Hun avslørte drapsmennene

Bente Mevåg, leder av sporavdelingen ved Rettsmedisinsk institutt, ga politiet de nødvendige opplysninger for å sikte to menn på 19 og 21 år for barnedrapene i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bente Mevåg og hennes 11 kvinnelige kolleger ved Rettsmedisinsk institutt utfører flere tusen DNA-analyser hvert eneste år. Halvparten av de rundt 400 kriminalsakene handler om seksualforbrytelser.

- Før DNA-analysen kom på midten av åttitallet hadde vi ganske lite å stille opp med. Det er et uhyre godt redskap, sa Bente Mevåg i et intervju med NTB i fjor.

- Man kan finne biologiske spor fra deg etter bare å ha håndhilst da du kom. Og selv mange tiår etter en persons død, og i maskinvaskede klær, kan man DNA-teste.

DNA er et unikt verktøy for politiet i straffesaker. Fullgode DNA-analyser holder som fellende bevis i retten. Men prøvene har også sine begrensninger. DNA-analysen viser om prøven stammer fra en mann eller kvinne, men ingenting om for eksempel alder.

(NTB)

AVSLØRTE DRAPSMANNEN: Bente Mevåg, leder av sporavdelingen ved Rettsmedisinsk institutt, fant DNA-kodene som førte til siktelsen mot to menn på 19 og 21 år for barnedrapene i Baneheia.