Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun bestemmer hvis hun vil

Kristin instruerte oljefondets etikkråd om å vurdere selskaper i Israel. Har ikke sagt noe om oljesand.

 HAR IKKE TATT INITIATIV: Kristin Halvorsen kunne ha bestemt at Etikkrådet skulle granske oljesandbransjen, slik hun bestemte at virksomheter i Israel skulle granskes. Foto: SCANPIX.
HAR IKKE TATT INITIATIV: Kristin Halvorsen kunne ha bestemt at Etikkrådet skulle granske oljesandbransjen, slik hun bestemte at virksomheter i Israel skulle granskes. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kristin Halvorsen instruerte oljefondets etikkråd til å se på uttrekk av selskaper i Israel. Oljesandinvesteringene har hun ikke engasjert seg i på samme måte.

Ødelegger for miljø og urbefolkning
Dagbladet skrev i mai om at Statens pensjonsfond - Utland har investert en milliard kroner i en gassrørledning som går tvers gjennom Lubicon-indianernes land. I dag kom ble det kjent at enda flere milliarder av pensjonspengene våre er investert i selskaper som driver med det miljøorganisasjonene kaller verdens skitneste brensel.

- Jeg kan ikke på eget initiativ pålegge Norges Bank å selge oss ut av enkeltselskaper. Jeg er trygg på at Etikkrådet er fullt klar over denne problemstillingen, men skal forsikre meg om at de er det, sier Halvorsen i Aftenposten i dag.

Kan instruere
Men organisasjonene mener at Halvorsen ikke er offensiv nok. Saken er at Etikkrådet har kjent til rørledningeprosjektet i Canada i flere år, og at Kristin Halvorsen kan instruere Etikkrådet hvis hun vil. Det var Kristin Halvorsen som tok initiativ til å få vurdert selskaper med virksomhet i Israel, noe som førte til utkastelsen av det israelske firmaet Elbit Systems Ltd. sist torsdag. Det bekrefter leder i Etikkrådet, dr. juris Gro Nystuen.

- Finansministeren sendte oss brev og ba oss se særlig på selskapers virksomhet i Israel. Det er ikke slik vi normalt gjør det, men i noen tilfeller skjer det.

Lignende føringer har de ikke fått når det gjelder investeringer i selskaper som driver innen kanadisk oljesand.

- Vi har ikke snakket med henne om denne saken, sier Nystuen til Dagbladet.

- Ansvarsfraskrivelse
Da Dagbladet spurte departmentet om saken i mai, var svaret at det er Etikkrådets jobb å vurdere disse sakene, men at de var kjent med brevet fra Lubicon-indianerne. Både WWF og Greenpeace mener at Kristin Halvorsen burde ha stått hardere på.

- Det ville vært naturlig at hun tok kontakt med Etikkrådet i denne saken. Dette ser ut som en ansvarsfraskrivelse, mener Truls Gulowsen i Greenpeace.

- Utfordringa for SV er å stå hardere på og følge opp den politikken de har og som vi er enige i, for å få en så typisk etisk og moralsk sak på lista til Etikkrådet. De må bruke makta mens de har den, sier Rasmus Hansson i WWF.

Samtlige norske miljøorganisasjoner mener at både oljefondet og StatoilHydro må ut av kanadisk tjæresand.

Statssekretær Roger Sandum i Finansdepartementet sier at det ikke har vært nødvendig for Kristin Halvorsen å instruere Etikkrådet i denne saken.

- Vi er sikre på at Etikkrådet har oppmerksomhet om denne saken, sier han til Dagbladet.

Hemmelig prosess
Etikkrådet kan aldri kommentere om de jobber med en sak. Først når et vedtak er gjort, er en sak offentlig. Dette er av hensyn til omdømmet til de virksomhetene som granskes. Bare rundt ti av hundre saker resulterer i uttrekk hvert år. Det tar rundt et halvt år fra oljefondets etikkråd får tips om en sak til eventuelt uttrekk skjer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!