FØRSTE KVINNLIGE PRESIDENT: Dilma Rousseff ser ut til å vinne en soleklar seier i den andre runden av Brasils presidentvalg søndag. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / SCANPIX De fleste velgerne i den viktige delstaten Minas Gerais har bestemt seg for å stemme på Arbeiderpartiets kandidat Dilma Rousseff. Den som vinner delstaten, vinner trolig også valget. Foto: REUTERS/SCANPIX AF
FØRSTE KVINNLIGE PRESIDENT: Dilma Rousseff ser ut til å vinne en soleklar seier i den andre runden av Brasils presidentvalg søndag. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / SCANPIX De fleste velgerne i den viktige delstaten Minas Gerais har bestemt seg for å stemme på Arbeiderpartiets kandidat Dilma Rousseff. Den som vinner delstaten, vinner trolig også valget. Foto: REUTERS/SCANPIX AFVis mer

Hun blir en av verdens mektigste kvinner

Dilma Rousseff ser ut til å dra seieren i land i andre runden av presidentvalget i Brasil. Hun vil blir landets første kvinnlige president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ingenting ser ut til å hindre Dilma Rousseff i å vinne en komfortabel seier i den andre runden av presidentvalget i Brasil.

Dermed er det duket for landets første kvinnelige president. Rousseff blir også en av verdens mektigste kvinner.

I forkant av valget på søndag har Rousseff økt forspranget til sin utfordrer, sosialdemokraten José Serra.

I en fersk meningsmåling sier 52 prosent av de spurte at de vil stemme på Dilma Rousseff fra regjeringspartiet PT (Arbeidernes parti), mens 39 prosent vil stemme på Serra. Rousseff har dermed styrket sin ledelse på gallupen med 1 prosentpoeng fra forrige måling.

Støtte fra Lula At Brasils sittende og enormt populære president Luiz Inácio Lula da Silva har spilt en nøkkelrolle i valgkampen til sin tidligere stabssjef, har hatt mye å si for Rousseffs oppslutning.

Etter et lite tilbakeslag da en nær medarbeider ble involvert i en korrupsjonsskandale, har Rousseff greid å flytte oppmerksomheten tilbake til Lulas økonomiske politikk og sosiale reformer.

Hun lover å videreføre den markedsvennlige politikken og de svært populære sosiale programmene. Siden Lula ble president i 2003, er mer enn 20 millioner brasilianere løftet ut av fattigdommen, mens arbeidsløsheten er nede på rekordlave 6,2 prosent.

Samtidig har høy økonomisk vekst gitt Brasil medlemskap i den eksklusive klubben av verdens raskest voksende økonomier, sammen med Russland, India og Kina.

Med en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år er få brasilianere i humør til endring.

Dermed ser det ut til at Serras valgkampstrategi med å hamre løs på Rousseff om hennes angivelig rolle i en korrupsjonsskandale, der en av hennes nære medarbeidere var involvert, samt så tvil om hva hun egentlig mener i abortspørsmålet, har vært mislykket.

Viktig delstat I hver dag i nærmere en uke har Joel Ferrera stått på et travelt gatehjørne i delstaten Minas Gerais og prøvd å overtale brasilianere som ikke har bestemt seg ennå, til å stemme på José Serra.

Han har ennå til gode å møte en vaklende stemmegiver.

- Alle har bestemt seg allerede, sier den 21 år gamle universitetsstudenten.

- Jeg skjønner egentlig ikke hva jeg gjør her, legger han til.

Minas Gerais regnes som den viktigste delstaten å vinne: Helt siden demokratiet ble gjeninnført i 1985, har alle presidentene fått flertall her. Med sine 14,5 millioner velgere representerer Minas Gerais om lag 10 prosent av velgermassen.

Men løpet synes allerede kjørt for den 68 år gamle tidligere helseministeren José Serra. De siste ti dagene har Rousseff beholdt et solid forsprang i delstaten.

- Vi har aldri hatt det bedre, sier grisebonde Dahlia Eco. Hun skal stemme på Arbeiderpartiet og Rousseff.

- Vi trenger ikke å endre på noe i Brasil akkurat nå, slår hun fast.

NTB-Reuters