JAMBI: Her i Jambi-området på Sumatra bodde Fika, broren og moren. Det var her livet til Fika ble ødelagt, og landsbyboerne fortsatt ser stygt på henne. Foto: Achmad Rabin Taim / Flickr / Wikimedia Commons
JAMBI: Her i Jambi-området på Sumatra bodde Fika, broren og moren. Det var her livet til Fika ble ødelagt, og landsbyboerne fortsatt ser stygt på henne. Foto: Achmad Rabin Taim / Flickr / Wikimedia CommonsVis mer

INDONESIA

Hun ble voldtatt av sin egen bror, og fødte en død baby. Så ble hun satt i fengsel

Historien om det indonesiske voldtektsofferet «Fika» har vekket sterke følelser. Men i landsbyen levnes 15-åringen liten ære.

- Jeg vil drepe ham. Jeg vil drepe ham.

Bestemoren til «Fika» gråter og hamrer i golvet. Mer klarer hun ikke å si.

Det er The Guardian som har møtt bestemoren, som gråtkvalt snakker om sitt ene barnebarn - en ung mann på 17 år. Han sitter nå i fengsel, for voldtekt av sin egen søster, «Fika» (15).

Men der Fika er blitt voldtatt av sin egen bror, er det ikke bare han som ble dømt til fengsel. Det ble også «Fika» selv.

SJU ÅR SIDEN: Disse kvinnene raste mot Jakartas ordfører, som mente en kvinne i påstått utfordrende klær var medskyldig i sin egen voldtekt. Sju år etter at bildet ble tatt i 2011, er holdninger til voldtekt på nytt problematisert i Indonesia. Foto: Romeo Gacad / AFP / NTB scanpix
SJU ÅR SIDEN: Disse kvinnene raste mot Jakartas ordfører, som mente en kvinne i påstått utfordrende klær var medskyldig i sin egen voldtekt. Sju år etter at bildet ble tatt i 2011, er holdninger til voldtekt på nytt problematisert i Indonesia. Foto: Romeo Gacad / AFP / NTB scanpix Vis mer

Forklaringen

Fikas egen forklaring er slik:

Den 15 år gamle jenta fødte alene, kuttet navlestrengen med et barberblad - men babyen var livløs da hun løftet den. Hun la barnet i en duk og gjemte det under senga. Grytidlig om morgenen gravde hun ei grav utenfor huset sitt, i Jambi-provinsen på øya Sumatra. Og begravde sitt første barn der.

Slik har Fika selv forklart overfor sin advokat hva som skjedde, ifølge The Guardian. Det var ingen vitner til babyens tragiske død. Faren til babyen var Fikas bror.

Fødselen var ikke planlagt. De to var ikke kjærester. Broren skal ha voldtatt den spinkle tenåringsjenta en rekke ganger, over tid. Han har forklart at han voldtok søsteren fordi han så på porno på telefonen sin først. Etter at Fikas sak er blitt rullet opp, er mobiltelefoner blitt forbudt på skolen.

Der Fika (15) først ble voldtatt, så fødte alene i sjuende måned og opplevde å miste sitt første barn, tok saken en ny tragisk vending da hun ble arrestert og satt i fengsel.

Straffen

Straffebudet hun skal ha brutt, er å ta en ulovlig abort.

Retten anerkjenner at Fika er blitt utsatt for et overgrep. Broren, som er to år eldre enn henne, er dømt til to års fengsel for seksuelt overgrep mot en mindreårig. Moren er også dømt til fengsel, for å ha hjulpet Fika med aborten.

Abort er bare tillatt i Indonesia i saker der offeret er blitt voldtatt - og aborten finner sted i løpet av de første 40 dagene etter at voldtekten fant sted. Fika var i sjuende måned da hun fødte sitt døde barn.

Lokale myndigheter har uttalt at de ikke ønsker at slike saker skal skje igjen. Men samtidig har The Guardian kommet over informasjon om at minst fem tilsvarende saker skal ha skjedd i Jambi-området - et populært turistområde på Sumatra - i løpet av ikke lang tid.

RYSTENDE: Fem av totalt 14 gutter og menn som i 2016 ble dømt for gruppevoldtekt av en 14 år gammel skoleelev på Sumatra. Etter den saken ble straffenivået for overgrepssaker skjerpet - men holdningene hos mange forble de samme. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RYSTENDE: Fem av totalt 14 gutter og menn som i 2016 ble dømt for gruppevoldtekt av en 14 år gammel skoleelev på Sumatra. Etter den saken ble straffenivået for overgrepssaker skjerpet - men holdningene hos mange forble de samme. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Slaktes på bygda

Saken har utløst opprør i Indonesia, og retten gikk tidligere denne måneden til det særs uvanlige skritt å endre straffen fra fengsel til en barnevernsinstitusjon. I mellomtida skal høyesterett vurdere en anke innsendt av Damai Idianto, «Fika»s advokat. Advokaten, som er oppnevnt av myndighetene, har på sin side også møtt kritikk - da han representerer både «Fika» og broren.

Men der «Fika» kanskje til slutt vinner fram i rettssystemet, er dommen i landsbyen ute på bygda i Sumatra nådeløs. Helvi Rachmawati, som jobber for kvinners rettigheter i Jambi, sier det slik til The Guardian:

Folk mener at om hun ikke meldte fra om voldtekten, kan hun ikke være et offer. «Fika»s etikklærer ønsker ikke navnet sitt i avisa, når hun kommer med følgende karakteristikk:

- Kanskje ble hun tvunget til å begynne med, og så begynte hun å føle nytelse etter hvert.

Etikklæreren mener det at «Fika» ikke anmeldte voldtekten, indikerer at hun syntes det var litt godt likevel.

VAKKERT: Sumatra tiltrekker seg stadig flere turister. Foto: AFP / NTB Scanpix
VAKKERT: Sumatra tiltrekker seg stadig flere turister. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Problematisk

Kvinners rettigheter i Indonesia har vært problematisert en rekke ganger - over lang tid.

I en grundig rapport fra 2010 gikk Amnesty hardt ut. Rapporten, oppga de, viste hvordan diskriminerende lovgivning, politikk og praksis fratok kvinner i Indonesia viktige seksuelle og reproduktive rettigheter som beskyttelse mot barneekteskap, rett til prevensjon og trygg abort.

- En kombinasjon av urettferdige lover, diskriminerende holdninger og stereotype kjønnsroller gir kvinnen en posisjon som annenrangs borger i det indonesiske samfunnet. Loven krever blant annet at mannen gir sin tillatelse før kvinnen får bruke bestemte prevensjonsmidler. Mannen må også samtykke i at en kvinne kan ta abort når graviditeten setter hennes liv i fare, sa Amnesty-rådgiver Patricia Kaatee den gang.

FØLGER SHARIALOV: To menn i provinsen Aceh i Indonesia mottar straffen på 83 stokkeslag hver etter å ha blitt dømt for homofili av en sharia-domstol. Avstraffelsen skjer offentlig, og skal minne andre innbyggere i provinsen på å ikke bryte loven. Les mer: Video: NTB Scanpix. Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/domt-for-homosex-i-in... Vis mer

Sharia

Åtte år seinere er det fortsatt en lang vei å gå i landet. Landet er det land i verden med flest muslimer, og enkelte områder styres etter sharialover. I 2015 gikk Human Rights Watch ut mot såkalt «jomfrutesting» av kvinnelige rekrutter i militæret i Indonesia.

For to år siden skjerpet landet straffene for overgrep kraftig, og Norad, det norske Direktoratet for utviklingssamarbeid, påpeker at menneskerettighetene i landet er blitt styrket siden landet ble demokratisk i 1998. Men påpeker:

- Det stilles likevel spørsmål ved myndighetenes beskyttelse av religiøse og seksuelle minoriteters rettigheter. Særlig i provinsen Aceh rammes kvinner av diskriminerende forskrifter basert på en konservativ tolkning av sharia.