Foto: REUTERS/David Katz/Obama for America/SCANPIX
Foto: REUTERS/David Katz/Obama for America/SCANPIXVis mer

Hun blir den egentlige stabssjefen

Med svigermor og valp kan det bli bikkjeleven i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I over et år har Barack Obama lovet at han «skal dra til Washington for å forandre ting».

Om to måneder inntar han, kona Michelle og døtrene Malia (10) og Sasha (7) Det hvite hus med svigermor og ny valp på flyttelasset.

- Sørger for ekstra godteri
Michelle Obama, USAs neste førstedame, sier hun måtte trygle moren, den 71 år gamle Marian Robinson, om å flytte fra Chicagos sørside til Washington og Det hvite hus.

Michelle ønsker at mormoren, som har hatt mye av ansvaret for jentene under den lange valgkampen, skal være der for dem i en tid med mange omstillinger: Nytt sted, ny skole, nye venner.

- Jentene kommer til å trenge henne. Det vil gi dem en følelse av stabilitet. Og er det en ting som er sikkert er det at hun vil gjøre hva som helst for oss og for barnebarna sine. Alt de trenger å gjøre er å se på henne med triste øyne og hun vet at hun må gi etter, sier Michelle Obama til magasinet Newsweek.

I tillegg til å rose sin mor for at hun lærer døtrene disiplin og gode verdier, er Michelle også glad for at hun utfører andre bestemorplikter.

- Og så sørger hun for at de får ekstra godteri nå og da, sier den påtroppende førstedamen.

Hvordan sove i Det hvite hus?
Marian Robinson selv har ikke vært overbegeistret over tanken på å forlate hjembyen til fordel for hovedstaden. Verdens mest berømte hus har heller ikke lokket.

Etter at Obama fra talerstolen valgnatta 4. november lovet døtrene en ny valp, har det nærmest brutt ut valpemania i USA.

- Det hvite hus minner meg om et musem. Hvordan sover man i et museum? spør 71-åringen i et intervju med magasinet People.

Robinson skal også ha brukt frykten for plassmangel som argument mot å bli med på flyttelasset. Det hvite hus har 132 rom.

Presidentens svigermor ble enke i 1991, da ektemannen Frasier døde av komplikasjoner knyttet til sykdommen multippel sklerose. Marian og Frasier oppdro Michelle og broren Craig i en mursteinsblokk på Chicagos sørside.

DEN NYE FØRSTEFAMILIEN: Barack, Sasha (7), Malia (10) og Michelle under valgnatta. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/SCANPIX
DEN NYE FØRSTEFAMILIEN: Barack, Sasha (7), Malia (10) og Michelle under valgnatta. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/SCANPIX Vis mer

Craig omtaler moren som familiens hjørnestein.

- Den avgjørende årsaken til at Michelle i det hele tatt gikk med på å drive valgkamp, var at hun visste at moren var der for å ta seg av jentene, sa Craig under demokratenes landsmøte i august.

«Valpemania»
Men det som det kanskje er knyttet størst forventninger til når det gjelder Obamas overtakelse, er hva slags hund de tar med seg inn i Det hvite hus.

Hundespørsmålet overskygget nesten finanskrisen som tema under Obamas første pressekonferanse etter valgseieren.

- Dette er et stort og viktig spørsmål som har vekket mer interesse på vår hjemmeside enn så å si alt annet, sa Obama.

Han sa også at familien må ta hensyn til Malias allergi når de skal velge hund, samtidig som han spøkte med egen familiebakgrunn.

- Aller helst ville vi hatt en omplasseringshund. Det er bare det at de fleste er blandingsraser - akkurat som jeg, sa den påtroppende presidenten spøkefull - hvis mor var en hvit kvinne fra Kansas og faren fra Kenya.

Men hunden er ikke den eneste belønningen Obamas døtre får i bytte mot en tilværelse i rampelyset, omgitt av et tett sikkerhetsoppbud til enhver tid.

Når de flytter inn får de også lov til å velge farge, møbler og dekorasjoner på sine nye soverom. Og får de venner på overnattingsbesøk kan de tilby svømmebasseng, hjemmekino og bowling.

«KJØRER DU DEM TIL SKOLEN?» Det skal ha vært Michelles kommentar under valgnatta da seieren var klar. Dette bildet er tatt en snau uke senere.   Foto:AP Photo/Charles Dharapak/SCANPIX
«KJØRER DU DEM TIL SKOLEN?» Det skal ha vært Michelles kommentar under valgnatta da seieren var klar. Dette bildet er tatt en snau uke senere. Foto:AP Photo/Charles Dharapak/SCANPIX Vis mer