DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Asker, der hun jobbet som nattevakt. 15-åringen hun passet på står tiltalt for drapet i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Asker, der hun jobbet som nattevakt. 15-åringen hun passet på står tiltalt for drapet i Asker og Bærum tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Hun banket på døra og sa «jeg har drept Anna»

Den drapstiltalte 15-åringen beskrev det som at hun lenge hadde hatt et mål om å drepe, forklarer vitne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle jenta som har innrømmet at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund på barneversinstitusjonen Små Enheter i Asker 28. oktober i fjor, møter i dag i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for overlagt drap under særdeles skjærpende omstendigheter.

Jenta erklærte seg delvis skyldig etter tiltalen i dag tidlig. Hun innrømmer å ha drept den 30 år gamle sosionomen, men forsvaret vil bestride at det kvalifiserer til overlagt drap, slik tiltalen lyder.

Jenta har forklart seg for retten og sin fortid, som er preget av liv på institusjoner. Jentas vitnemål er besluttet underlagt referatforbud.

Den andre nattevakta på vakt drapsnatta, en miljøterapeut (30) forklarer seg i retten nå.

Han var den første som fikk vite om hva som hadde skjedd i leiligheten der 15-åringen tok livet av Anna Gillebo Backlund.

Miljøterapeuten hadde gått og lagt seg, da Backlund ble drept ved 01.40-tiden natt til 28. oktober.

- Lykkerus - Jeg kan huske å ha hørt noen lyder mens jeg halvsov, men ikke noe dramatisk. Bare diffuse lyder fra leiligheten der Anna og 15-åringen var, sier han.

Deretter våkner han av at noen banker på døra hans. Da han åpner ser han 15-åringen, som holder en kniv.

- Jeg tror hun sa at hun hadde tatt livet av Anna, forklarer vitnet.

- Jeg får panikk i to sekunder. Jeg tar tak i henne, og får tak i kniven. Deretter går jeg inn og ser etter livstegn hos Anna. Jeg finner ingen livstegn, forklarer miljøterapeuten.

Etter å ha ringt politi, ambulanse og en kollega, setter han seg ved et bord med 15-åringen.

- Hun var veldig oppildnet. Jeg klarer ikke helt å finne ord. Hun var ikke sint, ikke psykotisk. Hun var veldig gira. Hun beskrev  det til meg som et mål hun endelig hadde fått til.

- Hun var nesten i en lykkerus føler, jeg. En blanding av adrenalin og lykkerus vil jeg si. Det er sånn jeg husker det.

- Hun sa bare at dette er noe hun endelig hadde fått til, noe hun hadde et mål om å gjøre. Hun skulle ta livet av noen eller ta livet av seg selv, forklarer vitnet.

Lukkede dører Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de kan nedlegge påstand om forvaring. Ingen under 18 år er tidligere dømt til forvaring i Norge.

- Dette er en sak uten bevismessige spørsmål. Det er enighet mellom forsvarer og påtalemyndighet. Det vanskelige gjelder spørsmålet om reaksjon. Hva er riktig reaksjon for en 15-åring som har begått disse handlingene?, sier Førde.

FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Beslutningen om det legges ned påstand om forvaring eller ikke, vil tas av påtalemyndigheten når hele bevisførselen er over.

- Det som også er viktig å ha med seg er at hun har vært plassert i institusjon siden 2012 etter en alvorlig episode hjemme hos sin far, sier Førde.

Rettssaken vil vare i to uker.

Dommerne i saken har allerede avsagt en kjennelse om at saken skal gå for lukkede dører, begrunnet med bestemmelsene i FNs barnekonvensjon. Pressen og andre tilhørere følger saken fra et siderom med videooverføring.

LUKKEDE DØRER: Rettssaken går for lukkede dører, og 15-åringens forklaring er underlagt referatforbud. Her Aktor Erik Førde, til venstre bistandsadvokat Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet   .
LUKKEDE DØRER: Rettssaken går for lukkede dører, og 15-åringens forklaring er underlagt referatforbud. Her Aktor Erik Førde, til venstre bistandsadvokat Siv Hallgren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer