JUL I BOSNIA: Verona (9) må feire sin første jul utenfor Norge i år. Høyesterett har bestemt at familien Delic ikke får komme tilbake til Norge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
JUL I BOSNIA: Verona (9) må feire sin første jul utenfor Norge i år. Høyesterett har bestemt at familien Delic ikke får komme tilbake til Norge. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Hun bare gråter og gråter

Familien Delic er knust etter at Høyesterett avgjorde at de ikke får komme tilbake til Rjukan. Nå må Verona (9) feire sin første jul utenfor Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt nye hjem i Sarajevo har familien Delic fulgt nøye med i norske nettaviser i dag. Rundt 10.30 kom beskjeden de hadde fryktet: Høyesterett mener avgjørelsen om å sende Verona (9) og familien ut av landet ikke er ugyldig.

Familien får dermed ikke lov til å komme tilbake til Rjukan, hvor de har bodd de siste ti årene.

- Vi er helt knust. Vi er så innmari skuffa. Nå vet vi ikke helt hva som skjer videre, sier Damir Delic, Veronas far, på telefon fra familiens nye hjem i Sarajevo.

Via Skype har de siden i morges holdt kontakten med vennene hjemme på Rjukan, hvor også familien Shabazi fikk et endelig avslag i Høyesterett i dag.

- Håpløst Damir Delic forteller at Verona fikk beskjeden da de dro for å hente henne på den nye skolen klokka 11 i dag.

- Hun bare gråter og gråter. Hun har vært så glad tidligere fordi hun var sikker på at nå skulle hun endelig bli hentet tilbake til Rjukan, sier han.

Selv har han vært forberedt på begge mulige utfall, men forteller at håpet var sterkt helt til dommen falt i morges. Et liv i Sarajevo virker håpløst for familien som har bodd i Norge i 10 år.

- Vi har ingen jobb, ingen framtid. Så lenge vi klarer å skaffe oss noen jobb, får vi ikke helseforsikring for barna.

- Ingen julestemning Verona hadde aldri vært i Bosnia før hun ble sendt dit i mars i år, og forstod bare deler av språket. Nå skal hun feire sin første jul i det fremmede landet.

- Hun synes det er veldig rart. Det er ingen julestemning her, slik det alltid var hjemme i Norge, men vi skal feire jul allikevel, sier pappa Damir.

Han forteller at de nå vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men at de ennå ikke har fått snakket med advokaten. 

14 av 19 Veronas foreldre kom til Norge i 2003, og Verona har bodd på Rjukan hele sitt liv, uten lovlig opphold. Familien ble boende i Norge etter å ha fått avslag på sin søknad om asyl, før de i mars i år ble sendt ut.

Familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, ba om at beslutningen om ikke å omgjøre vedtak om oppholdstillatelse kjennes ugyldig, subsidiært at utsendelsen av Verona kjennes ugyldig.

14 av de 19 høyesterettsdommerne mente at vedtaket ikke var ugyldig, mens fem dommere ønsket at det skulle bli kjent ugyldig.

11 av dommerne mener at utsendelsen av Verona og familien ikke er i strid med FNs barnekonvensjon.

- Vi er selvfølgelig veldig skuffet, men samtidig så ser vi at vi har fem dommere med oss. Det er skuffende å se at Høyesterett ikke feller disse vedtakene, ikke minst for familien selv, sier Håkon Bodahl-Johansen.

Han peker på at denne saken har også veldig mange prinsipielle aspekter.

- Hver enkelt sak må fortsatt vurderes hver for seg, men i praksis medfører denne dommen at selv om en har vært i Norge veldig lenge, har en ingen muligheter.

- Nå skal vi gå nøye gjennom dommen, men det er en god mulighet for at vi klager inn saken til Strasbourg. Det er også en ganske lang prosesss, men i og med at vi har fem dommere med oss på at dette er et brudd på menneskerettighetene så er det stor sannsynlighet for at vi gjør det.

AVSLAG: Ana, Damir og deres to barn Aurora og Verona får ikke lov å komme tilbake til Norge. Verona (9) er født og oppvokst på Rjukan, men har aldri hatt lovlig opphold i landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
AVSLAG: Ana, Damir og deres to barn Aurora og Verona får ikke lov å komme tilbake til Norge. Verona (9) er født og oppvokst på Rjukan, men har aldri hatt lovlig opphold i landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer