- Hun ble skuffet over at jeg var gravid

Ingunn Yssen sier opp og fyrer løs mot LO-leder Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - LO-lederen sa at hun var skuffet over at jeg ble gravid. Da jeg kom tilbake etter åtte måneders foreldrepermisjon påpekte Gerd-Liv Valla at det ikke hørte med i planen at jeg skulle få et barn.

Slik beskriver LOs internasjonale sekretær Ingunn Yssen (45) kimen til konflikten med sin gamle sjef Gerd-Liv Valla (58). I går fikk hun nok og leverte oppsigelsen etter tre og et halvt turbulente år. I brevet fyrer Yssen løs mot lederstilen til LO-sjefen, skriver VG.

Ingunn Yssen fikk gratulasjoner fra alle hun kjente da hun ble gravid 42 år gammel - bortsett fra sin egen sjef.

- LOs leder er både hyggelig, oppmuntrende og sjenerøs så lenge hun blir møtt med hengiven underkastelse, skriver Yssen i oppsigelsesbrevet.

- Alle settes opp mot alle

Før hun karakteriserer den andre siden av sin tidligere sjef: Alle innsigelser, kritikk, selv om det er gitt med de beste intensjoner, blir oppfattet som illojalitet. Alt kontrolleres, alle settes opp mot alle og sladring premieres, skriver Yssen i oppsigelsesbrevet, som VG referer fra i dag.

Hun hevder at hun ikke er alene om å ha disse oppfatningene av LO-lederen som sjef.

- Folk tar ikke til motmæle fordi de er avhengig av jobben og inntekten sin, skriver den tidligere likestillingsdirektøren, som synes det er meget alvorlig at LO-lederen ikke selv følger opp det som er eksistensberettigelsen for fagbevegelsen.

- Hun ble skuffet over at jeg var gravid

- Trakassering

Som Dagbladet skrev i går, toppet konflikten seg mellom de to gamle samarbeidspartnerne da Yssens sjef ikke ville betale henne lønn mens hun studerer ved Forsvarets høgskole. Dette skulle være en konsekvens av at Yssen har vært langtidssykemeldt.

Flere nåværende og tidligere Arbeiderparti-topper er blitt involvert i konflikten i de indre sirkler på Youngstorget. Tidligere statssekretær i justisdepartementet for Arbeiderpartiet, Ingeborg Moen Borgerud, er Yssens advokat. Hun mener at hennes klient har grunnlag for å gå til rettssak mot sin gamle sjef for brudd på Arbeidsmiljølovens paragraf 4, 3:

"Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden".

Ikke til retten

Ingunn Yssen skriver i oppsigelsen at hun likevel ikke kommer til å forfølge konflikten i rettsvesenet.

- Det er ikke synd på meg. Jeg har jobbtilbud. Dette er en prinsippsak, skriver Yssen, som bevisst ikke har krevd forhandlinger om en sluttpakke.

Hun mener LO-lederen misbruker makt til egen fordel.

- Jeg er vant til at makt skal og må brukes. Jeg har vært statssekretær for tre statsråder og rådgiver for Arbeiderpartiets leder og vet godt at det blåser på toppene, skriver Ingunn Yssen.

-Spesielt utvalgte

Til VG sier hun at det er "noen spesielt utvalgte" som havner i unåde hos Valla.

Hun hevder at hun flere ganger er blitt skjelt ut i andre påhør.

- Det å stå på en flyplass og rope til noen, det rammer vel mest henne selv, kommenterer Ingunn Yssen.

- Meningsløse påstander

LO-leder Gerd-Liv Valla har lest oppsigelsesbrevet, men vil ikke la seg intervjue. Hun sender LOs stedfortredende informasjonssjef Øyvind T. Hansen ut i krigen.

- Brevet er helt urimelig. Det inneholder meningsløse og feilaktige påstander, er konklusjonene informasjonssjefen formidler for sin sjef.

For egen del sier Hansen: - Jeg har jobbet her siden 1985, og har ikke sett maken til brev.

MENINGSLØSE PÅSTANDER: LO-sjef Gerd-Liv Valla avfeier kritikken fra sin tidligere ansatte Ingunn Yssen via informasjonssjef Øyvind T. Hansen.
-IKKE SYND PÅ MEG: -Jeg har nye tilbud og har ikke krevd noen sluttpakke. Dette er en prinsippsak, skriver LOs tidligere internasjonale sekretær Ingunn Yssen i sin oppsigelse.