Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun ble tvunget til å være en annen

Ga Barbora Skrlova (33) sønnens identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/PRAHA (Dagbladet): Dagbladet møtte i går kveld den 43 år gamle teaterinstruktøren og forfatteren. 43-åringen har i Norge utgitt seg for å være Barbora Skrlovas pappa. Den 33 år gamle kvinnen brukte hans 13 år gamle sønns identitet, «Adam», da hun kom i høst og begynte på Marienlyst skole i Oslo.

- Hvordan jeg vil beskrive Barbora? Hun er en person som er sikker - tenker seg om ti ganger - før hun gjør noe. Hun er veldig ordentlig. Hun ble tvunget til å være en annen, sier 43-åringen.

Barbora Skrlova (33) møtte i retten i Praha i går, i skateklærne hun gikk med som «Adam» i Oslo. Med seg hadde hun et Tommy og Tiger’n-blad og en bamse.

Pedofil-beskyldninger

43-åringen ble pågrepet 18. desember, siktet for å ha bidratt til overgrep mot «Adam». Politiet mente «faren» hadde solgt «Adam» til pedofile menn. Så viste det seg at 13 år gamle «Adam» i virkeligheten var 33 år gamle Barbora, som opptrådte som ung gutt fra hun kom til Norge.

43-åringen ble onsdag løslatt fra varetekt, renvasket for de grove beskyldningene som var rettet mot ham. Han har nå fått et forelegg for falsk forklaring.

Han snakker rolig, lener hendene på bordet og smiler ofte. Intervjuet foregår med tolk.

- Hvor godt kjenner du Barbora?

I RETTEN: Barbora Skrlova (33) møtte i retten i Praha i går, i skateklærne hun gikk med som «Adam» i Oslo. Med seg hadde hun et Tommy og Tiger’n-blad og en bamse. Foto: Otto Ballon Mierny/MAFA
I RETTEN: Barbora Skrlova (33) møtte i retten i Praha i går, i skateklærne hun gikk med som «Adam» i Oslo. Med seg hadde hun et Tommy og Tiger’n-blad og en bamse. Foto: Otto Ballon Mierny/MAFA Vis mer

- Jeg kjenner henne ganske godt, siden jeg har vært mye sammen med henne den siste tida. Jeg ble bedre kjent med henne i Norge. Jeg kom hit med min familie i sommer. De dro tilbake til Tsjekkia 17. oktober. Jeg vil ikke svare på når Barbora kom til Norge, sier han.

Men ifølge norsk politi kom den 33 år gamle kvinnen - med identiteten til en 13 år gammel gutt - til Norge i høst.

- Hvorfor ble hun tvunget til å være en annen?

- Det er veldig komplisert, og ikke enkelt å svare på. Det er mange parallelle forklaringer på det. Hun er uansett redd, sier han.

- Hvorfor det?

- Det vil jeg ikke svare på.

- Frykten er begrunnet

43-åringen veier sine ord. Han har sagt svært lite til politiet etter at han ble pågrepet i desember. Og han er lite villig til å snakke om sakens detaljer med pressen. 43-åringen er småbarnspappa og respektert i det kulturelle miljøet i hjemlandet.

image: - Hun ble tvunget til å være en annen

- Vi har ikke fått noen utdypende forklaring fra ham. Han sier han har hjulpet denne kvinnen til å holde seg skjult. Han forteller at det er skummelt å sende henne tilbake. Utover det vet vi svært lite om detaljene i saken, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt.

Den 43 år gamle teaterinstruktøren rister litt på hodet når han får spørsmål om hvorfor han ikke vil fortelle politiet det han vet.

- Hvorfor skal jeg det? Frykten hennes er begrunnet, den er ikke uten grunn. Hun lever i frykt, uten at jeg vil si hva denne frykten er begrunnet i, sier 43-åringen.

- Hun skal nå undersøkes av psykiatere…

- Hun er ikke psykisk syk.

På rømmen

Barbora Skrlova var på rømmen fra en omfattende barnemishandlingssak i Tsjekkia. Saken har siden mai vakt stor oppmerksomhet, og de siste månedene vært hovedsak i alle tsjekkiske medier.

