Hun ble lenket fast for å dø

Denne indiske fireåringen døde av sult og dehydrering etter å ha sittet bundet utenfor en moské i tre dager. Hennes eneste forbrytelse var å være jente og mentalt tilbakestående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa Daily Mirror kunne i går bringe den sjokkerende historien om fireåringen som skal ha blitt bundet fast for å dø. Med tau om halsen satt hun lenket til en moské fordi folk angivelig mente hun var besatt av demoner.

Hvis det var Guds vilje at hun skulle bli frisk, ville denne behandlingen fjerne demonene fra sjela hennes.

Ingen syntes å bekymre seg for at jenta kunne dø. Indias folketall er godt over en milliard, og døtre betraktes i stor grad som utgiftsposter.

Brakk ribbein

Bildet av den navnløse jenta ble tatt av hjelpearbeideren Sameer Sah. Ifølge Daily Mirror ble han angrepet av landsbyboere da de oppdaget at han dokumenterte behandlingen av fireåringen.

Kameraet ble knust og Sah brakk tre ribbein før han ble reddet av en annen hjelpearbeider med bil,

Sah bekrefter hvilken lav stilling jenter har i det indiske samfunnet.

Billig abort

- En mentalt tilbakestående gutt ville aldri ha blitt bundet på denne måten. Men det er noe annet med jenter. De stiller fremdeles bak i køen.

I India kan gravide kvinner kjønnsteste fosteret. Dersom det er ei jente, velger mødrene ofte abort. Dette koster rundt 45 kroner. Til sammenlikning må en middelklassefamilie ut med om lag 34000 kroner for å gifte bort en datter.

Et av resultatene er at det gjennomsnittlig bare fødes 927 jenter per 1000 guttebarn i India. Tallet er et av de laveste i verden.

I Norge blir det født 1060 guttebarn per 1000 jentebarn.

- Noen ganger lurer jeg på om vi vil bli en nasjon uten døtre. Enkelte kvinner har hatt opptil seks aborter, fortviler Sah.

Negativt kvinnesyn

Indiske jenter karakteriseres ikke bare som en økonomisk byrde. På mange måter vurderes de som mindre verdt. Ifølge Sah handler kvinnerollen stort sett om å stelle hjemme og produsere barn. Og da helst gutter.

Mange tror dessuten at en kvinnes sjel bare kan nå den fullkomne tilstand dersom en mann utfører de siste riter for henne og hun ikke reinkarneres som kvinne.

Et slikt negativt kvinnesyn blir ofte knyttet direkte til Indias problemer med omfattende barneprostitusjon, vold i hjemmet og incest.

Mishandlet

Nord i Delhi drives et hjelpeprosjekt hvor 110 tidligere barneprostituerte prøver å bygge en ny tilværelse. Her bor blant andre Nasreen (19), som ble giftet bort da hun var 12. Mannen hennes pleide å mishandle henne med både stokk, kniv og knyttnever. Hun ble tvunget inn i prostitusjon for å forsørge familien da ektemannen havnet i fengsel.

- Han brydde seg ikke så lenge jeg ga ham pengene. Da jeg ville slutte, helte han bensin over meg og truet med å tenne på, forteller hun.

Nasreen kom seg ut av misbruket da hun tilfeldigvis traff en lokal hjelpearbeider.

FORLATT: Den mentalt tilbakestående jenta på fire år ble tjoret til en moské fordi man trodde hun var besatt av demoner. Hun døde tre dager seinere.