KANDIDAT: Inga Marte Torkildsen, her på SVs landsmøte på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KANDIDAT: Inga Marte Torkildsen, her på SVs landsmøte på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Hun blir SVs nye nestleder

- Vi må bruke de beste vi har, sier valgkomiteens leder Tora Aasland om valget av Inga Marte Thorkildsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgkomiteen innstiller i dag Inga Marte Thorkildsen til vervet som SVs nye nestleder. Innstillingen er enstemmig.

- Vi får nå en foryngelse av partiledelsen, samtidig som det blir en erfaren partiledelse. Inga Marte Thorkildsen har bred erfaring fra miljø-, og klimaarbeid, og forhandlet klimaforliket i Stortinget. Hun har engasjert seg aktivt i spørsmål om barns rettigheter, og rettferdig fordeling, og sitter nå i finanskomiteen. Vi må bruke de beste vi har, og har innstilt Thorkildsen som nestleder, sier valgkomiteens leder Tora Aasland i en pressemelding.

Både Aasland og Thorkildsen møter pressen på partikontoret nå.

Beæret Thorkildsen er valgt inn på Stortinget fra Vestfold, og sitter nå sin tredje periode. Hun sitter i finanskomiteen og er parlamentarisk nestleder. Hun har tidligere vært nestleder i SU, kvinnepolitisk leder i SV, og medlem av sentralstyret.

- Det er en stor ære å være innstilt av en enstemmig komité. SV er partiet for miljø og rettferdighet, og jeg vil gjøre alt jeg kan for at disse verdiene blir styrket, sier Thorkildsen.

Thorkildsen leder SVs arbeidsprogramkomité, som vil legge fram sitt forslag på landsmøtet. Valgkomiteen innstiller til Landsmøtet, som avholdes på Lillestrøm, 10. mars.

Valgkomiteens flertall har fra før innstilt Audun Lysbakken som SVs nye leder. Mindretallet på to av åtte innstilte Heikki Holmås. Følger Landsmøtet valgkomiteens innstilling, blir den nye partiledelsen Audun Lysbakken (leder), Inga Marte Thorkildsen (nestleder) og Bård Vegar Solhjell (nestleder).

Stilte krav Karin Andersen og Inga Marte Torkildsen var favorittene til nestledervervet, og er også de eneste som har varslet sitt kandidatur. Begge har på forhånd ønsket at valgkomiteen samler seg om én kandidat, blant annet for å unngå kampvotering på landsmøtet i mars.

KANDIDAT: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KANDIDAT: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Også Ingrid Fiskaa og Kirsti Bergstø har vært aktuelle navn. Da valgkomiteen for én uke siden presentert Audun Lysbakken som lederkandidat, hadde ikke komiteen blitt enige om nestlederkandidat.

Etter det Dagbladet forstår, var det fordi et par av de aktuelle kandidatene kom sent inn i diskusjonen. Komiteleder Tora Aasland har tidligere sagt at flere av kandidatene har stilt krav om praktiske løsninger om de skal ta på seg vervet.

- Ingen kandidater har stilt krav som partiet ikke kan innfri. Det er heller ingen som har krevd at de måtte ha en enstemmig komite i ryggen for å si ja, sier Tora Aasland til Dagbladet.

INNSTILT:  Inga Marte Thorkildsen.    Foto: Elisabeth Sperre Alnes
INNSTILT: Inga Marte Thorkildsen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer