Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun blir omtalt som «Nord-Koreas Ivanka Trump». Men hvem er egentlig Kim Jong-uns søster?

Nord-Korea-ekspert mener Kim Yo-jongs OL-besøk kan være starten på et nytt samarbeid mellom de to naboene.

Kim Yo Jong, sister of North Korean leader Kim Jong Un, right, and North Korea's nominal head of state Kim Yong Nam, wait for the start of the preliminary round of the women's hockey game between Switzerland and the combined Koreas at the 2018 Winter Olympics in Gangneung, South Korea, Saturday, Feb. 10, 2018. (AP Photo/Felipe Dana)
Kim Yo Jong, sister of North Korean leader Kim Jong Un, right, and North Korea's nominal head of state Kim Yong Nam, wait for the start of the preliminary round of the women's hockey game between Switzerland and the combined Koreas at the 2018 Winter Olympics in Gangneung, South Korea, Saturday, Feb. 10, 2018. (AP Photo/Felipe Dana) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Yo-jong har stjålet overskriftene så langt under OL. Da hun ankom Sør-Korea for to dager siden, var diktator Kim Jong-uns søster den første fra den regjerende Kim-familien til å besøke Sør-Korea.

Lørdag spiste hun lunsj med Sør-Koreas president Moon Jae-in i presidentpalasset i Seoul, og under møtet inviterte hun, på vegne av broren, den sørkoreanske presidenten på offisielt besøk til Nord-Korea.

Men som de fleste andre fra det lukkede landet, er det ikke veldig mye man vet om diktatorsøstera, som av Washinton Post omtales som «Nord-Koreas Ivanka Trump», på grunn av sine familiære forbindelser og hennes evner som en troverdig salgskvinne.

Men stort mer enn det lille inntrykket verden har fått av Kim under hennes besøk i Sør-Korea vet man faktisk ikke. Man kan faktisk ikke engang fastslå hvor gammel hun er.

Da det amerikanske finansdepartementet svartelistet henne for brudd på menneskerettighetene i fjor, oppga de at hun var født i Pyongyang 26. september 1989. Sør-Koreas etterretning hevder derimot at hun er født i 1987.

Politiske ambisjoner

I 1996 dro hun, som sine to eldre brødre, til en eliteskole i Sveits, der hun gikk i rundt fire år, før hun dro hjem til Nord-Korea igjen.

Utover 2000-tallet vet man lite om hva hun drev med, men hun skal ha fullført noen fag ved universiteter i Europa.

Likevel skal det tidlig ha blitt klart at Kim hadde politiske ambisjoner. Så tidlig som i 2002 skal hennes far, Kim Jong-il, stolt ha fortalt utenlandske samtalepartnere at Kim hadde politiske ambisjoner.

Hun rapporteres å ha et svært nært forhold til sin diktatorbror etter at de begge studerte i Sveits på 90-tallet. Etter dette har hun fått mye ansvar i Kims maskineri, som visedirektør i partiets propaganda-avdeling.

Vladimir Tikhonov er professor i Kina- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Han mener at Kim Yo-jongs besøk setter landet i et nytt lys for mange:

- Alternativet var å sende en general eller en gammel mannlig representant, men da blir beskjeden at det er «business as usual». Ved å sende en kvinne, sender man en beskjed om at Nord-Korea ønsker en mykere tilnærming.

- En av de mest innflytelsesrike

- Kim Yo-jongs makt eksisterer på grunn av nærheten til lederen selv. Hun er den han stoler mest på i hele regimet, sier Nord-Korea-ekspert Gen Gause til CNN.

- Sannsynligvis er hun en av de med mest innflytelse på Kim Jong-un, fordi han har veldig få mennesker han kan stole på, sier Balbina Hwang, professor ved Georgetown University og grunnlegger av Nord-Korea-komiteen.

Etter besøket hos Sør-Koreas president lørdag, skrev Kim Yo-jong følgende i hans gjestebok:

- Jeg håper at Pyongyang og Seoul kommer enda nærmere våre folks hjerter og at vi beveger oss mot en forent fremtid, skrev hun i Moon Jae-ins gjestebok etter besøket.

Vladimir Tikhonov er usikker på om Korea noensinne blir gjenforent. Men han tror at dette kan være starten på et nytt samarbeidsforsøk:

- Om en gjenforening noensinne skjer, ligger det veldig langt fram i tid. Men det kan se ut som at Nord-Korea ønsker et nytt forsøk på et samarbeid, sier Tikhonov til Dagbladet.

Ikke den eneste

Kim Yo-jong er ikke den første fra diktatorens søskenflokk som nå har verdens øyne rettet mot seg. Så sent som i februar i fjor ble Kim Jong-nam, eldstebroren til Kim Jong-un, giftmyrdet på en flyplass i Malaysia. Selv om saken fortsatt etterforskes, antas Kim Jong-un selv å stå bak komplottet, som Sør-Korea kalte et «eksempel på Kims terrorregime».

Diktatorens halvsøster, Kim Sul-song, skal i motsetning til Kim Jong-nam, være nærme brorens innerste krets, og beskrives av BBC å tilhøre Kim Jong-uns «kjøkkenkabinett», og sammen med noen få andre utgjør de diktatorens aller nærmeste rådgivere.

Den man kanskje vet aller minst om i diktatorens nærmeste kretser er hans kone, Ri Sol-ju. Det finnes riktignok en nordkoreansk sanger med samme navn, men det har aldri blitt bekreftet at dette er samme person.

- Hun er en inspirasjon til middelklassen i Nord-Korea. Hun er synlig, og liker å opptre offentlig. Hennes stil inspirerer de velstående i Pyongyang, sier Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov om Kim Jong-uns kone.

I 2016 ble det spekulert i om hun var gravid, etter at hun forsvant fra offentligheten, men heller ikke dette har blitt bekreftet fra noe hold. Paret skal tidligere ha fått barn i 2010 og 2013, men det vites ikke om noen av barna er gutter, og med det etterfølger til makten.

Det eneste vi vet om parets barn er at deres andre barn er en jente kalt Ju-ae, noe baskeballstjernen og Kim-venn Dennis Rodman avslørte til The Guardian i 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!