<strong>BEKLAGER:</strong> En plastikkirurg ved Ibsen Sykehuset i Porsgrunn mistet legeautorisasjonen i Norge etter å ha fotografert en ung kvinnelig pasient i et bøttekott på det private sykehuset. Politiet har siktet legen blant annet for seksuelt krenkende adferd, men har foreløpig ikke tatt ut tiltale. Daglig leder ved Ibsensykehuset Leif Næss, synes hendelsen er ubehagelig og beklagelig. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BEKLAGER: En plastikkirurg ved Ibsen Sykehuset i Porsgrunn mistet legeautorisasjonen i Norge etter å ha fotografert en ung kvinnelig pasient i et bøttekott på det private sykehuset. Politiet har siktet legen blant annet for seksuelt krenkende adferd, men har foreløpig ikke tatt ut tiltale. Daglig leder ved Ibsensykehuset Leif Næss, synes hendelsen er ubehagelig og beklagelig. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Hun ble dypt krenket

Daglig leder Leif Næss ved Ibsensykehuset beklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PORSGRUNN (Dagbladet): Den nå 39 år gamle tyskutdannede plastiskkirurgen har mistet legeautorisasjonen i Norge, etter at politiet siktet ham for blant annet seksuelt krenkende adferd.

Det var to kvinnelige pasienter som først varslet Ibsensykehusets sykepleiere om at «noe som skurret» rundt den nylig ansatte kirurgen. Dette skjedde allerede halvannen måned etter at han ble ansatt i april 2010.

- Pasientene opplevde at kirurgen førtet siden de fikk blomster og merkelige sms'er fra legen etter operasjonene, sier Leif Næss.

Næss snakket med begge pasientene, som opplevde at legen trådde over en grense.
  Overgrep - Vi tok tak i saken med en gang, og i slutten av juni sa jeg til kirurgen at slik kontakt var uakseptabel og ikke skulle skje. Men fordi det var rett før sommerferien, sa jeg at vi fikk gå nærmere gjennom saken når jeg kom tilbake.

Rett etter ferien tok en tredje kvinne kontakt med sykehuset. Hun fortalte at kirugen ba henne gå inn på et lagerrom for å bli fotografert.

FOTOSEANSE 1: 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FOTOSEANSE 1: Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Jeg forsto at det handlet om overgrep, og tok umiddelbart kontakt med Fylkeslegen og politiet. Siden den gang har vi forsøkt å stille opp for pasientene og politiet.

- Kirurgen kalte jenta inn etter arbeidstid, noe han ikke hadde tillatelse til ettersom vi alltid skal være flere i lokalet under pasientbehandling. Deretter fotograferte han henne og gjorde seg skyldig krenkende adferd, forteller Næss til Dagbladet.

Offeret er i begynnelsen av 20-årene. Hun vil ikke ha navn og bilde i avisa, og har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Næss forteller at kvinnen ikke turte å gjøre motstand.

- Hun følte seg dypt krenket. Kirurgen tok bilder på en måte som er helt uforenlig med fagetiske standarder. I tillegg lagret han bildene på egen PC istedenfor i journalsystemet på sykehuset. Det var ikke tvil om at forholdet skulle anmeldes.

Ureglementert journalføring Den vietnamesiskfødte legen med norsk statsborgerskap hadde 15 pasienter den tida han jobbet ved klinikken. Tre av dem klaget på hans oppførsel. I tilbakekallingsvedtaket fra statens helsetilsyn trekkes det fram unormal journalføring fra plastikkirurgen, i anledning vurdering av en ferdig operasjon. Med «Pas» menes trolig «pasient»:

<strong>FOTOSEANSE 2:</strong> Ved en ny konsultasjon tok plastikkirurgen med seg den unge kvinnen inn på et bøttekott og fotograferte henne der. Daglig leder ved Ibsensykehuset Leif Næss (bildet) synes hendelsen er svært ubehagelig. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FOTOSEANSE 2: Ved en ny konsultasjon tok plastikkirurgen med seg den unge kvinnen inn på et bøttekott og fotograferte henne der. Daglig leder ved Ibsensykehuset Leif Næss (bildet) synes hendelsen er svært ubehagelig. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

«• Pas kommer med mor
• Pas ser meget frisk og opplagt ut
• Hadde på seg en rosa topp som så strålende ut med de nye brystene som så veldig lovende og struttende (...)
• Utrolig spennende øyeblikk i det hun skulle fjerne bhen...
• YESS!!!!
• Det så kjempebra ut
• Akkurat det resultatet jeg ville ha!!! Rund, jevn og nydelig
• Kjempefin utringning»

- Nå vet ingen av hans tidligere kolleger hvor han er eller om han jobber. Vi har ikke hatt kontakt med ham etter at han sluttet, sier Næss.

Gode referanser Næss forteller at plastikkirurgen ble ansatt etter gode referanser fra en annen lege som jobber ved Ibsen sykehuset, men at de aldri mottok attester fra tidligere arbeidsgivere.

- I tillegg var han ansatt ved et av våre største sykehus, sier Næss.

Han håper at helsemyndighetene raskt får etablert et elektronisk register hvor arbeidsgiverne får mer informasjon ved ansettelse av leger og sykepleiere.

Den kvinnelige pasienten:

Kvinnen skulle få utført en brystforstørrende operasjon og under en konsultasjon i mai 2010 ble det tatt en rekke bilder, blant annet et nærbilde av offerets rumpe bakfra. Hun var for øvrig usikker på om hun hadde penger til operasjonen. Det fikk legen til å tilby henne å lån. Ved neste konsultasjon ble det tatt 66 bilder av kvinnen inne på et lager. Der ble hun bedt om å kle seg naken og legen tok flere bilder av underlivet.

- I dag registreres kun utdanning, spesialisering og rekvisisjonsrett, sier Næss.

Plastikkirurgen (39) mener han ikke har gjort noe straffbart.

Om «Overgripere i hvitt»:

Dagbladet har gjennomgått 60 vedtak i 2008, 2009 og 2010 der Helsetilsynet tilbakekaller autorisasjonene fra leger.

Gjennomgangen viser at totalt 12 leger og en psykolog mistet autorisasjonen de tre årene for seksuelle overgrep de begikk mot pasienter i Norge.

Helsetilsynet mener at «behandlingen» pasientene mottok skjedde ut av legens egne seksuelle behov, ikke pasientens sykdommer eller tilstand.

Overgrepene skjedde både under eller etter konsultasjoner. Flere saker havnet i rettsvesenet og endte med fengselsstraffer for legene.


Totalt forgrep de 13 legene seg på 39 kvinner som kom til dem med sykdommer eller psykiske problemer.

Noen pasienter fikk beskjed av legen om at sex var en del av behandlingen de måtte gjennom. Mange av ofrene forstod først i etterkant at legens hender ikke hadde behandlet plagene, men forgrepet seg på kroppen deres.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok på bakgrunn av Dagbladets avsløringer opp problemet med at det ikke finnes et felles-europeisk legeregister. Hun ønsker også å se om det er andre huller i det norske regelverket slik at pasienter i fremtiden ikke skal oppleve seksuelle overgrep når de går til legen.

Helsetilsynets Gorm Grammeltvedt frykter det er store mørketall, og håper flere nå skal melde fra dersom de opplever krenkelser hos legen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer