfallet til kvinnens far for 15 år siden. Faren var 52 år gammel da han ble funnet død i sin bolig i Kristiansand 27. mars 2002.

- Opplysninger som har framkommet i løpet av etterforskningen gjør at vi mener dødsfallet i 2002 ikke var naturlig, sier Pedersen Hille til Dagbladet.

- Det var først under etterforskningen av 2014-saken at vi kom på sporet av saken fra 2002. Bakgrunnen for siktelsen i de to sakene ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier hun til NTB.

Kvinnen opplyste på sosiale medier for seks måneder siden at faren ble funnet i badekaret, skriver Fædrelandsvennen. Innlegget synes å være skrevet i forbindelse med det som framstår som en strid om arv med farens slektninger. Her skriver hun også at hun ble bedt om å holde seg unna huset, skriver avisen.

Ingen obduksjon i 2002

Problemet for politiet nå er at kvinnens far aldri ble obdusert, noe politiet innrømmer er uheldig. Dermed kan dødsårsaken bli vanskelig å fastslå.

- Sett i ettertid ser vi at vi selvfølgelig skulle ha fått foretatt en obduksjon av avdøde, sier Hille.

52-åringens dødsfall ble den gang henlagt som intet straffbart forhold. Av den grunn ble det heller ikke begjært rettsmedisinsk obduksjon. Normalt skal imidlertid politiet orientere pårørende om at de kan be om en medisinsk obduksjon, dersom de ønsker det. Men det ble ikke gjort.

Spørsmålet nå er om det er levninger av avdøde som det i dag er mulig å undersøke.

– Det kjenner jeg ikke til, men det er selvfølgelig noe av det som står på agendaen vår å finne ut av, sier Hille.

- Saken virker rar

Hun opplyser at politiet i Kristiansand skal avhøre en rekke personer i kretsen rundt den siktede og de to avdøde mennene i tiden som kommer. Kvinnen skal etter planen avhøres onsdag ettermiddag.

Eventuelle motiv for de to drapene ønsker ikke politiet å uttale seg om. Advokat Thrana sa tirsdag kveld at han stusser over siktelsen.

- Pågripelsen kom helt uten forvarsel. Vi er ikke presentert for noen bevis. Og saken virker rar på meg, sier Thrana til Fædrelandsvennen.