Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun ble sjokkert over det som skjedde med kroppen hennes

To millioner kvinner som har fått livet sitt ødelagt av fødselsskader. De må ikke gjemmes bort, mener Leger Uten Grenser.

SPENT: Mambepa er spent dagen før hun skal opereres. Her sammen med lege Cathrine Reimers. Foto: Privat.
SPENT: Mambepa er spent dagen før hun skal opereres. Her sammen med lege Cathrine Reimers. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20 år gamle Mambepa kom til Leger Uten Grenser i Kongo etter å ha vært i fødsel i to dager. Da hadde fødselen stoppet opp.  

- Hun var helt utslitt og trengte hjelp, forteller lege hos Leger uten grenser, Cathrine Reimers. Hun husker den unge kvinnen spesielt godt.  

Medisinske undersøkelser viste at barnet var dødt. Uten mulighet til å gjøre keisersnitt førte den tøffe fødselen til at Mambepa fikk fistel mellom endetarm og blære. Hun mista all kontroll over egen urin og avføring.

Sjokk, skam og smerte
Kvinner med fistler blir totalt utstøtt i utviklingsland som Chad, Den demokratiske Republikken Kongo og Den sentralafrikanske republikk. Dette er land der en tur til nærmeste sykehus kan være livsfarlig på grunn av geriljastyrker og voldelig uro i landet. Derfor velger mange å føde hjemme og håper at det går bra. Det gjorde ikke for Mampbepa.  

- Hun var helt sjokkert over det som hadde skjedd med kroppen hennes. I tillegg til all den skammen hun slet med hver dag, sørget hun også over tapet av sitt første barn. Midt i det hele dro mannen hennes fra henne, forteller Reimers.

SKAM: Kvinner som ligger dagevis uten fødselhjelp kan få en skade som gjør at de mister kontroll over urin og avføring. Foto: Leger Uten Grenser.
SKAM: Kvinner som ligger dagevis uten fødselhjelp kan få en skade som gjør at de mister kontroll over urin og avføring. Foto: Leger Uten Grenser. Vis mer

At fistler ødlegger livet til minst to millioner kvinner i utviklingsland, er en av mange glemte kriser, mener Leger Uten Grenser. De utfordrer mediene til å skrive mer om de dagligdagse lidelsene og kroniske kriser i mange land. 

Opererte natt og dag
For Mamabepa endte det godt. Leger Uten Grenser fikk fløyet inn en lege som var spesialist på operere fistler.  

- Han opererte natt og dag og vi fikk behandlet 23 unge kvinner i løpet av en uke, forteller Reimers.

Fortsatt er det minst to millioner kvinner i utviklingsland som lever med vaginale fistler, og opptil 100.000 kvinner får fistler hvert år. Kvinnene får sår, hyppige infeksjoner og noen får nyresykdom, noe som i verste fall kan bety døden. Ofte opplever disse kvinnene, som Mambepa, å bli forlatt av mennene sine og bli utstøtt av samfunnet.  
  Den gjemte krisen
Reimers tror hovedgrunnen til at ingen kjenner Mamabepas historie er at hun og kvinner som henne er bortgjemt i utkantstrøk i Afrikanske land. Hun ønsker å formidle at dette ikke bare er en medisinsk krise, men også en del av kvinnekampen.

- Dette er kvinner som gjemmes bort. De bor usentralt til og det gjør at krisen de opplever er glemt. Tenk på hvor mange keisersnitt som blir gjort i Norge hele tiden. Hadde vi ikke hatt den medisinske kompetansen her i landet vil også kvinner i Norge opplevd alvorlige fødselsskader, sier Reimers.

Hun mener mediene er veldig viktig for at disse kvinnene får hjelp fordi bistanden Norge gir er svært politisert.

- Bistand i Norge er politikk, og vi skulle gjerne ønske at det var behov som styrte dette og ikke politiske interesser, sier Reimers.

TSJAD: Tsjad er verdens farligste land bli mor i. Tusen ganger flere kvinner dør i Tsjad enn i Norge hvert år. Lille Miriam Moussa og Hawa Hassan har fått medisinsk hjelp og klart seg bra. Foto: Leger Uten Grenser.
TSJAD: Tsjad er verdens farligste land bli mor i. Tusen ganger flere kvinner dør i Tsjad enn i Norge hvert år. Lille Miriam Moussa og Hawa Hassan har fått medisinsk hjelp og klart seg bra. Foto: Leger Uten Grenser. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media