Listhaug tilbake i regjeringen

- Hun beskyldte min forrige partileder for å sleike imamer

KrF-representant Geir Jørgen Bekkevold forventer en mer anstendig ordbruk fra Sylvi Listhaug. Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier Erna Solberg gjør seg sårbar ved å stille seg bak Listhaug.

ERNAS ANSVAR: Erna Solberg tar på seg et stort ansvar og gjør seg sårbar når hun nå stiller seg bak Sylvi Listhaug og tar henne inn i regjering igjen, sier tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Han tar for gitt at Solberg har gikk Listhaug beskjed om hva som forventes av en statsråd. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ERNAS ANSVAR: Erna Solberg tar på seg et stort ansvar og gjør seg sårbar når hun nå stiller seg bak Sylvi Listhaug og tar henne inn i regjering igjen, sier tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Han tar for gitt at Solberg har gikk Listhaug beskjed om hva som forventes av en statsråd. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Det er blandede følelser og reaksjoner i KrF på nyheten om at Sylvi Listhaug er tilbake som statsråd.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier at det hviler et stort ansvar på statsminister Erna Solberg for at det som skjedde for drøyt ett år siden, ikke gjentar seg.

TILBAKE IGJEN: Nestleder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug bli ny eldre- og folkehelseminister. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

- Erna gjør seg sårbar

Frp-politikeren la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Listhaug gikk av som justis- og beredskapsminister etter at det var flertall for mistillit mot henne i Stortinget.

- Erna Solberg gjør seg selv sårbar ved at hun stiller seg bak Sylvi Listhaug nå. Jeg forventer at Erna har gitt henne beskjed om hva som er akseptabelt av en statråd. Vi vet jo at Listhaug ikke fulgte ordren fra statsministerens kontor, og ikke kom med den beklagelsen Erna ba om, sier Hareide til Dagbladet.

-Ta avstand fra hatretorikk

- Listhaug må nå vise at hun mener alvor når hun blir utfordret på å ta avstand fra hatretorikk. Det ligger et særlig ansvar på regjeringen å bruke ord som ikke splitter, men forener, skriver Hareide på sin Facebook-side i dag.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

- Så sier noen: Det er bare ord. Bare retorikk. Bare sosiale medier. Men vi vet bedre. Vi vet at ord skaper handling og holdning. Vi vet at ord gjør noe med oss. Vi vet at ord endrer oss. Og at de endrer Norge.

- Jeg forstår de mange som idag reagerer på denne utnevnelsen, avslutter han.

I slaget om KrFs veivalg i fjor høst var Frp-politikeren Sylvi Listhaug i seg selv et argument mot regjeringsdeltakelse for «de røde» etter at hun blant annet hadde anklaget daværende partileder Knut Arild Hareide for «islamsleiking».

FORVENTER: Anstendighet Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORVENTER: Anstendighet Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke dette jeg tenker mest på, men at splittende retorikk ikke må prege samfunnsdebatten. Listhaug har vist avstanden mellom KrF og Frp på en veldig tydelig måte over lang tid. Mitt råd til partiet om veivalg er ikke blitt mindre riktig i dag, sier Hareide.

Denne helga blir Listhaug valgt til første nestleder i Frp, og blir altså ny eldre- og folkehelseminister. Statsminister Erna Solberg viste på pressekonferansen i formiddag til at Frp ønsket å gjøre denne endringen i forbindelse med sitt landsmøte.

- Forventer anstendighet

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold var blant dem som støttet Knut Arild Hareides veivalg, og som gikk sterkt mot å samarbeide med Frp i regjering. Nå er Bekkevold KrFs mann i helse- og omsorgskomiteen, der Listhaug har sittet fram til dagens statsrådsutnevnelse.

- Det er ikke mer enn et drøyt år siden et flertall på Stortinget uttrykte mistillit til Listhaug. Hun takket av som statsråd ved å kalle Stortinget en barnehage.

Jeg forventer at hun har lært og nå vil opptre konstruktivt og samarbeidsvillig i Stortinget, sier Bekkevold til Dagbladet.

- Jeg forventer også en anstendighet i det offentlige ordskifte, noe det skortet på tidligere. Hun kalte min forrige partileder en politiker uten ryggrad og beskyldte han for å sleike imamer opp etter ryggen.

Jeg forventer at vi ikke ser noe mer til slik ordbruk, og at Listhaug har lært. Jeg håper hun har lagt fra seg karakteristikker av meningsmotstandere slik at vi kan få et anstendig politisk ordskifte, sier Bekkevold.

