Opplysninger til Dagbladet:

Hun blir utenriksminister

Anniken Huitfeldt blir landets nye utenriksminister, bekrefter kilder overfor Dagbladet.

TAR OVER FOR INE: Anniken Huitfeldt (Ap) overtar for Ine Eriksen Søreide som sjef i UD, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAR OVER FOR INE: Anniken Huitfeldt (Ap) overtar for Ine Eriksen Søreide som sjef i UD, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kilder tett på regjeringskabalen til Jonas Gahr Støre forteller Dagbladet tirsdag kveld at Anniken Huitfeldt (Ap) blir ny utenriksminister.

Huitfeldt har vært storfavoritt til å bli utenriksminister i de aller fleste regjeringskabalen som Dagbladet, og andre medier, har lagt de siste ukene.

Dagbladet kunne tidligere i dag også melde at Ap-nestleder Bjørnar Skjæran blir ny fiskeriminister. Men partiets partisekretær Kjersti Stenseng ønsker ikke å sitte i regjering, fortalte hun Dagbladet i går.

8 - 11

Dagbladets kilder fortalte tidligere i dag også hvordan statsrådene blir fordelt mellom Ap og Sp: Støre og co. får 11 statsråder, mens Senterpartiet tar 8.

Det tolkes av mange som en seier for Sp, som får en betydelig representasjon rundt kongens bord.

Støre vraker også én statsrådsposisjon, og slanker regjeringen fra 20 til 19 statsråder, kunne Dagbladet fortelle.

- Drittpakke

I DN nylig ble Huitfeldt lansert av anonyme kilder som ny kunnskapsminister. Dette ble tolket som et forsøk på å frata henne UD-jobben og underminere kandidaturet hennes, ifølge flere Dagbladet har snakket med.

Det ble tolket som et direkte angrep på Huitfeldt i en situasjon der hun selv umulig kan ta til motmæle, ifølge Dagbladets kilder.

«Det vi ser er utvilsomt en drittpakke mot Anniken», uttalte en Ap-kilde til Dagbladet.

Flere sentrale Ap-kilder bekrefter det samme inntrykket overfor Dagbladet. Ingen av dem ønsket å gi kommentarer på trykk. Inntrykket deres var likevel at noen ganske få i partiet forsøker å ødelegge for Huitfeldt ved å være anonyme kilder i pressen.

Bred erfaring

Utenriksministerposten regnes for å være den tredje mest prestisjetunge i regjeringen etter statsminister og finansminister.

Huitfeldt har i tillegg til tre statsrådsposter fra 2008-2013 og åtte år som leder av Forsvars- og utenrikskomiteen, fått flere tunge verv i partiet av Støre de siste åra.

Hun var leder av redaksjonskomiteen på landsmøtene i både 2019 og 2021, en jobb vanligvis forbeholdt nestledere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer