Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun banket og helte kokende vann på kjæresten. Nå er hun dømt til sju års fengsel

Alex Skeel står fram med sin historie, og håper han kan hindre andre i å gjennomgå det samme som ham.

DØMT: Den 22 år gamle kvinnen er dømt til sju og et halvt år i fengsel etter å ha mishandlet kjæresten sin Alex Skeel i en årrekke. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
DØMT: Den 22 år gamle kvinnen er dømt til sju og et halvt år i fengsel etter å ha mishandlet kjæresten sin Alex Skeel i en årrekke. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 22 år gammel kvinne ble denne uka dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha misbrukt og manipulert kjæresten sin i en årrekke. Det er ifølge BBC den første dommen av sitt slag i Storbritannia der en kvinne er funnet skyldig.

I retten fikk man høre at hun hadde nektet Alex Skeel mat, knivstukket ham, helt kokende vann på ham, tvunget ham til å sove på gulvet og nektet ham å treffe familien sin.

Hun lot ham heller ikke oppsøke legehjelp for å få skadene hun hadde påført ham behandlet.

Kokende vann

Paret møttes da de var 16 år gamle, og allerede tidlig i forholdet var det klart at den nå 22 år gamle kvinnen var kontrollerende. Hun bestemte hvordan han skulle kle seg, og kunne tidvis bli voldelig.

I løpet av de siste ni månedene av forholdet eskalerte det ytterligere.

Naboene ringte politiet etter å ha hørt rop og skrik fra parets leilighet i juni i fjor. Etter at ambulansepersonalet ankom stedet, oppdaget de at Skeel hadde brannskader flere steder på kroppen der samboeren hadde helt kokende vann på ham.

Det skal også ha vært innslag av psykisk misbruk. I retten ble det fortalt at hun på et tidspunkt fortalte Skeel at bestefaren hans var død. Etter at han hadde grått i to timer sa hun ifølge The Independent at det hele var en løgn, og kjeftet på ham fordi han brydde seg om familien sin.

- Vil fortelle om dette

Likevel var Skeel så psykisk nedkjørt at han returnerte til leiligheten han delte med samboeren etter at skadene hans hadde blitt behandlet på sykehuset.

Det var først etter at en politimann tok ham til side og overbeviste ham om at han skulle fortelle hva som egentlig foregikk, at Skeel turte å fortelle sannheten.

I et intervju på tv-programmet «This Morning» på ITV, forteller Skeel hvordan det har vært å stå fram med historien.

- Jeg vil fortelle om dette. Jeg vil ikke at en eneste person til skal måtte lide seg gjennom det jeg har opplevd.

Han forteller også at livet hans sto i reell fare da han ble fraktet til sykehuset i juni. Brannsårene hadde blitt infiserte, og på sykehuset fikk Skeel vite at han hadde omkommet om han ikke hadde fått medisinsk behandling i løpet av de neste ti dagene.

- Jeg tror det er meningen at jeg skal fortelle min historie. Det er derfor jeg overlevde, slik at andre skal slippe å gå gjennom det jeg måtte gjennom. Jeg vil oppfordre alle i samme situasjon til å be om hjelp, sier han.

To prosent av norske menn

I undersøkelsen «Vold og voldtekt i Norge», gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i 2014, kan man lese at to prosent av de spurte mennene har blitt utsatt for alvorlig vold fra partner.

Dette ble i studien definert som at man hadde blitt sparket, tatt kvelertak på eller banket opp.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet publiserte i 2017 rapporten «Den mannlige smerte - menns erfaringer med vold i nære relasjoner».

Her står det at «volden preger de utsatte mennene på en rekke måter, og gjerne i større omgang enn det de selv innser mens den pågår».

Reform ressurssenter for menn har utgitt en informasjonsbrosjyre som omhandler nettopp menn som er utsatt for vold i nære relasjoner.

Her kan man blant annet lese:

«Vold har også psykiske og relasjonelle konsekvenser. Når voldsutøveren er partner, søsken, forelder, venn eller en annen person som står den voldsutsatte nær, ødelegges tilliten og fortroligheten i forholdet. I mange tilfeller får vold i nære relasjoner alvorlige konsekvenser fordi den får pågå i det skjulte over tid.»

VIL FORTELLE: Alex Skeel sier at han vil dele sin historie for at andre skal slippe å gå gjennom det han har slitt med. Foto: Ken McKay / ITV / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
VIL FORTELLE: Alex Skeel sier at han vil dele sin historie for at andre skal slippe å gå gjennom det han har slitt med. Foto: Ken McKay / ITV / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!