SYLVI LISTHAUG MINISTER IGJEN: Statsminister Erna Solberg (H) har valgt ut Sylvi Listhaug (Frp) som ny eldre- og folkehelseminister. Video: Fredrik Netskar Filtvedt / Dagbladet Vis mer

- Må bygge broer

- Hvordan virker Listhaugs gjeninntreden i regjeringen inn på oppslutningen om regjeringsprosjektet i KrF?

- Reaksjonene er nok delte. I KrF har vi jo et nært forhold til tilgivelse. Men tilgivelse er ikke det samme som tillit. I deler av KrF vil det ta lang tid å bygge opp tillit. Det vil være klokt av Sylvi å bygge broer istedenfor å dyrke konflikter. Og det polititikkområdet hun nå skal ha ansvar for, er ikke egnet for konflikter. Det er tverrpolitisk enighet om å løfte eldreomsorden, sier Bekkevold.

- Som statsråd er hun forpliktet på regjeringens beslutninger. Vi må tro hun har tatt lærdom av det som skjedde sist, sier KrF-veteran Einar Steensnæs til Dagbladet.

- Får få en ny sjanse

Tidligere parlamentarisk leder og nestleder i KrF, Einar Steensnæs, var blant dem som gikk mot å gå inn i regjering med Frp.

Nå sier Steensnæs:

NY SJANSE: KrF-veteran Einar Steensnæs gikk mot at KrF skulle gå inn i regjering med Frp, men tapte. Nestleder Olaug Bollestads blå side vant kampen, og Bollestad er nå landbruksminister i regjeringen. Hun får nå Sylvi Listhaug som regjeringskollega. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
NY SJANSE: KrF-veteran Einar Steensnæs gikk mot at KrF skulle gå inn i regjering med Frp, men tapte. Nestleder Olaug Bollestads blå side vant kampen, og Bollestad er nå landbruksminister i regjeringen. Hun får nå Sylvi Listhaug som regjeringskollega. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Hun måtte gå etter at det stormet rundt henne. VI må tro at hun har tatt lærdom av det som skjedde da. Vi får tenke at hun må få en ny sjanse. Som statsråd må man være lojal og forsvare regjeringen. Det ligger en disiplinering i det. Man kan ikke som statsråd holde seg med private meninger, men stå bak regjeringens beslutninger i alt.

Rynke på nesa?

- Hvordan vil Sylvi Listhaugs comeback i regjering virke inn på oppslutningen om regjeringsprosjektet i KrF?

- Det er sikkert de som vil rynke på nesa og mene det er umusikalsk, men vi får ta henne på måten hun utfører jobben som statsråd på. Det er Granavolden-plattformen og regjeringens politikk som gjelder, sier Steensnæs.

KrFU-leder Martine Tønnessen er ikke overbegeistret over at Listhaug er tilbake i regjeringen, men også hun gir Frp-politikeren en sjanse til. På Facebook skriver hun:

- Ikke mitt førstevalg

- I dag kom Sylvi Listhaug tilbake inn i regjeringen. Jeg skal være ærlig på at hun ikke var – eller er – mitt førstevalg til statsrådposten, og jeg er stolt av at KrF sto opp som vi gjorde for litt over ett år siden.

Denne gangen sitter ikke KrF på utsiden, men på innsiden og sammen med Sylvi Listhaug rundt Konges bord. Der skal KrF være tydelige, sette foten ned og ha en tydelig grense. I mine øyne hadde Listhaug fått sin sjanse, og fjoråret viste at hun ikke var rett person til jobben.

Når hun nå likevel er tilbake i regjering, er mitt krav at KrF ikke skal godta noe vi ikke ville godtatt i opposisjon, skriver Tønnessen.

Hun skriver videre at hun ikke har inntrykk av at Listhaug har lært noe særlig av egne feil, men legger til grunn at Listhaug hart vært med på å forhandle fram Granavolden-plattformen.

Sur en time

- Dersom Listhaug snakker, fronter og holder seg til regjeringens politikk på eldre- og folkehelsefeltet, vil hun kunne være en god minister. Det vil tiden vise.

Så, etter å ha vært ganske sur en times tid, har jeg tenkt litt, og landet på at jeg er villig til å gi Sylvi Listhaug en sjanse til, men jeg vil ikke, og vil heller ikke at KrF skal godta noe vi ikke ville godtatt i opposisjon, skriver lederen for KrFs ungdom.