AKTORATET: Inga Bejer Engh og Svein Holden la i går ned påstand om tvungent psykisk helsevern for terroristen Anders Behring Breivik. Foto: AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN / Scanpix
AKTORATET: Inga Bejer Engh og Svein Holden la i går ned påstand om tvungent psykisk helsevern for terroristen Anders Behring Breivik. Foto: AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN / Scanpix Vis mer

- Hun bør bli vår neste riksadvokat

Ros til statsadvokat Inga Bejer Engh etter terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden la i går ned påstand om at terroristen Anders Behring Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Skryt underveis Etterpå var reaksjonene sterke, blant annet fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen og flere overlevende og etterlatte. Men de to fikk underveis også skryt.

Lege og skribent Maria Gjerpe skrev på Twitter:

- Aktoratet gjør en grundig, riktig og viktig jobb ved å argumentere både for og i mot tilregnelighet. En rettsstat verdig!

Helén I. Andreassen
, politisk rådgiver i AUF, skrev:

- Klarer ikke å uttrykke hvor stor respekt jeg har for Engh og Holden. Makan til profesjonelle og reflekterte folk!

Torbjørn Aas, politimester i Vestfinnmark politidistrikt, skrev:

- Håper virkelig Inga Bejer Engh og Svein Holden er en del av påtalemyndigheten også etter terrorsaken. De er attraktive for flere.

Og videre:

- Aktor i Treholtsaken ble riksadvokat. Kanskje heter vår første kvinnelige riksadvokat Inga Bejer Engh?

- Du vet hvor du hørte det først Aas utdyper overfor Dagbladet:

STATSADVOKATER: Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATSADVOKATER: Aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg er oppriktig opptatt av at politi og påtalemyndighet skal ha flinke folk. Det fortjener innbyggerne i rettsstaten Norge. De to viste i går at de er blant de aller flinkeste folka vi har og jeg ble veldig imponert. De er gode jurister som kan anvende loven, og de klarte samtidig å gå klar av tidligere spekulasjoner og tåkelegging fra media og andre såkalte eksperter. Det er morsomt å observere så flinke folk i aksjon og det gir meg troen på hele systemet, sier Aas, og legger til at han som politimester selvsagt er noe inhabil i sine vurderinger.  

Tor-Aksel Busch, som har vært riksadvokat siden 1997, var aktor i Treholt-saken. I terrorsaken har han vært i tett dialog med Engh og Holden.  

- Vi har hatt riksadvokat i Norge siden 1889, men aldri hatt noen kvinne i rollen. Når Busch en gang går av kan den neste godt være Engh. Busch har vært og er en flott riksadvokat. Det kan helt sikkert hun også bli, sier Aas.  

- Dette er selvfølgelig et skråblikk på det. Men, som det heter: Du vet hvor du hørte det først, sier han.

- Fryktelig vanskelig Dagbladet viste et utvalg av meldingene til Engh, da hun i går forlot tinghuset.

- Jeg synes det er innmari hyggelig når folk kommer med positive tilbakemeldinger, for denne saken synes jeg har vært fryktelig vanskelig. Spørsmålet knyttet til hans tilregnelighet har vært veldig vanskelig og jeg vet at denne saken berører så mange, så sterkt. Ønsket om å få gjort en god jobb har vært så sterkt. Vi vet at mange kommer til å bli skuffet hvis han ikke blir idømt forvaring. Men jeg er nødt til å forholde meg til reglene.

- Har dere måttet forholde dere til det når dere har skrevet prosedyren?

- Ja. Men det har vi bare måttet legge bort. Vi har måttet gjøre det som vi mener er riktig etter loven og vi må bare ta de reaksjoner som de eventuelt kommer.

- Hva tenker du om at du foreslås som framtidig riksadvokat?

- Det er bare hyggelig. Jeg kan ikke si noe annet.

Jobbtilbud? Det er en kjent sak at jurister som profilerer seg som aktor i store saker i etterkant ofte får lukrative jobbtilbud. Svein Holden sier de to har planer om å fortsette hos påtalemyndigheten.

SKRYTER: Torbjørn Aas, politimester i Vestfinnmark. Foto: Vestfinnmark politidistrikt
SKRYTER: Torbjørn Aas, politimester i Vestfinnmark. Foto: Vestfinnmark politidistrikt Vis mer

- Jeg har ikke mottatt noen jobbtilbud, sier Holden til Dagbladet.

Da Holden og Enghs konklusjon ble kjent i dag ristet Breivik på hodet. Etterpå viste han sin såkalt høyreekstreme hilsen i en slags protest. I dag har han bedt om én times taletid.

- Vi har opplevd kraftigere ting før. Breiviks reaksjoner har ingen betydning for oss, sier Holden.

- Ikke tilfeldig Førstestatsadvokat og embetsleder ved Oslo statsadvokatembeter Jørn Sigurd Maurud er stolt over hvordan Inga Bejer Engh og Svein Holden har løst oppgaven i retten.

- Det var ikke tilfeldig at disse to ble valgt til oppdraget. De samarbeider veldig godt sammen, og har utfylt hverandre på en måte slik jeg håpet de ville gjøre. De har forskjellige personligheter, og forskjellig måte å opptre på, men styrken er at de utfyller hverandre. Jeg stopper ikke å bli imponert over hvor flinke folk som jobber hos oss. Jeg er stolt over jobben de to har gjort i retten, sier Maurud.

- Er du redd for å miste dem?

- Nei, jeg er ikke det, i hvert fall ikke før det blir avklart om det blir en ankerunde. Men jeg håper de blir hos statsadvokatene. Jeg tror de er klar over det er vanskelig å finne en mer spennende og utfordrende jobb enn det de allerede har - selv om de sikkert finner bedre betalte jobber. Men akkurat det siste jobber jo både riksadvokatene og fagforeningene med, sier Maurud.

I mars ble det kjent at riksadvokat Tor-Aksel Busch foreslår et lønnshopp på snaut 200 000 kroner for statsadvokatene. I dag tjener de fleste statsadvokatene rundt 700 000 kroner i året. Maurud bekrefter at det har vært tett dialog med Riksadvokaten om juridiske spørsmål.

- Jeg synes de holdt meget gode prosedyrer. De var gjennomarbeidet og pedagogiske. Etter min oppfatning var det helt korrekt jus også, selv om dette er vanskelig jus. Svein og Inga har diskutert dette mye med Riksadvokatembetet og kolleger ved statsadvokatembetet, men både opplegg og innhold har de arbeidet seg fram til på egenhånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer