Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun avdekket en ubehagelig sannhet, ble truet med fengsel og står midt oppi Egypts mest betente rettssak

Dommeren valgte å henge seg opp i kjendismannens solbriller.

ANERKJENT: Menneskerettighets- advokat Amal Clooney representerer egyptiske Mohammed al-Fahmy - en av de tre al-Jazeera-journalistene som i et år har sittet fengslet i Egypt. Hun har en lang rekke profilerte saker på CVen. Foto: AP / NTB scanpix
ANERKJENT: Menneskerettighets- advokat Amal Clooney representerer egyptiske Mohammed al-Fahmy - en av de tre al-Jazeera-journalistene som i et år har sittet fengslet i Egypt. Hun har en lang rekke profilerte saker på CVen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menneskerettighets- advokat Amal Clooney representerer egyptisk-kanadiske Mohammed al-Fahmy - en av de tre al-Jazeera-journalistene som i et år har sittet fengslet i Egypt.

I et intervju med The Guardian i dag går det fram at Clooney selv har en historie med det famøse egyptiske rettssystemet. Hun var nemlig i fjor - før hun ble engasjert i journalistsaken - involvert i avdekkingen av omfattende svakheter i Egypts rettssystem.

Lik Dagbladet på Facebook

Til The Guardian sier Clooney at hun av høytstående egyptiske tjenestemenn ble advart mot eller truet med fengsel - alt ettersom - etter at hun var med på å avsløre at egyptisk rett hadde sterke politiske bindinger og langt ifra var uavhengig fra landets regjering.

En rekke høytstående tjenestemenn i justisdepartementet var i stand til å styre dommere og rettsavgjørelser, og myndighetene kunne styre aktoratet.

BRILLEFIN 1: Dommeren i saken mot al-Jazeera-journalistene mobbet Amal Clooney ved å ha på seg briller svært like de ektemannen er kjent for. Foto: AP / NTB scanpix
BRILLEFIN 1: Dommeren i saken mot al-Jazeera-journalistene mobbet Amal Clooney ved å ha på seg briller svært like de ektemannen er kjent for. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Vi ble spurt: «Kritiserer dere hæren, rettsystemet eller regjeringen»? Vi svarte: «Joa». Da sa de: «Da risikerer dere fengsel», sier Clooney til The Guardian.

«Spredte løgner» Hennes klient al-Fahmy og kollegene Baher Mohamed og Peter Greste ble i juni i fjor dømt til sju til ti års fengsel for å ha spredt løgner ved hjelp av en «terrororganisasjon», en referanse som gjerne blir brukt om Det muslimske brorskap.

Journalistene har sittet fengslet i Egypt i et år, inntil egyptisk høyesterett torsdag - etter intenst internasjonalt press - slo fast at de tre skal stilles for retten på nytt. Angivelig som følge av «saksbehandlingsfeil» i deres første rettssak.

BRILLEFIN 2: Dommer Mohamed Nagy Shehata med solbriller i retten. Foto: AFP / NTB scanpix
BRILLEFIN 2: Dommer Mohamed Nagy Shehata med solbriller i retten. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Australske Greste og egyptisk-kanadiske al-Fahmy har nå søkt om å bli deportert fra Egypt.

Journalistenes pårørende mener ifølge NTB at de tre blir brukt i et politisk spill mellom Egypt og Qatar. Qatar eier al-Jazeera, og den kontroversielle ørkenstaten var en av Det muslimske brorskapets støttespillere da den islamistiske bevegelsen satt ved makten i 2012 og 2013.

Spottet Clooneys mann Clooney het tidligere Alamuddin, men byttet navn da hun i fjor giftet seg med George Clooney. Det ekteskapet hang dommer Mohamed Nagy Shehata seg opp i under rettssaken mot al-Jazeera-journalistene.

FENGSLET ET ÅR: Mohamed al-Fahmy, Baher Mohamed og Peter Greste. Foto: AP / NTB scanpix
FENGSLET ET ÅR: Mohamed al-Fahmy, Baher Mohamed og Peter Greste. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Han insisterte å ha på solbriller svært like de Amal Clooneys mann er kjent for å bruke - og hevdet for den del at journalistene sto i ledtog med djevelen.

Kort tid etter at han dømte al-Jazeera-journalistene til fengsel, var Nagy Shehata mannen som dømte 188 tilhengere av Det muslimske brorskap til døden i en og samme rettssak.

Han har ikke besvart besvart kritikken.

Storpolitikk Etter dommen mot journalistene krevde USA at president Abdel Fattah al-Sisi grep inn, og Sisi selv uttalte ifølge NTB at han angret på hele rettssaken. Sisi forbød Det muslimske brorskap etter at han kuppet makten fra den folkevalgte presidenten Mohammed Morsi sommeren 2013.

Flere tusen tilhengere av Brorskapet er siden fengslet.

I desember kunngjorde Qatars regjering at den støtter Sisi fullt ut, og omtrent på samme tid stengte al-Jazeera sin Egypt-kanal, som hadde vært en skarp kritiker av regimet i Kairo. Det antas ifølge NTB å ha skjedd under press fra Egypts oljerike allierte Saudi-Arabia, og det forbedrede forholdet mellom Doha og Kairo sådde et håp om at al-Jazeera-journalistene kunne bli sluppet fri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media