Politiets hovedteori er at Barbora Skrlova har flyktet fordi hun ikke vil vitne i barnemishandlingssaken. Gjør hun det, vil hun ramme flere personer som står henne nær. Den ene av de to tiltalte kvinnene skal ha hatt et forhold til Barbora i mer enn ti år, som kollega og intim venn. Den andre kvinnen er Barboras «adoptivmor» i det absurde familieforholdet der Barbora ble adoptert inn som 13 år gamle «Anne».

image: - Hun ble tvunget til å være en annen

I tillegg er hennes egen virkelige bror, Jan Skrla, tiltalt for medvirkning til mishandling av de to guttene. Jan Skrla er ikke i politiets varetekt.

Dette skulle i seg selv gi en god forklaring på hvorfor Barbora Skrlova ikke vil vitne i barnemishandlingssaken. Men det finnes enda en grunn:

Hennes egen far, Josef Skrla (58), skal være lederen av sekten som alle de involverte skal ha tilhørt. Josef Skrla har gått under jorden, og har ikke latt høre fra seg i Tsjekkia siden barnemishandlingssaken kom opp i mai. Han skal være på ukjent adresse et annet sted i Europa.

Ingen av medlemmene har vært villige til å fortelle om sektens indre liv, eller om hva slags lære de støtter seg til, men flere sektmedlemmer har bekreftet at Josef Skrla fortsatt er sektens overhode.

En av politiets teorier er at både den fysiske avstraffelsen som er sentral i barnemishandlingssaken, og Barbora Skrlovas «forvandling» fra 33 år gammel kvinne til 13 år gammelt barn, er i tråd med sektens lære.

- Dumt spørsmål

Den 43 år gamle mannen drikker dobbel espresso.

- Er du medlem av sekten?

- Det er et dumt spørsmål.

- Men er det en sekt som er tilhenger av fysisk avstraffelse av barn?

43-åringen ser litt oppgitt ut.

- Det er bare tull, dette med fysisk avstraffelse. Men jeg kan si så mye at i andre land, som for eksempel Brasil, Tyskland og Canada, er denne formen for religion akseptert som en ordentlig form for religion, fortsetter han.

Ett av premissene for intervjuet er at han får si det han mener om mediene. I går ble han nevnt med navn i tsjekkiske medier. De fortalte at han var mannen som var Barboras «pappa» i Norge, og som beskyttet henne. I går kveld jaktet landets presse på å få mannens historie.

- Det har stått svært mye rart i pressen i Tsjekkia. Mye er beviselig galt. Journalister bruker andrehåndsinformasjon som ikke er bekreftet. Jeg ønsker å få fram at jeg ikke vil gi noen flere intervjuer til norske og tsjekkiske medier etter dette, sier han.

Roser politiet

- Det var aldri meningen å gjøre noe galt, og aldri meningen å lure noen. Jeg vil si til alle som føler seg lurt, at det ikke var meningen. Det som skjedde var en løsning, en nødløsning.

43-åringen sier han ikke føler seg trygg, at han ikke helt vet hva han skal gjøre nå. Skal han reise tilbake til Tsjekkia? Reise et annet sted? Han er bekymret for sin familie.

Teaterinstruktøren har fått et forelegg på mange tusen kroner.

- Politiet var veldig snille mot meg. Det var veldig snilt gjort å avslutte denne saken med en bot.

- Hvordan var det å sitte i norsk fengsel?

- Det var min første erfaring med fengsel, noe jeg er veldig nysgjerrig på. Som forfatter tok jeg oppholdet som en jobberfaring, noe som jeg kan ta med meg videre i jobben min. Jeg har møtt mange greie folk bak murene, svarer han.

- Hva vil du si til de som ikke skjønner hva som har skjedd og hva denne saken egentlig handler om?

- Jeg mener det er bra å hjelpe noe i en nødssituasjon. Jeg har lyst til å si til alle som har møtt oss, at de skal forstå at de har hjulpet to personer i nød.

«PAPPA»: 43-åringen fra Tsjekkis ga Barbora Skrlova sin sønns identitet.
SEKTLEDER: Barbora Skrlovas egentlige far, Josef Skrlova (58) skal være lederen i sekten som alle de involverte skal ha tilhørt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media